Saksa: Taas yksi avioliittolain ongelma, josta riittää puitavaa pitkäksi aikaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Valtiopäivätalo berliinissä

Kun Saksassa lokakuun alussa tulee voimaan ”kaikkien avioliitto” eli meikäläisittäin tasa-arvoinen avioliitto, noin 100 000 ihmistä jää edelleen avioliittopaitsioon. Sen on huomannut mm. Süddeutsche Zeitung -lehti.

Regenburgilainen perheoikeuden professori Dieter Schwab sanoo, että intersukupuoliset unohtuivat, kun avioliittolakia muutettiin. Lokakuun 1. päivästä alkaen avioliiton voi solmia kaksi eri tai samaa sukupuolta olevaa ihmistä. Se päätettiin kevään viimeisessä Bundestagin eli Saksan parlamentin istunnossa. SPD, vihreät ja vasemmisto käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja saivat lain läpi erittäin lyhyellä varoitusajalla.

Dieter Schwab kritisoi lain sanamuotoja. Avioliittolaissa puhutaan monissa kohdissa edelleen miehestä ja naisesta. Perheoikeuteen keskittyvässä ammattilehdessä hän arvelee, että on pakko tehdä lisälakeja, joilla ”puhdistetaan” avioliittolain mies-nais -rajoitukset.

Bundestag unohti, mitä se itse päätti viisi vuotta sitten. On ihmisiä, joilla ei ole sukupuolta, siis ei-mies, ei-nainen. Vuodesta 2013 lähtien viranomaiset ovat voineet toimia niin, että jos lapselle ei voida määrittää sukupuolta, siitä ei tehdä rekisterimerkintää.

Ihmiset, joille ei ole määritelty sukupuolta, eivät nykylain mukaan voi mennä avioliittoon, jos lakimuutosta noudatetaan tarkasti. Perheoikeuden professori Schwab pitää tilannetta kestämättömänä. ”Avioliitto kaikille” ei tarkoitakaan kaikkia. Homojen ja lesbojen syrjintä loppuu, mutta intersukupuolisten ihmisten syrjintä jatkuu. Poliittiset puolueet eivät ole vielä ottaneet tähän asiaan kantaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Tietojärjestelmien muutokset kesken avioliittolain muutoksen tullessa voimaan

Kun ”kaikkien avioliitto” tulee voimaan lokakuun alussa, tietojärjestelmien muutokset ovat vielä kesken. Arvioidaan, että avioliitot voidaan kirjata oikein vasta marraskuun 2018 alussa. Sitä ennen asiapapereihin merkitään joustavasti, että avioliitton menijät ovat aviomies ja aviovaimo. Kahden miehen tai kahden naisen avioliittoa järjestelmä ei tunne. Näin kertoi maanantaina Berliner Morgenpost. Ongelma koskee koko Saksaa.


Korjattu: saksalaisen haastateltavan käyttämä termi 'interseksuaalinen' muutettu intersukupuoliseksi.
Korjattu: Tietojärjestelmät saadaan lain mukaisiksi vasta vuoden 2018 marraskuun alussa, ei tänä vuonna marraskuussa. (Berliner Morgenpostin mukaan).

3 kommenttia

Jossain on kehuttu saksalaisten ripeyttä ja moitittu suomalaisten vitkastelua (avioliittolain uudistusta) koskevassa lainsäädäntötyössä. Noh. Ymmärtääkseni Suomessa homma meni ns. sukkana sisään; lain tullessa voimaan ei lainsäädännössä ollut loogisia ristiriitoja (jos ei lasketa evlut-kirkkoa koskevia laintulkintoja) ja viranomaiset olivat säätäneet omat käytäntönsä harmoniaan uuden tilanteen kanssa.

Huolellinen ja tarkka lainsäädäntötyö vie aikansa.
Mitenkäs se vanha sanonta menikään: hosumalla ei tule kuin kusipäisiä kakaroita....

Itsekin hehkutin saksalaisten tehokkuutta ja he taisivat olla liiankin tehokkaita ja mutkat meni suoraksi. Ei hyvä homma. Mutta vaikka menikin nyt vähän reisille, on silti hatunnoston arvoinen asia, että jotain näinkin 'radikaalia' saadaan päätetyksi parissa päivässä: esitys taisi tulla ke ja päätös samana pe 30.6.2017.

Suomessa kansalaisaloitteen sanamuodot mietittiin varmaan jo 2012 puolella kun nimien keräys alkoi 3/13 ja eduskunta märehti sitä sitten vuoden alkaen 12/13 saaden lain päätökseen joulukuussa 2014 eli parisen vuotta siihen ja rinnakkaislakeihin reilu 2 vuotta lisää; eduskuntaosuus siis reilu 3 vuotta. Hatunnosto Suomellekin laadukkaasta lopputuloksesta, mutta ehkä aikataulutuksessa olisi hiukan parantamisen varaa...

Ymmärrän kyllä, että IT-muutokset tulee samoin kuin lakimuutokset tehdä huolella, jotta muutokset vaikuttaa oikein joka paikkaan, mutta kyllä silti ihmetyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa, mihin tarvitaan 16kk, jotta järjestelmään saa muutettua aviomiehen/naisen aviopuolisoksi ja muutettua koodausta siten, että sukupuoli ei vaikuta avioliiton rekisteröimiseen.... tietty jos muutokset tekee yksi koodari osapäiväisesti :)