Liettua: EU-parlamentin enemmistö tuomitsi lain, entä sitten?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 18

Entä mitä nyt sitten?

EU-parlamentin enemmsitö tuomitsi Liettuan homvastaisen lain äänin 349-218. Asia taitaa olla loppuunkäsistelty, koska EU ei käytä mitään pakkokeinoja niskuroijia vastaan. Äänestystulos osoittaa myös, että asia on kiistanalainen.

Guardian-lehdessä kolumnisti vaati, että niskuroijat ulos. Liettuan ideologia ei ole EU:n mukainen. Mutta ulosajoja ei tietenkään tapahdu. EUssa on kysymys isommista asioista. Ihmisoikeudet ovat ennenkin jääneet toisarvoisiksi, kakkosluokan kysymyksiksi.


15.9.2009 Euroopan parlamentti keskustelee Liettuan lakisuunnitelmasta keskiviikkona 16.9.2009

EU-parlamentti keskustelee Liettuan homovastaisesta laista istunossa, joka alkaa keskiviikkona 16.9.2009 klo 16 Suomen aikaa ja päättyy klo 19. Liettua on viimeisenä aiheena. Keskustelua voi seurata suomeksi tulkattuna

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/live/live-video?language=fi

9.9.2009 Amnesty varoittaa uusista lakisuunnitelmista

Amnesty International tuomitsee Liettuan suunnitelmat kriminalisoida "homoseksuaalisuuden edistäminen". Uusi laki menisi pidemmälle kuin kesällä hyväksytty laki. Kiellettyä olisi mahdollisesti mainita homoseksualaisuudesta julkisella paikalla. Rangaistukset olisivat aika kovia.

Tällä tavoin estettäisiin kaikenlainen ihmisoikeuksien kampanjointi, jos siinä yhteydessä mainittaisiin myös homot ja lesbot, sukupuoli-identiteetti, HLBTI-ihmisten seksuaaliterveysasiat, gay-flmijuhlat tai pridetapahtumat.

Rangaistukset olisivat sakkoja, yhteiskuntapalvelua tai vankeutta.


14.7.2009 Sensuurilaki runnottiin uudelleen läpi

Liettuan parlamentti äänesti homopropagandalaista. Presidentin veto kaatui äänin 87 lain puolesta - 6 vastaan - 25 pidättäytyi äänestyksestä.

Suurin sanomalehti kritisoi lakia

Liettuan päälehti Lietuvos Rytas kritisoi laajasti uutta lakia. Sejmin (parlamentin) mukaan informaatio homoista, biseksuaaleista ja polysuhteista häiritsee perhesuhteita, ja tiedolla on negatiivinen vaikutus nuorten terveyteen ja fyysiseen sekä mentaaliseen kehitykseen. Laissa on lueteltu muitakin nuorten terveyteen haitallisesti vaikuttavia asioita, kuten esim. huumeet, silpominen, itsemurha, paranormaalit ilmiöt, jne.

Lehti on haastatellut Henry Mickiewicsiä, Human Rights Monitoring Instituutin johtajaa. Hän vertaa Liettuaa Venäjään. Tällaiset lait kuuluvat menneisyyteen. Sejm lähetti nyt maailmalle viestin, että Liettua on homofobinen maa, joka ei sitoudu kansainvälisiin sopimuksiin. Laki on surkea. Se on valmisteltu osaamattomasti. Käsitteitä ei ole kunnolla määritelty. Peruskysymys on: miksi sellaista lakia tarvitaan. Demokraattinen yhteiskunta on suvaitseva ja avoin. Liettua esiintyy nyt harhailijana.

Lietuvos Rytasin mukaan myös Liettuan journalistiliiton puheenjohtaja ihmettelee. Kielletty hedelmä on erityisen mielenkiintoinen, erityisesti nuorten näkökulmasta. Parantaako se perheiden yhteenkuuluvutta ja vähentääkö se avioeroja, että nuoria kielletään näkemästä monia yhteiskunnan ilmiöitä. Ei ole mitään tutkittua tietoa tämän lain taakse. Nyt esim. tv-asemien vastuuhenkilöiden pitää koko ajan miettiä, mikä heikentää perheiden tilannetta. Samaan aikaan on internet, jonka valvominen on mahdotonta..

Lehti kertoo laajasti myös Amnestyn ja Human Right Watchin protesteista.

Taustaa

Liettuassa presidentti esti vetollaan parlamentin hyäksymän lain voimaantulon kesäkuun lopulla. Nyt kuitenkin parlamentti valmistautuu päättämään asiasta udelleen, jolloin presidentin veto kaatuu. Äänestyspäivä on tiistai 14. heinäkuuta. Parlamentissa 71 ääntä riittää kaatamaan presidentin veton. Lithuanian gay league (LGL) pitää todennäköisenä, että laki menee läpi, vaikka sitä vastaan ovat protestoineet mm. Amnesty International, Human Right Watch, ulkomaiset hallitukset ja Euroopan parlamentin jäsenet.

Kansallisen HLBT-järjestön puheenjohtaja Vladimir Simonko sanoo, että konkreettinen syy lain laatimiselle on ollut Baltic Pride, jota suunniteltiin Vilnaan toukokuun 9. päiväksi 2010. Laki tulee olemaan selvä loukkaus EUn ihmisoikeusmääräyksiä vastaan.

Asetelma parlamentissa

Parlamentissa eli Seimasissa on 141 kansanedustajaa. Liettuan puoluekartalla vain kaksi puoluetta vastustaa homopropagadalakia: Liberaaliliike (11 edustajaa) ja Liberaali- ja keskustaunioni (8 edustajaa).

Voimakkaimmin homopropagandalakia ajavat homofobinen Laki- ja järjestys -puolue (15 edustajaa), Kansallinen elvytyspuolue (16 edustajaa) ja kristillisdemokraatit. Kristillisdemokraatit on parlamentin suurin ryhmä (45 kansanedustajaa). Sosiaalidemokraateilla on 25 edustajaa, mutta Liettuan sosiaalidemokraatit ovat homoasioissa kielteisellä kannalla.

Lakiesityksen sisällöstä

Lakiesityksessä sanotaan, että henkilöä, joka julkisella paikalla tekee propagandaa homoseksuaalisten suhteiden puolesta, rangaistaan joko työpalveluksella, sakolla tai vankeudella. Sakkoa tulee 1000-5000 litua (LTL9).

Amnesty kehottaa mukaan vastalausekampanjaan

VASTALAUSEET TÄNNE

PUHEENJOHTAJA, SEIMAS
Arunas Valinskas
Speaker of the Seimas
Gedimino ave. 53,
LT-01109 Vilnius
LITHUANIA
(oikea puhuttelu: Dear Speaker of the Seimas)
Fax: (00370) 5 2396279
E-Mail: Arunas.Valinskas@lrs.lt

Zigmantas BALÈYTIS
Elder (member of the Assembly of Elders) of a Parliamentary Group
(korrekte Anrede: Dear Mr. BALÈYTIS)
E-Mail: Zigmantas.Balcytis@lrs.lt)

Leader of the Opposition - Gediminas KIRKILAS
(korrekte Anrede: Dear Mr. Kirkilas)
E-Mail: Gediminas.Kirkilas@lrs.lt

KOPIOT
KOULUTUS-, TIEDE- JA KULTTUURIVALIOKUNNAN PUHEENJOHTAJA
Committee on Education, Science and Culture
Valentinas Stundys, Chairperson
Fax: (00370) 5 2396459
E-Mail: sviemkkt@lrs.lt oder Valentinas.Stundys@lrs.lt

IHMISOIKEUSVALIOKUNNAN PUHEENJOHTAJA
Committee on Human Rights
Arminas Lydeka, Chairperson
Fax: (00370) 5 2396499
Email: zmteiskt@lrs.lt oder Arminas.Lydeka@lrs.lt

LIETTUAN SUURLÄHETYSTÖ
ks. osoite netistä


PLEASE SEND APPEALS TO ARRIVE AS QUICKLY AS POSSIBLE, IN RUSSIAN, ENGLISH OR YOUR OWN LANGUAGE

* calling on the Speaker of the Seimas to ensure that any legislation ensures that all persons in Lithuania, including children, fully enjoy the right to freedom of expression - including the right to seek, receive and impart information, without discrimination of any kind;
* asking him to ensure that any discrimination is prohibited and to guarantee to all persons equal and effective protection against discrimination, including discrimination based on sexual orientation or gender identity;
* urging the Speaker of the Seimas to provide adequate non-discriminatory information and support to lesbian, gay, bisexual and transgender young people.

Kirjemalli

[Your Name/Ihr Name]
[Your address/Ihre Adresse]
[Your address/Ihre Adresse]
[Your address/Ihre Adresse]

Arunas Valinskas
Speaker of the Seimas
Gedimino ave. 53,
LT-01109 Vilnius
LITAUEN
Fax: (00370) 5 2396279
E-Mail: Arunas.Valinskas@lrs.lt


14 july 2009

Dear Speaker of the Seimas,

I ask you not to pass the law on the 14th of july!


This proposed law contains an amendment which would reinforce discrimination based on a person’s sexual orientation, deny the right to freedom of expression and deprive children of access to the support and protection they may need.

I call upon you to ensure that any legislation protects all persons in Lithuania, including all children, and allows them to fully enjoy the right to freedom of expression, including the right to seek, receive and impart information, without discrimination of any kind.

I ask you to ensure that any discrimination is prohibited. Please guarantee to all persons equal and effective protection against discrimination, including discrimination based on sexual orientation or gender identity.

Yours faithfully,

18 kommenttia

EU-parlamentin olisi nyt syytä hieman ojentaa liettuan päättäjiä. On se kumma noissa ns. katolisissa maissa...
Todellakin, minusta jäsenvaltiota joka näin räikeästi rikkoo ihmisoikeuksia sensuurilla ei voida pitää EU:n jäsenenä: kenkää vaan banaanivaltioille!