Helsingin Gayteatteri HGT:n 20. tuotanto ensi-iltaan maaliskuussa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1
Helsingin Gayteatteri on perusteltu vuonna 2007.

Helsingin Gayteatteri HGT:n 20. tuotanto saa ensi-iltansa maaliskuun loppupuolella. Kevään tuotannon Rosa Unterm Rosen Stern - Pinkkiä punatähden varjossa ohjaa Jarno Pimperi.

Pimperi on pitkän linjan gayteatterilainen, ja esiintynyt lavoilla päärooleissa. Hänet on myös nähty useissa tv-ohjelmissa kuten Syke ja Aallonmurtaja sekä esimerkiksi Tom of Finland -elokuvassa. Pimperi on ollut tuottamassa kansainvälistäkin huomiota saanutta A Moment in the Reeds -indie-elokuvaa. Elokuva on palkittu Nordic International Film Festival -festivaaleilla (Paras miespääosa) ja Tampa International Gay and Lesbian Film Festival festivaaleilla (tuomariston pääpalkinto). Elokuva ja näyttelijät ovat olleet ehdolla mm. Jussi-palkinnon saajaksi 2018 sekä Frameline San Francisco International LGBTQ Film Festival ja Hamburg International Queer Film Festival -festivaaleilla. Pimperi opiskeli teatterikoulussa New Yorkissa vuosina 2017-2019. Hän valmistui vuonna keväällä 2019 Neighborhood Playhouse School of Theatre -oppilaitoksesta, jossa opiskeltiin Meisner-tekniikkaa. Tekniikka painottaa näyttelijäntyössä erityisesti ihmisten realistista käytöstä, ihmissuhteita ja tekemisen realismia. Näyttelijäntyön lisäksi Pimperi ohjaa lyhytelokuvia.

Rosa Untem Roten Stern -näytelmän on käsikirjoittanut Mikko Autio, joka on näytellyt ja ohjannut gayteatterin riveissä alusta asti. Autio on tuottanut HGT:lle näytelmät Viinakortti (2013), Jeffrey (2014) ja Hutsula (2018). Hän myös tuottaa tämän esityksen.

HGT:n perustajajäseniin kuuluva Autio kertoo Koko prosessin saaneen alkunsa jo vuosia sitten. Vuonna 1983 19-vuotias Autio oli interreilaamassa. Hän pääsi käymään myös Berliinissä. Valokuvien lisäksi tuolta reissulta jäi muistoksi alumiininen itämarkka. Myöhemmin Berliinin reissuilla oli apuna homoraamattu Spartacus.

Nähdessään elokuvan Coming Out 1990-luvun alussa ja toistamiseen 2000-luvulla, Autiolle tuli mieleen tehdä näytelmä tuosta ajasta. Kirjoitusprosessi sai alkunsa 2019, ja jo nyt ollaan tekemässä HGT:n 20. tuotantoa Rosa Unterm Roten Stern - Pinkkiä Punatähden Varjossa. Näytelmä on vuoden kestävä tarina alkaen syksystä 1988 ja päättyen syksyyn 1989. Tarina on kunnianosoitus homobaareille, rakkauden turvasatamille. Tuon ajan itäberliiniläisille kaikki ei ollut vielä ihan niin samaa kuin muurin takana lännessä oli. Mutta oli elämää.

- Kun kahvilanomistaja kirjoittaa näytelmää, sen täytyy pulputa myös tuttuja tyyppejä, hersyviä hahmoja, kuultuja omakohtaisia tarinoita ja paljon rakkautta.

Luvassa 15 esitystä

Herculeksessa (Pohjoinen Rautatienkatu 21, Helsinki) nähdään kaikkiaan 15 esitystä ajalla 19.3.-4.4.2020.

Helsingin Gayteatteri HGT

Helsingin Gayteatteri HGT ry – Helsingfors Gayteater HGT rf on perustettu syksyllä 2007. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea seksuaalivähemmistöjen teatteritoimintaa ja edistää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa teatteritaiteen keinoin.

- Kun teatteri aloitti toimintansa vuonna 2006, oli jo selkeä visio poliittisesta gayteatterista. Teatterista, joka nostaa esiin HLBTQ-yhteisön kipupisteitä, historiaa ja tulevaisuutta. Pysytään avoimesti ajan hengessä unohtamatta yhteisöllemme tärkeitä tapahtumia ja henkilöitä.

Päivitys 25.1.: Lisätty Mikko Aution esittely

1 kommenttia

Tuo A Moment in the Reeds -indie-elokuva on tosiaan onnistunut, myös siksi että siinä maahanmuuttaja-taustainen pääosanesittäjä on myöa alan vahva ammattilainen, Syyrian teatterikoulutuksen kasvatti.

Helsingin Gayteatteri HGT on tehnyt jo mukavan mittavan ja erittäin ansiokkaan kulttuurihistorian, tarjoten monella tapaa oivallista lisärikkautta Helsingin hlbtiq-kulttuuritarjontaan. Ja Hercun iso pääsalihan on mitä oivallisin teatteriesityskäyttöönkin, sekä erittäin kustannustehokas estradiartistitoimijoille.