Instagramin sensuroitavien listalla useita hlbti-teemaisia aihetunnisteita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Instagram on blokannut tai sensuroinut hakutuloksia satojen aihetunnisteiden eli hashtagien kohdalla. Sensuurin piiriin on kuulunut esimerksi tunnisteet #lesbian, #gays ja #bi.

The Data Pack -blogi kokosi ensimmäisen listansa Instagramin bannaamista tunnisteista vuonna 2013. Sittemmin lista on muuttunut, ja Instagram on uudistanut sensuurikäytäntöjään.

Instagramin sensuroimien tunnisteiden listalla on satoja hashtageja. Hakutuloksissa niistä näytetään rajoitetusti vain “huippupostaukset”, kun sensuroimattomien tunnisteiden kohdalla voi selata hakutuloksia vapaasti. Instagram viestittää piilottavansa tietyn tunnisteen postaukset sen perusteella, että käyttäjät ovat raportoineet runsaasta palvelun sääntöjen kanssa ristiriidasta olevasta sisällöstä.

Huffington Post -julkaisulle Instagramin edustaja kertoo, että tällöin tunnisteen osalta poistetaan tilapäisesti uusimpien postausten selailuominaisuus, ja jätetään käyttöön vain “huippupostaukset”, joka sisältää moderaattorien hyväksymiä postauksia. Rajoitus puretaan sen jälkeen, kun tunnisteita ei ole enää kiinni “haitallisessa sisällössä”.

Lisäksi The Data Pack -blogi luettelee 118 pysyvästi blokattua tunnistetta. Niistä suuri osa liittyy pornografiaan, eroottisuuteen ja seksuaalisuuden kyseenalaisiksi katsottuihin lieveilmiöihin. Listalla on myös suomen #seksi. Myös vaikkapa syömishäiriöihin, kiusaamiseen ja rasismiin liittyviä tunnisteita on blokattu. Blokattuja tunnisteita on lisätty miljooniin valokuviin, mutta mobiiliaplikaatiolla palvelu ei näytä niiden hakutuloksia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huffingon Post kirjoittaa huolesta siitä, että tunnisteiden sensuroiminen voi olla haitallista hlbti-yhteisöille. Stonewall-järjestön edustaja toteaa, että monet nuoret hlbti-vähemmistöihin kuuluvat sosiaalista mediaa tunnisteineen verkostoitumiseen ja ystävyyssuhteiden luomiseen. Vaarana on, että jotkut “kaappaavat” tällaisia hlbti-vähemmistöihin liittyviä tunnisteita pahantahtoisesti. Tunnisteen sensuroiminen rajoittaa asiallisesti palvelua käyttävien toimintaa ja voi antaa haitallista viestiä nuorille hlbti-vähemmistöihin kuuluville.


Lokakuussa 2010 avattu Instagram on ilmainen kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen verkosto, jossa käyttäjät voivat jakaa kuvia ja lyhyitä videoita, sekä kommentoida toistensa jakamaa sisältöä. Suomessa Instagramin käyttö on kasvussa.

Huffington Post: Instagram Is Censoring Hashtags Such As #Lesbian, #Gays And #Bi, Here´s Why
The Data Pack: The Hilarious List Of Hashtags Instagram Won´t Let You Search

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!