Julkinen terveydenhuolto aloittaa ensimmäiset prep-hoidot

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Korkeassa hiv-riskissä olevat henkilöt ovat voineet kesäkuun alusta alkaen saada Hivpointin seksuaalineuvojan tekemän arvion prepin tarpeesta ja tarvittaessa lähetteen lääkärille hoidon arvioon.

Asiasta kertoo Hivpoint verkkosivuillaan.

Prep on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat korkeassa riskissä saada hiv-tartunta ja sen tehosta on kiistaton näyttö miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Lääkitystä voi harkita myös muille henkilöille, joiden hiv-tartunnan riski on erityisen korkea.

- Riski voi olla korkea, jos on yhdyntöjä ilman kondomia korkean hiv-esiintyvyyden maassa matkaillessa, miesten välistä seksiä ja useita satunnaisia seksipartnereita. Käyttäjän on huomioitava, että prep-lääkitys suojaa vain hiv-tartunnalta, ei muilta seksitaudeilta. Kondomi suojaa sekä hiviltä että muilta seksitaudeilta.

Hiviä ennaltaehkäisevän lääkityksen, prepin käytöstä, on Suomessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen huhtikuussa 2019 julkaisema suositus. HUS:n sukupuolitautien poliklinikka aloittaa ensimmäisenä Suomessa prep-hoidon tarjoamisen korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille. Lääkkeen rinnakkaisvalmisteet saapuivat markkinoille toukokuussa ja kesäkuun alussa hinta on laskenut kuluttajille kohtuullisemmalle tasolle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lääkityksen hinta laski kesäkuun alussa Suomessa niin, että kuukauden annos (30 tablettia) maksaa 75 euroa, kun se toukokuussa maksoi vielä 270 euroa.

- Nyt hinta alkaa olla jo kuluttajalle saavutettavalla tasolla, vaikka on edelleen monia muita Euroopan maita korkeampi, toteaa Hivpointin Checkpoint -testauspalvelujen koordinaattori, seksuaalineuvoja Sami Tuunainen.

Hivpoint lisää tietoisuutta prepistä ja kampanjoi saatavuuden puolesta esimerkiksi Helsinki Pridessä. Pride-viikon aikana järjestetään Puhutaan prepistä! -tiedotus- ja keskustelutilaisuus ravintola Herculeksessa sekä jaetaan tiedotusmateriaalia lauantain puistojuhlassa Kaivopuistossa. Hivpoint osallistuu Pride-tapahtumiin ympäri Suomea ja prep on niissä kaikissa esillä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!