Ministerinvaihdos ja homo-/lesbopoliisit

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 1

Tämän jutun otsikko saattoi johtaa jo lukijan ajatukset Suomen poliisiministerin vaihtumiseen. Näin ei ole. Tässä on kyse tuoreista hyvistä uutisista. Saksan Baden-Württenbergissä vallanvaihdos kristillisdemokraateilta (CDU) vihreiden ja demarien koalitiolle merkitsi kertaheitolla LHBT-poliisien työilmapiirin ja -olosuhteiden parantumista.

Otin tämän aiheen puheeksi Berliinissä lauantaina 18.6 VelsPolin tiskillä Berliinin Stadtfestillä poiketessani. Kysyin, aihetta tarkoin tuntematta, kuinka paljon kulloisenkin poliisiasiain ministerin ja ministeriön väri vaikuttavat olosuhteisiin. Ymmärrettävästi lampsin siellä aika masentunein mielin Suomen ministeriuutisen kuultuani, enkä jättänyt Suomen tilannetta kertomatta. Baden-Württenbergin tuore muutos nousi puheeksi poliisin tiskillä keskusteluun heti.

Baden-Württenbergin homo- ja lesbopoliisien seuran puheenjohtaja ilmaisee asian näin VelsPol BW:n sivuilla:

"Die Diskrimminierung in Baden-Württemberg hat ein Ende!
Die CDU/ FDP-Regierung hat eine Gleichstellung von Lesben und Schwulen in der Gesellschaft lange blockiert.
Nach langjähriger und teilweise erfolgloser politischer Arbeit des VelsPol-Vorstandes bedanken wir uns bei allen Wählern in Baden-Württemberg die den Wechsel gewählt haben."

Eli VelsPol esitti kiitokset äänestäjille. Monivuotisen ja osittain tuloksettoman poliittisen vaikuttamisen jälkeen VelsPol esitti kiitokset kaikille, jotka olivat äänestämällä valinneet muutoksen. Diskriminaatio Baden-Württenbergissä on lopussa...

Saksassa homo- ja lesbopoliisien järestöjä perustettiin osavaltioittain vuodesta 1995. Vuotta aiemmin oli poistettu rangaistuspykälä 175 StGB. Homoseksuaalisuuden täyskielto oli lakannut jo vuonna 1969, mutta osa rangaistavuudesta jatkui vuoteen 1994.

Kansallisen tason lesbo- ja homopoliisien liitto syntyi Saksassa2002.

Vuonna 2004 perustettiin Euroopan tason vastaava verkosto "European Gay Cop Network". Perustavassa kokouksessa oli edustajia kymmenestä maasta. Järjestön virallinen nimi on tänään European Gay Police Association. Sen hallituksessa näyttää sivuston mukaan istuvan Pohjoismaista yksi ruotsalainen. Suomalaisia ei ilmeisesti tällä hetkellä ole.

(Mainittakoon varmuuden vuoksi, että minulla ei ole henkilökohtaisia kytkentöjä Suomen poliisihallintoon).


Saksan lesbo- ja homopoliisien järjestön esitteen kansi. Järjestön kansallinen nettiosoite on www.velspol.de Saksassa toimivat vastaavat liitot myös oikeushallinnon, puolustuvoimien ja pelastustoimen henkilöille.

Saksan poliiseista sivustollamme vuonna 2007
Velspolin sivusto
European Gay Police Associationin sivut

1 kommenttia

Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa hlb- (ti?) poliisjärjestöt ovat toimineet muistaakseni 1990-luvun alkupuolelta. Ne järjestävät myös yhteispohjoismaisia seminaareja, joissa on joskus ollut mukana tutkijoita Poliisi AMKsta. Miksi ei Suomessa ole vastaavaa järjestöä?

Ruotsalaiset poliisit kertoivat, että kun heidän järjestönsä oli vasta perustettu, he miettivät osallistumista Tukholman Pridelle, ja päättivät kysyä lupaa poliisikomentajalta tms. Tämä oli sanonut, että tottakai osallistutte ja laittatte univormut päälle, jotta kaikki näkevät, että poliisivoimat ovat mukana.