Hong Kong käännytti lomalle sinne aikoneet transnaiset

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 6
Hong Kong

Hong Kong käännytti kaksi Bangkokista maahan lentänyttä transsukupuolista naista 24.9.16, kertoi sanomalehti South China Morning Post. Maahantuloviranomaiset sanoivat, ettei heidän vierailutarkoituksensa vakuuttanut käsittelijöitä.

Lehden mukaan naisia pyydettiin allekirjoittamaan kaksi asiakirjaa. Toisessa he vahvistaisivat käyneensä läpi täydellisen sukupuolenmuutosleikkauksen ("full gender reassignment surgery") ja toisessa vahvistaisivat palaavansa Thaimaahan välittömästi vapaaehtoisesti. Naisten kieltäydyttyä allekirjoittamasta kumpaakaan, heidät käännytettiin takaisin Bangkokiin.

Lehdestä ei ilmene, asettiko HKSAR:in maahantulo naiset tuoneelle lentoyhtiölle kulumaksun. Sellainen määrätään, jos yhtiö tuo maahan henkilön, jolla ei ole maahantuloedellytyksiä viisumien ja lupien puolesta. Naisten etninen tausta ei ollut esillä uutisessa.

Ostos- ja lomailumatka olisi jäänyt asetetuissa vaihtoehdoissa toteutumatta joka tapauksessa, mutta paluun juridiikassa oli eroa.

Transihmisten oikeuksia ajava ryhmä on pyytänyt maahantuloviranomaisia osoittamaan enemmän kunnioitusta transihmisiä kohtaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toista naisista edustanut lakimies Lawyer Jonathan Man Ho-ching sanoi SCMP:lle, ettei pysty sulkemaan pois mahdollista syrjintää tai ennakkoluuloa tapahtuneen taustalla. Hän otti esille myös rajatarkastajien sanavalinnan, olivat käyttäneet sanaa "cut".

Joanne Leung Wing-yan, Transgender Resource Centre -yhdistyksen puheenjohtaja, huomautti, ettei naisten matkustushistoria oikeuttanut käännyttämiseen.

Immigration Departmentin tiedottaja sanoi myöhään lauantaina, että nyt tehty palauttaminen ei automaattisesti merkitse ratkaisua suuntaan tai toiseen mahdollisella seuraavalla kerralla, kun naiset pyrkivät Hong Kongiin.

HKSAR hallitsee maahantuloa pääsääntöisesti itse. Sen maahantulokäytännöt ja viiisumipolitiikka poikkeavat manner-Kiinasta.

Uutinen SCMP:ssä

6 kommenttia

"Lehden mukaan naisia pyydettiin allekirjoittamaan kaksi asiakirjaa. Toisessa he vahvistaisivat käyneensä läpi täydellisen sukupuolenmuutosleikkauksen ("full gender reassignment surgery")"

Voisiko joku selittää, mikä tuossa oli väärin viranomaisilta?

On kerrottu että transsukupuoliset kokevat olevansa väärän sukupuolen kropassa, joten mikä on väärin siinä, jos viranomaiset kannustavat sen väärän kropan korjaamiseen? Thaimaassahan tiettävästi tehdään sukupuolenkorjaus-leikkauksia, joten eivätkös tuossa Hong Kongin viranomaiset juurikin kannusta Thaimaata toteuttamaan transsukupuolisten tahtoa väärän kropan korjaamisesta?
Mistä lähtien minkään maan maahantuloviranomaiset ovat olleet kompetentteja ottamaan mitään kantaa kenenkään sukupuolenkorjaushoitoihin - saatika "kannustamaan" yksityishenkilöitä toimimaan kehonsa tai sukupuolensa suhteen niin tai näin?