Ruotsissa keskustelu jatkuu: kuka saa osallistua prideen

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 3

Kun pride laajenee ja yhä useammat ryhmät tulevat mukaan, saattaa syntyä epäilyksiä, että prideä käytetään muuhunkin kuin HLBTIQ-ihmisten oikeuksien ajamiseen tai solidaarisuuteen heitä kohtaan. Menettääkö pride alkuperäisen merkityksensä? Tuleeko siitä erilaisten ryhmien kasvonkohotuspaikka ja julkisivun kiillotustilaisuus? Luimme ruotsalaislehtien kommentteja.

Kun Tukholman priden tilaisuuteen pyrki israelilainen dokumenttielokuvan tekijä ja homoaktivisti, hänen taustavoimanaan ja promoottorina oli PR-yhtiö JKL. Kun pride-organisaatiossa torjuttiin filmin esitys häiriöiden pelossa, JKL lähetteli sähköpostiviestejä eri tahoille niin, että nopeasti siitä tuli uutisjuttu: "Pride kieltää israelilaisfilmin esityksen". Esityskielto nopeasti peruttiin ja filmi voi olla priden ohjelmistossa huomenna aamupäivällä.

"Häiriöiden aiheuttajaksi" povattiin Ofogia eli antimilitaristista verkostoa, joka on perustettu vuonna 2002. Se on osallistunut moniin tempauksiin "militaristisia" kohteita vastaan, mm. Englannin ydinasesukellusveneiden sulkuun ja rauhanleireihin ruotsalaisen aseteollisuuden keskuspaikassa Karlskogassa. Viime kesänä Ofogin jäsenet järjestivät priden yhteydessä "puhekuplatempauksen", jossa puhekuplan muotoisissa julisteissa oli esim. Ruotsin puolustusvoimia kritisoivia ajatuksia. Prideen osallistuneet puolustusvoimain edustajat pitivät tempausta loukkaavana heitä kohtaan.

Eilen Aftonbladetissa kaksi kirjoittajaa (Cattis Laska ja Kristina Johansson) kuvasivat Ofogin toiminnan perusteita. Heidän otsikkonsa oli "Älkää vesittäkö pride-festivaalia". Heidän mukaansa pride on poliittinen tapahtuma ja siinä joudutaan ottamaan kantaa, ketkä voivat osallistua ja ketkä eivät. On siis keskusteltava priden ja hlbti-kysymysten poliittisista näkökulmista.

Kirjoittajien mukaan Ofog on ei-väkivaltainen antimilitaristinen verkosto. Menetelmät ovat rauhanomaiset, kuten esim. viime vuoden puhekuplatempauksessa. Silloin kohteena olivat Puolustusvoimien edustajat, koska he edustavat koneistoa, joka loukkaa toisten ihmisoikeuksia. Sen takia Puolustusvoimien ei tulisi olla pridellä mukana. Pride puolustaa ihmisoikeuksia.

Viime päivien keskustelussa israelilaisohjaajasta on noussut esiin myös hänen promoottorinsa, PR-firma JKL. Ilmeisesti JKL tarjosi pridelle filmiesitystä. JKL on konsulttifirma, jota ovat käyttäneet aseteollisuuden firmat, esim. BAE (Euroopan suurin sotateollisuuden keskittymä) ja Kockums AB (valmistaa sotalaivoja). Miksi aselobbausorganisaatio pyrkii mukaan vaikuttamaan Priden ohjelmaan?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjoittajat sanovat, että Puolustusvoimat perustuu militaristimin ideologialle, ja se ideologia on täynnä maskuliinisuuden mielikuvia ja aggressiota. HLBTI-ihmisten on vaikea elää avoimesti ja vapaina siinä ilmastossa.

Tällä tavoin Ofog yrittää käynnistää keskustelua militarismista ja HLBTI-kysymyksistä.


Pitäisikö queerit kokonaan pudottaa pois?


Ruotsin kristillisdemokraattisen puolueen poliitikko Magnus Kolsjö puolustaa queer-ihmisiä newsmill.se-sivustolla. Ei pidä syyttää queereja, jos vasemmistoautonomit hauaisivat kaapata priden.

Magnus Kolsjö, Ruotsin Kristillisdemokraattien tasa-arvopoliitikko, huolestui eilen, kun Svenska Dagbladetin mielipidekirjoituksessa mainittiin, että Q (queer) voitaisin jättää kokonaan pois homo/lesboliikkeen tasa-arvotaistelusta, kun kukaan ei tunnu tietävän, mitä porukkaa se on. Magnus Kolsjön mukaan pitää tunnustaa queer-ihmisille tasa-arvoinen asema muiden HLBTI-ihmisten rinnalla.

Magnus Kolsjö on toiminut Ruotsin Kristillisdemokaattisen puolueen sisällä. Hänen ansiostaan puolue osallistui Tukholman pride-paraatiin vuonna 2010. Vuonna 2011 RFSL Stockholm antoi Kolsjölle ja kahdelle muulle kristillisdemokraatille sateenkaaripalkinnon tunnustuksena työstä tasa-arvon puolesta. Kristillisdemokraattien sisältä kuului kuitenkin paheksuvia ääniä.


Kun tiistaina Svenska Dagbladetissa kritisoitiin vasemmistoautonomeja, samalla syytettiin queer-aktivisteja. Heitä pidettiin samana joukkona. Mutta Queer ei ole mikään vasemmistoprojekti. Kaikki homot eivät ole vasemmistolaisia eivätkä kaikki lesbot vihreitä. Eivätkä kaikki heterot äänestä Moderateja ("kokoomusta"). Siis: kaikki queerit eivät ole vasemmistoautonomeja.


Queer takoittaa sitä, miten ihminen määrittelee itsensä ja millainen on oman itsen ja ulkopuolisen maailman suhde. Ulkopuolisessa maailmassa on rakenteita, jotka rajoittavat ja estävät queer-ihmistä olemasta oma itsensä. On normeja, joiden mukaan suositaan jotain sukupuolta tai seksuaalisuutta. Olennainen kysymys: Miten voimme luoda maailman, jossa kaikilla on samat lähtökohdat ja mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Nämä ovat queer-ihmistä koskettavia kysymyksiä siitä riippumatta, mitä puoluetta hän kannattaa. Queer-ihmisten tulisi tuntea olonsa kotoisaksi kaikissa puolueissa. Nythän Ruotsissa homot, lesbot ja transihmiset voivat jo olla mukana kaikissa puolueissa tasa-arvoisesti. Queer-ihmisiltä riistetään tällainen oikeus monissa puolueissa.

Q ei ole ongelma. Ei edes Vasemmisto ole ongelma. Kaikki nämä on hyväksyttävä tasa-arvoisina pride-liikkeeseen. Tässä on pridelle yhä tehtävää.

http://www.newsmill.se/artikel/2012/07/24/det-r-inte-queeraktivister-som-f-rs-ker-kapa-pride


******

Tämäntyyppiset keskustelut saattavat muutaman vuoden kuluttua olla ajankohtaisia myös Suomessa.

3 kommenttia

Queer on iki vanha englantilainen sana joka tarkoittaa erilaisuutta, ei pahassa mielessa. Siita sana on tullut gay kieleen. 60 luvulla miehet kysyivat "oletko friend of Dorothy's" tarkoittaen oletko gay,siihen aikaan olivat kaapissa jotkut. Politiikka ja uskonto ei pitaisi olla PRIDE juhlassa ollenkaan. Kaupallinen spocer ja mainostaminen heidan rahallisesta avustaan voin hyvaksya , uskonnon ja politiikan konsteja en.
Voisiko joku "queer ihminen" selittää, milla tavalla hän ei ole lesbo, homo tai transihminen (tai hetero!)?