Sveitsissä astuu vuoden 2022 alusta voimaan laki, jonka myötä juridisen sukupuolensa voi vahvistaa ja etunimensä vaihtaa ilmoituksella väestörekisteriin.
Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
Yli 16-vuotias voi 1. tammikuuta 2022 lähtien ilmoittaa asiasta väestötietoviranomaisille, mikäli kokee olevansa vakuuttunut kuulumattomuudestaan sukupuoleen, jota nykyinen merkintä kuvaa. Holhouksen alaiset puolestaan voivat tehdä ilmoituksen holhoojan suostumuksella.
Sveitsin liittoneuvosto toteaa tiedotteessaan, että ilmoituksen voi tehdä kuka hyvänsä, joka on vakuuttunut siitä, ettei kuulu nykyisen rekisterimerkintänsä mukaiseen sukuuoleen. Asiasta tehtiin päätös joulukuussa 2020.
Juridisen sukupuolen vahvistaminen ylipäänsä on Sveitsissä ollut mahdollista vuodesta 1993. Tähän asti menettely sukupuolen vahvistamisessa ja nimenmuutoksessa on kuitenkin vaihdellut kantoneittain. Monissa kantoneissa juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä on ollut lääkärintodistus, todistus hormonihoidoista tai kirurgisista hoidoista. Nimenmuutoksen kohdalla taas on saatettu vaatia todistusta, että nimi on aiemmin ollut käytössä epävirallisena kutsumanimenä.
Aiemmin vastaavanlaisen ilmoitusperustaisen menettelyn ovat ottaneet käyttöön Euroopassa esimerkiksi Norja, Irlanti, Belgia ja Portugali. Monissa maissa on luovuttu hedelmättömyydestä ja sukuelinkirurgisista toimenpiteistä ehtona sukupuolen vahvistamiselle.
Suomessa juridisen sukupuolen vahvistamiseksi edellytetään edelleen hedelmättömyyttä ja psykiatrin lausuntoa. Lakimuutos ja myös asiaa koskeva kansalaisaloite ovat parhaillaan eduskunnan käsiteltävinä, ja päätöksiä asiasta odotetaan kesällä. Laki pyritään saamaan voimaan vuoden 2022 lopulla.
Sveitsissä tulee vuoden 2022 aikana voimaan myös sukupuolineutraali avioliittolainsäädäntö.