Kristillisdemokraattien puheenjohtajistoon pyrkivä Tapio Puolimatka hyökkää translakiuudistusta vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Tapio Puolimatka on huolissaan itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain mahdollisesta väärinkäytöstä (kuvakaappaus)

Kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatkan kirjoitus "Rinteen hallituksen utopiamaailma" julkaistiin myös Keskisuomalaisessa maanantaina 5. elokuuta. Siinä Jyväskylän yliopistossa professorina toimiva Puolimatka esittää joukon näkemyksiään, joiden mukaan translain uudistaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi vaarantaisi tyttöjen ja naisten turvallisuutta. Translain uudistaminen on Antti Rinteen hallituksen keväällä sovitussa hallitusohjelmassa.

Puolimatkan mukaan seksuaalirikolliset voisivat käyttää hyväkseen mahdollisuutta "vaihtaa sukupuoltaan päästäkseen naisille varatuille alueille ja löytääkseen itselleen helppoja uhreja". Hän mainitsee pukuhuoneet ja turvakodit. Puolimatka viittaa nimimerkillä "Lonely transsexual" blogia pitävään transsukupuoliseen henkilöön, jonka mukaan itsemääräämisoikeus on "verrannollinen siihen, että annamme auton avaimet juopuneelle kuskille".

Puolimatkan mukaan "biologisille miehille" naisille erotettuihin tiloihin annetyn pääsyn myötä myös "seksuaaliset saalistajat ja pedofiilit päästetään naisille varattuihin tiloihin". Hän kuitenkin toteaa pitävänsä selvänä, "etteivät useimmat transsukupuoliset kuulu näihin ryhmiin".

- Mutta jos translaki muutetaan itsemääräytymiseen perustuvaksi, silloin seksuaaliset saalistajat saavat tämän mahdollisuuden identifioitumalla transsukupuolisiksi, kirjoittaa Puolimatka.

Puolimatka vetoaa myös "muiden maiden" kokemuksiin. Hänen mukaansa monet vankiloissa olevat seksuaalirikolliset ilmoittavat olevansa naisia ja saavat näin siirron naisvankiloihin, ja tämän hän kertoo lisänneen naisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua vankiloissa. Hän myös esittää huolen seksuaalirikollisten pääsystä naisten turvakoteihin, "jossa he voivat etsiä itselleen uhreja jo valmiiksi traumatisoituneiden naisten parista". Puolimatka myös vetoaa lasten turvallisuuteen viittaamalla 10-vuotaan tyttären turvallisuuteen uimahallissa, jossa lakiuudistuksen jälkeen naisten pukuhuoneisiin ja suihkutiloihin pääsisivät "kaikki miespuoliset seksuaalirikolliset, jotka muuttavat sukupuolensa naisiksi".

Hlbti-asiantuntijat vastaavat Puolimatkalle

Joukko hlbti-asiantuntijoita vastaa Puolimatkan kirjoitukseen Keskisuomalaisessa julkaistussa kirjoituksessa, ja toteavat, että Puolimatkan tekstin kaltaiset "vääristelevät vertaukset osoittavat vain kirjoittajan vieraantuneisuuden aiheeseen", ja että "transihmisten oikeuksien polkeminen perättömillä väitteillä muiden mahdollisesta väärinkäytöksestä on epäoikeudenmukaista".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastineessa muistutetaan, että transihmiset joutuvat usein välttämään esimerkiksi uimahalleja väkivallan ja syrjinnän takia, ja että Puolimatkan tekstin kaltaiset kirjoitukset lietsovat vihaa entisestään. 

- Puolimatkan tyyli on luoda populismin keinoin kuvitteellisia uhkakuvia sinne, missä niitä ei ole. Professori syrjii transihmisiä retoriikalla, joka ei tittelistä huolimatta pohjaudu tieteeseen ja tutkimukseen, todetaan viiden henkilön allekirjoittamassa vastineessa.

Vastineen allekirjoittajat toteavat aikovansa jatkaa työtä ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi, ja tekevänsä sitä esimerkiksi Jyväskylän Pridessa lauantaina 24. elokuuta.

Tapio Puolimatka pyrkii Kristillisdemokraattien puheenjohtajistoon

Puolimatka pyrkii kristillisdemokraattisen puolueen johtajistoon. Puolimatka oli keväällä ehdolla myös eduskuntavaaleissa ja eurovaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

Puolimatka kertoo puheenjohtajistossa haluavansa "terävöittää Kristillisdemokraattien politiikkaa erityisesti sellaisten kysymysten osalta, jotka koskevat lapsen perustavia ihmisoikeuksia: oikeutta elämään, oikeutta isään ja äitiin, ja oikeutta kasvurauhaan sukupuoli-identiteettinsä ja seksuaalisuutensa osalta".

Kun avioliittolakia oltiin muuttamassa samaa sukupuolta olevien avioliitot sallivaksi, oli Puolimatka lakiuudistusta vastustavan Aito avioliitto -aloitteen taustavoimien edustajana eduskunnan valiokunnan asiantuntijakuulemisessa. Sittemmin Jyväskylän yliopiston professori Puolimatka on myös rinnastanut samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden edistämisen ja "pedofiilien seksuaalioikeuksien puolustamisen".

5 kommenttia

Maakuntalehtien sunnuntailiite Sunnuntaisuomalainen kevyesti "piruilee" Tapio Puolimatkan mielipidepalstalle esittämälleen huolelle translakiuudistuksen seurauksista.

- Miehet ryhtyvät vaihtamaan sukupuolensa, jotta pääsevät soluttautumaan naisten pukuhuoneisiin ja turvakoteihin, muotoilee Sunnuntaisuomalainen.

Se kertoo haluavansa "pureutua tähän ajankohtaiseen uhkakuvaan", ja kertoo etsivänsä haastateltavakseen "miehiä, jotka suunnittelevat sukupuolensa vaihtamista voidakseen tunkeutua alastomien naisten sekaan esimerkiksi uimahalleissa".

Asia on sinänsä vähemmän naurettava niiden kannalta, jotka joutuvat elämään sellaisessa uskonnolliskonservatiivisessa ympäristössä, jossa Puolimatkan käsitykset saavat kaikupohjaa. Toisaalta, Puolimatkan höpinän käsittely huumorin kautta on ihan aiheellista - ja aiheuttaa vienoa hymyä. Asia on noteerattu ainakin sosiaalisessa mediassa ( https://twitter.com/teelmo/status/1160841672743358464/photo/1 ).

Sunnuntaisuomalainen vielä pahoittelee sitä, ettei tilanpuutteen tähden voi haastatella kaikkia ilmoittautuvia. Jokaisesta yhteydenotosta kerrotaan kuitenkin oltavan kiitollisia.
Pilkanteko ja piruilu ovat taitolaji. Pieleen mennessä se vain tukee kohdettaan.

Mielestäni tehokkainta kuinka Puolimatkaa voisi kohdella, olisi olla antamatta hänelle medianäkyvyyttä lisää. Pitäisi mieluummin ensin istua hetki näppiensä päällä silloin, kun iskee himo kirjoittaa hänen provokaatioihinsa tuima vastine.