Suomalaiset usein varomattomia ja sinisilmäisiä Berliinin yössä - poliisi varoittaa homojen suosimien alueiden olevan yöaikaan turvattomia

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
Fuggerstraßen ja Eisenacherstraßen kulma Berliinin Schönebergissä on perinteisten homokorttelien ytimessä. Poliisin katumerkintä varoittaa taskuvarkaista. Turvallisuusongelmat ovat kasvaneet alueella. (kuva: Kosti Heiskanen)

Berliini muiden suurkaupunkien tavoin tarjoaa vipinää sitä etsivälle matkailijalle. Helsingistä sinne on kahden tunnin lentomatka. Kaupungin yöelämässä on liki jokaiseen makuun jotakin ja varomattomalle ehkä sellaistakin, mitä ei haluaisi.

Riskialttiin seksikäyttäytymisen ohella merkittävä riski on taskuvarkauden kohteeksi tai ryöstetyksi joutuminen. Ne ovat vaarana niin baareissa ja yökerhoissa kuin ulkoilmassakin.

Berliinissä asuva suomalainen kuvajournalisti Kosti Heiskanen kertoo ranneliike.netille kuulevansa kaupungissa jälleen suomen kieltä nyt kun korona-ajan matkailurajoitukset ovat poistuneet. Samalla hän toteaa, että suomalaisturistien naiivius ei ole kadonnut minnekään. Esimerkiksi rahaa, luottokortteja ja muuta arvokasta saatetaan kanniskella yössä liikkuessa tarpeettomasti.

- Minut on useita kertoja pyydetty tulkiksi, kun pitäisi ilmoittaa poliisille varastetusta omaisuudesta, kertoo Heiskanen.

Hän neuvoo, että viisaasti toimiva ottaisi mukaan vain sen verran rahaa, kuin illan aikana olettaa käyttävänsä. Hän myös ihmettelee turisteja, jotka hakeutuvat epämääräisiin syrjässä oleviin paikkoihin. Samoin itsensä tolkuttomaan kuntoon alkoholilla tai muilla aineilla järjestävät huolettavat.

Berliinin poliisi varoittaa taskuvarkaista katumaalauksilla (kuva: Kosti Heiskanen)

Baarissa oman juoman jättäminen valvomatta on tavallinen virhe. Tyypillinen tarina on, että maahanmuuttajataustainen nuorehko mieshenkilö tulee juttusille. Tämä saattaa pyytää ostamaan oluttuopillisen ja vedota vähävaraisuuteensa. Jos jonkinlainen jutteluyhteys syntyy, tulee seuraan muitakin, jotka mitä ilmeisimmin ovat juttusille alkuaan tulleelle tuttuja. Jos ei pidä varaansa, saattaa omaan juomaan sujahtaa jotain ylimäärästä, vähintään huomiokykyä ja muistia roimasti heikentävää tai jopa tajunnan vievää. Tyrmäystippoja saaneelta on helppo viedä omaisuutta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tuopin peittäminen tuopinalusella aina kun tuopista ei juo on todettu toimivaksi keinoksi välttää vieraiden aineiden päätymistä juomaan.

Suljetut baarit vilkastuttavat ulkoilmaelämää

Yökerhojen ollessa suljettuina koronaviruspandemian vuoksi, on erityisesti Tiergartenin puiston merkitys qruisailun - seuranetsinnän - suhteen lisääntynyt entisestään. Toisista miehistä kiinnostuneiden lisäksi alueen ovat löytäneet myös näiden vietävissä olevasta omaisuudesta kiinnostuneet seksuaalivähemmistöön kuulumattomat.

- Varomattomat turistit houkuttelevat epärehellistä väkeä ympärilleen helppoina uhreina, toteaa Heiskanen.

Tiergartenista ja perinteisesti homomiesten suosimasta Nollendorfplatzin aseman ympäristöstä Schönebergissä varoitetaan yöaikaan vaarallisina alueina. Nollendorfplatzin tuntumassa sijaitsevat perinteiset “homokadut” Motzstraße ja Fuggerstraße.

Ryöstetyksi joutumisen uhan lisäksi on syytä välttää syrjäisempiä paikkoja väkivallan riskin vuoksi. Erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin kohdistuva vihaperustainen väkivalta on viime vuosina lisääntynyt. Asia käy ilmi myös poliisin tilastoista. On myös ollut huhuja hlbti-vähemmistöihin kuuluvista pahoinpitelevistä järjestäytyneemmistä ryhmistä.

Tekijät eivät joistain oletuksista huolimatta pääsääntöisesti edusta uusnatseja tai ns. äärioikeistoa, vaan ovat maahanmuuttajataustaisista henkilöistä koostuvia ryhmiä, jotka yleensä kulttuurisista tai uskonnollisista syistä halveksuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Tällaiset ryhmittymät saattavat oikeuttaa tekojaan katsomalla uhrien olevan alempiarvoisia. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä tai kadulla sanallisen häirinnän kohteeksi joutuneet kertovat, että yleensä maahanmuuttajataustaiset, erityisesti muslimimiehet huutelevat asiattomuuksia. Häirinnän kohteeksi joutuvat niin käsi kädessä kulkevat samaa sukupuolta olevat parit kuin transsukupuoliset henkilötkin. Aihepiiristä keskusteleminen on ollut kuitenkin hankalaa rasismisyyttelyn vuoksi. 

Kaupungissa on viime vuosina tapahtunut myös useita seksuaalivähemmistöihin liittyviä henkirikoksia, joista osa on jäänyt selvittämättä. 

Väkivallan uhka ei kohdistu yksistään hlbti-vähemmistöihin kuuluviin. Vihaperustaisen väkivallan lisäksi myös puhtaasti ryöstötarkoituksessa tehdyt väkivallanteot ovat yleistyneet. Jopa matkapuhelin saattaa olla niin houkutteleva, että sen ryöstääkseen tekijä on valmis käyttämään henkeä uhkaavaa väkivaltaa. Berliinin turvallisuus hlbti-matkailijan näkökulmasta on ollut esillä jo useamman vuoden ajan.

Riskialtis seksikäyttäytyminen

Uusia tuttavuuksia metsästäessä saattaa kondomin käyttö unohtua, ja tuliaisina olla sukupuolitauti ja ehkä useampikin. Vaikka hiv-riskiä hallitsisikin Prep-kuurilla, saadaan aika-ajoin kuulla erilaisista epidemioista, joiden leviäminen olisi vältettävissä turvaseksin keinoin. Esimerkiksi hepatiitti A ja B -epidemioita on ollut ja myös hepatiitti C -epidemia, jonka kohdalla on epäilty jopa tahallista levittämistä. Parhaillaan käynnissä on myös koronapandemia.

Erityisen riskialtista on ns. chemsex, eli huume- ja seksikulttuuri, jossa seksuaalinautinnon kasvattamiseen liittyy päihteiden käyttö. Päihdeaineiden vastaanottaminen tuntemattomilta on Heiskasen mukaan riski: koskaan ei tiedä, mitä saadussa aineessa on ja kuinka paljon. Mahdollisuus joutua raiskatuksi, pahoinpidellyksi ja ryöstetyksi on suuri.

0 kommenttia

Viestejä ei löydy.