Presidentin Venäjä-haastattelu ohitti HLBT-ongelmat

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 2

Helsingin Sanomissa julkaistusta laajasta presidentti Niinistön paljolti Venäjään keskittyneestä haastattelusta ei löynyt tilaa naapurimaan HLBT-väestön tilanteen käsittelylle. Niinistö totesi Venäjän "kiristäneen naruja" ja "Putinin tiukentaneen otetta", mutta seksuaalivähemmistöjen tilanteen heikentymiseen hän ei puuttunut. Tiedossa ei tietenkään ole, kysyikö HS näistä aiheista ja mitä haastattelun periaatteista oli sovittu.

Ihmisoikeustilanne Venäjällä tuli esille lähinnä viittauksessa ulkoministeri Lavrorvin tulevaan Suomen-matkaan. Presidentti arveli ihmisoikeuksien tulevan esille ja keskusteltavan "Venäjän sisäisestä kehityksestä".

Yksittäistapauksena haastattelussa presidentti mainitsi vastauksissa vain Pussy Riot -oikeudenkäynnin. Sen kohdalla hän totesi, ettei halua kommentoida ja huomautti, ettei Suomessakaan kommentoi keskeneräisiä oikeudenkäyntejä. HS:n toimituksellisena aineistona haastattelussa kerrottiin myös Putinia rankasti arvostelleen opposition edustajan Aleksei Navalnayin syytteestä. HS:n toimituksellisessa osuudessa ei otettu HLBT-lakeja esille.

2 kommenttia

Suomessa kommentoidaan jatkuvasti pelkkiä poliisin esitutkintoja syytteistä ja kesken olevista oikeudenkäynneistä puhumattakaan. Niinistö tuskin viitsi hlbti -aiheita käsitellä ollenkkaan, sen sijaan Tuomioja todennäköisesti ottaa ne esille Lavrovin vierailun yhteydessä.
Toisaalta... en muista Halosenkaan presidenttikausillaan ottaneen kantaa muiden maihin ns. yksittäiskysymyksiin kovin hanakasti tai kotimaisiin sateenkaariasioihin. Minun muistini mukaan silloinkin pitäydyttiin hyvin vahvasti yleisellä tasolla.