Juutalaiset maalitauluna

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 2

Unkari on maa, jossa on vahva äärioikeisto. Jobbik-puolue on avoimesti juutalais-, homo- ja romanivihamielinen. Osa hallitusvastuussa olevasta Fidesz-puolueesta on peitellymmin samalla linjalla. Fidesziä voi kuvailla nationalistis-kristilliseksi puolueeksi. Kolme päivää sitten vietettiin kansallispäivää, ja sen aikana juhlittiin näyttävästi Unkarin ensimmäistä kuningasta, "Tapania", joka hallitsi 1000 vuotta sitten. Suomalais-ugrilaisuus on alamäessä eli ei haluta olla mitään suomalais-ugrilaisia, vaan turaneja. Se on uusi oppi kansan loisteliaasta alkuperästä. Heinäkuussa pidettiin suuri turanismikongressi ja leiri. Unkarin kansan alkujuuria on etsittävä Turkin ja Iranin takaa eikä Volgan mutkasta.


Itse törmäsin konkreettisesti unkarilaisten juutalaisvihaan vappuna viitisen vuotta sitten. Pihajuhliimme tuli nuori Suomessa työskentelevä unkarilaismies, hyvin koulutettu ja sivistynyt. Hän alkoi kertoilla, miten juutalaiset tulevat takaisin ja ostavat koko Unkarin. Kaikki, mikä on myynnissä, menee juutalaisille liikeneroille. Sitä vastaan on taisteltava. Miehen mukaan kuolemanleirit ja holokausti ovat keksittyä historiaa.


Viime aikoina Unkarin äärioikeiston lietsoma juutalaisviha on entisestäänkin pahentunut. Viime päivien huippukohta saavutettiin 15. elokuuta jalkapallo-ottelussa Unkari-Israel. Jo päiviä ennen äärioikeiston kiihotussivuilla muistutettiin osallistumisesta ja ennakoitiin rähinöitä. Vaikeuksiin joutuneille annettiin suora puhelinnumero, josta saa lakiapua. Jotkut facebook-kirjoittajat olivat skeptisiä: jos Unkari voittaa ottelun, juutalaiset pitävät huolen siitä, että maan valuutan, forintin arvo putoaa yhdessä yössä 270:stä 320:een. Ottelussa tuli tasapeli, onneksi.

Ottelu alkoi kansallislauluilla. Ensin vierailevan joukkueen Israelin kansallislaulu. Tapahtumista alettiin kertoilla vasta usean päivän päästä. Nyt on tullut Youtube-video, jossa nähdään, miten Israelin kansallislaulun aikana katsomossa huudetaan Israelin vastaisia iskulauseita ja käännetään selkä kentästä pois päin. Paikalla ollut atv-tv-aseman toimittaja kertoi, että buuauksia ja israelilaisten halventamista tapahtui kaikkialla katsomossa, ei vain jossain tietyssä ryhmässä.


Siitä ei ole tietoa, miten poliisi suojeli israelilaista jalkapallojoukkuetta Budapestin oleskelun aikana. Ottelun jälkeen heidät vietiin pois poliisisaattueessa pillit soiden. Maan hallitus viivytteli kannanottoa, ja sitten kun se tuli 21.8., siinä vain paheksuttiin rumaa käytöstä, mutta sellainen kuuluu sananvapauteen, eikä mitään laitonta ole tapahtunut. Unkarin jalkapalloliitto alkoi tutkia tapahtumia, mutta tutkinta ilmeisesti jatkuu, ja mitään ei ole enää kuultu asiasta.

Juutalaisvihjaa voi olla vaikea käsittää


Suomalaiseen tajuntaan voi olla vaikea saada mahtumaan nykyistä juutalaisvihaa. Se on yhtä vaikeasti tajuttavaa kuin homoviha. Kuitenkin juutalaisvastainen toiminta on monessa maassa vahvassa nousussa. Unkarissa suoria seurauksia on ollut monia.

Adam Fischer on Budapestissa 1949 syntynyt kuuluisa kapellimestari, jolla on juutalaiset sukujuuret. Vuonna 2010 hän irtisanoutui Unkarin valtiollisen oopperan musiikillisen johtajan virasta, ja syiksi hän kertoi Unkarissa nousussa olevan juutalaisvastaisuuden, homofobian ja xenofobian. Fischer muutti pois maasta, Berliiniin.

Maaliskuussa 2012 palkittu unkarilais-juutalainen kirjailija Akos Kertész anoi turvapaikkaa Kanadasta. Hän on 80-vuotias ,ja hän koki olonsa turvattomaksi, kun kaduilla alettiin häntä tuuppia juutalaisuuden vuoksi.

Unkarin nykyhallitus asetti erikoistutkijan selvittelemään edellisen, sosialistisen hallituksen aikana tehtyjä talousrikoksia. Myrskyn silmään joutui ilmiannon perusteella juutalaissyntyinen filosofi Agnes Heller. Häntä syytettiin yliopiston rahojen haaskaamisesta. Oikeistolehdet nostivat asiasta suuren mediaryöpytyksen juutalaisia vastaan. 83-vuotias Heller itse on ulkomailla. Tutkinnan kerrottiin vielä talvella edenneen hyvin, mutta toukokuussa tuli lyhyt tiedonanto, että tutkinta on lopetettu näytön puuttuessa.

Unkarin Kansallisteatterin johtajaa Robert Alföldiä on jo pitkään yritetty erottaa. Hän on juutalaissyntyinen ja tiettävästi kaiken kukkuraksi homo. Joulukuussa 2010 teatterin edessä pidettiin Jobbikin mielenosoitus, jossa vaadittiin johtajalle potkuja. Jostain syystä erottaminen ei ole edennyt. Luultavasti Alföldin kansainvälinen maine estää jyrkät toimenpiteet. Sen sijaan toinen budapestilainen teatteri, Uusi teatteri, sai antisemitistisen johtajan ja ääriantisemitistisen taiteellisen johtajan viime vuonna. Taiteellinen johtaja kuitenkin yllättäen kuoli pian nimityksen jälkeen, mutta nyt teatteriin on tullut hänen juutalaisvastainen näytelmänsä.


Näitä juutalaisvihajuttuja on unkarilaisssa uutisissa kaiken aikaa. Erityisen tehokkasti juutalais-, homo- ja romanivihaa levittää kuruc.info -nettisivusto. Sen viikottainen lukijamäärä oli kolme vuotta sitten 700 000. Ei siis mikään vähäpätöinen ilmiö.


Sotarikollinen

Englantilainen The Sun -lehti etsi kesäkuussa 2012 Budapestista käsiinsä sotarikoksista syytetyn 97-vuotiaan entisen poliisikomentajan. Mies asustelee hiljaiseloa Budapestissa rauhallisella asuma-alueella. Tämä vanha mies (97v), László Csatáry, on ollut Simon Wiesenthal -järjestön julkaisemalla etsittyjen natsirikollisten listan kärjessä. On tiedetty, että hän on elossa, ja viime vuonna alkoi selvitä miehen olinpaikka.

Csatáry toimi toisen maailmansodan loppuvaiheissa poliisikomentajana nykyisen Slovakian puolella ja hän lähetti lähes 15 000 juutalaista Auschwitziin. Hän oli poikkeuksellisen julma. Hevospiiska kädessä hän henkilökohtaisesti kävi hakkaamassa lastaamista odottavia juutalaisia. Sodan jälkeen hänet tuomittiin ensin 20 vuodeksi vankilaan, sitten Slovakian puolella poissaolevana kuolemaan. Hän oli kuitenkin jo paennut maasta ja ilmestyi Kanadaan. Vuosikymmeniä hän toimi taidekauppiaana, kunnes vuonna 1997 häneltä otettiin Kanadan kansalaisuus pois sotarikosten vuoksi. Mies pakeni takaisin kotimaahansa Unkariin. Hän on saanut olla rauhassa tähän kesään saakka. Syyttäjävirastolle on hieman noloa, että miehen menneisyyttä ei ole alettu tarkemmin tutkia, vaikka on ilmeisesti tiedetty asioista. Kesäkuussa häntä viimein kuulusteltiin ja asetettiin kotiarestiin. Aresti päättyi viime viikolla, mutta mitään jatkotoimenpiteitä ei ole kuulunut.

Eli mitä tehdään 97-vuotiaalle natsirikolliselle? Äärioikeistolaiset lehdet pitävät hölynpölynä väitteitä rikostaustasta. Csatárya pikemminkin ylistetään. Sanotaan, että tämä on osa juutalaisten salajuonta. Csatáryn ulko-ovella pidettiin spontaani mielenosoitus, jossa vaadittiin tuomiota sotarikolliselle. Kuruc.info-sivusto alkoi kerätä mielenosoitukseen osallistuneiden henkilötietoja ja kuvia ja julkaisi niitä sivullaan. Viesti oli: "Saa hakata tavattaessa". Viranomaiset toteavat: ei voi tehdä mitään. Sivusto on amerikkalaisella serverillä.


Malmön juutalaisviha

Lähempänäkin kytee juutalaisvihaa. Uutisissa kerrottiin muutama viikko sitten Malmön nuorten asenteista. Juutalaisviha on nousussa. Nuorten haukkumasanastoon kuuluu sana 'judejävel'. Sydsvenskan-lehti kertoi tasan vuosi sitten heinäkuussa, miten Malmössä asuva 31-vuotias rabbi ja hänen perheensä joutuvat kadulla jatkuvasti rasististen huutelujen kohteiksi. Rabbina hän joutuu käymään esim. tapaamassa vanhuksia. Nuoret huutelevat: "Eläköön Palestiina" ja "Jävla Jude" ja "Support Hitler". Bemarissa istuu nuorta porukkaa, jotka huutavat "Fucking jude". Kuuden vuoden aikana tällaisia välikohtauksia on ollut ainakin 70.

Juutalaisvihasta on tullut yksi Malmön tavaramerkeistä. Kun Israel pommitti Gazaa 2009, torilla poltettiin Israelin lippuja ja Skånska Dagbladet otsikoi artikkelisarjansa: "Juutalaiset pakenevat Malmöstä". Erityisen vaikea on Malmössä juutalaisten ja muslimien suhde.

Kun kerrottiin, että Prismasta saa tilata homonparannusoppaan, niin joku ranneliikkeen lukija selaili Prisman katalogeja ja löysi sieltä myös äärimmäisen antisemitistisen kirjan "Juutalainen ylivalta". Kirjoittaja on tunnettu amerikkalainen antisemiitti.2 kommenttia

Unkari epämiellyttävien maiden listalle. Sinne ei enää sovi mennä...
Unkarissa ilmeisesti lueskellaan ahkerasti noissa juutalaisvihapiireissä, Adolf Hitlerin oppi-isän, Martti Lutherin vuonna 1543 kirjoittamaa vihakirjaa "Juutalaisista ja heidän valheistaan", joka suomennettiinkin 1939, kun täälläkin ihaltiin noita aatteita. Suomennoksen voi lukea Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kurssikirjastosta nettitiedostona - valitettavasti:

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/26563

Tuossa luterilaisuuden oppi-isän kirjassa hän syyttää juutalaisia melko silmittömästi ja vaatii kaikkia niitä toimia juutalaisia kohtaan, joiita Hitlerin natsi-saksa käytännössä toteutti. Martti Luther vaatii tuossa kirjassaan että "laiskat juutalaiset olisi vietävä kaupunkien ulkopuolelle työleireille oppimaan kunnon töitten tekoa".
- natsien Aushwitzin keskitysleiriin portissahan on teksti "Arbeit macht frei" ("Työ tekee vapaaksi"). Ei ole vaikea ajatella sitä, että kyltin ajatus on Lutherilta. Toki hänkin pitkälti heijasteli kirjassaan sitä vihaa juutalaisia kohtaan, mitä kristikunta on potenut liki pari tuhatta vuotta.

Euroopassahan vallitsi laajalti syvä juutalaisviha, joka huipentui tuonne II maailmansodan natsien tekosiin, joissa 1/3 senaikaisista maailman juutalaista surmattiin, yli 6 miljoonaa ihmistä - keskitysleireille joutuivat myös romanit, jehovan todistajat, homomiehiä, slaaveja, muitakin. Viha juutalaisia kohtaan oli tuollon aivan silmitöntä:
http://1.bp.blogspot.com/_Vs1pIux48ec/S7nmZVnACYI/AAAAAAAABaE/VgQ2--AA1d0/s1600/nazi+shooting+jews.jpg
Näittenkään kuvien pohjalta en yhtään ihmettele sitä, että venäläiset "kostivat raakuuksilla Saksaan päästyään" ja alkuosassa on kuvia venäjänjuutalaisten kohtelusta natsien valloitusalueilla:
http://pictureshistory.blogspot.fi/2010/11/brutal-germans-in-russia.html

Sitten eurooppalaiset sysäsivät ja vierittivät "ongelmansa" Palestiinaan toisten niskoille 1948 ja Euroopassa alettiin sitten leikkiä tekopyhää ja puolustaa juutalaisia, ei tosin heitä Euroopassa vihaavia umpimielisiä kristittyjä vastaan, vaan islaminuskoisia vastaan.

Muslimeilla ja islaminuskoisillahan ei ollut juurikaan mitään kaunaa juutalaisia vastaan ennen 1948:aa, kunnes Palestiinasta, eurooppalaisten juutalaisvihan vuoksi ajettiin siellä 1900 vuotta asustanut arabiväestö pois kotiseuduiltaan, siirtomaaisäntä brittien junaillessa asiaa. Syyria, Palestiina, Jordania ja Egyptihän olivat brittien hallinnassa I maailmansodan jäljiltä, kun joita alueita aiemmin hallinnut ottomaanien Turkki oli I maailmansodan häviäjien joukossa ja menetti alueet briteille.

Saksan homomiehethän joutuivat kokemaan liki samaa kohtaloa
http://www.ushmm.org/museum/exhibit/online/hsx/

Kommenttia muokattu: 24.08.2012 klo 00:00