Suomalaisjärjestöt vaativat Suomen translainsäädännön uudistamista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Amnestyn Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Sateenkaariperheet, Seta ja Trasek vaativat Suomen translain pikaista muuttamista.

Suomalaisjärjestöt vertaavat torstaisessa tiedotteessaan Suomen nykyistä lainsäädäntöä Maltan parlamentin keskiviikkona yksimielisesti hyväksymään lakiin sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä. Järjestöt katsovat Maltan uuden lain olevan "maailman paras translaki".

Suomen translaki edellyttää sukupuolensa korjaavalta steriliteettiä, psykiatrista diagnoosia, avioliitosta luopumista ja 18 vuoden ikää.

Järjestöjen mukaan Maltan uusi laki toteuttaa itsemääräämisoikeuden sukupuoleen. Täysi-ikäinen voi ilmoittaa sukupuolensa viranomaisille itse. Alaikäisen puolesta hakemuksen tekee huoltaja, mutta lapsen omaa mielipidettä tulee kuulla prosessissa. Syntyvän lapsen sukupuolen määrittelemistä voi lain mukaan lykätä. Laissa myös kielletään tahdonvastainen, ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia intersukupuolisille lapsille. Lisäksi uusi laki säätelee sukupuolensa korjanneiden henkilöiden yksityisyyden suojaa ja pääsyä terveyspalveluihin.

- Maltan laissa erityisen hienoa on, että se lähtee ihmisen oikeuksista. Sen mukaan jokaisella on oikeus sukupuoli-identiteettinsä tunnustetuksi tulemiseen, persoonansa kehittämiseen sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti, keholliseen koskemattomuuteen ja oikeuteen päättää kehostaan. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä oikeuksia, joiden pitäisi toteutua myös Suomessa, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki toteaa.

- Suomenkin on korkea aika toteuttaa itsemääräämisoikeus. Translain muutos on jo valmisteltu, mutta nykyinen hallitus jätti esityksen tekemättä eduskunnalle. Steriliteetin ja naimattomuusvaatimuksen lisäksi laista on poistettava vaatimus psykiatrisesta diagnoosista ja 18 vuoden ikäraja. Turha kytkös juridisen sukupuolen vahvistamisen ja terveydenhuollon hoitojärjestelmän väliltä on poistettava, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Amnesty Internationalin Suomen osasto on selvittänyt puolueiden kantoja translakiin. SDP, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP ovat ilmoittaneet kannattavansa lain muuttamista.

Maltan parlamentti hyväksyi yksimielisesti uuden translain
Seta: Maltalle yksimielisesti maailman paras translaki – myös Suomeen vaaditaan lakiuudistusta

1 kommenttia

"Maltan laissa erityisen hienoa on, että se lähtee ihmisen oikeuksista. Sen mukaan jokaisella on oikeus sukupuoli-identiteettinsä tunnustetuksi tulemiseen, persoonansa kehittämiseen sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti, keholliseen koskemattomuuteen ja oikeuteen päättää kehostaan. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä oikeuksia, joiden pitäisi toteutua myös Suomessa, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki toteaa."

Ongelma: identiteetit eivät kuulu tiloihin, joita hoitaa endokrinologisesti tai kirurgisesti.

Olisi epäeettistä kajota kirurgisesti henkilöön, joka kärsii "sukupuoli-identiteetistään", samoin kuin olisi epäeettistä kajota kehollisesti ihmiseen joka kärsii vaikkapa etnisestä identiteetistään.

Sukupuoli onkin ensisijaisesti biologinen konstellaatio. Sitä ei voi itse määrittää, vaan se muodostuu sellaiseksi joksi se muodostuu. Se on tila, jossa voi esiintyä anatominen epäsuhta. Epäsuhtaiseen biologiaan on lupa kajota kehollisestikin, mikäli tällaisesta on objektiivista näyttöä.