Tom of Finlandin muisto tupakointia vastustamaan..?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto

Piirrostaiteilija Touko Laaksonen menehtyi Kaarinan seminaarin luennoissa kerrotun mukaan keuhkoahtaumatautiin. Se on yleinen vuosikymmeniä tupakoineiden piirissä. Muutamat julkisuuden henkilöt ovat antaneet kuvansa tupakoinnin vastustamiskampanjoiden käyttöön päädyttyään keuhkosyöpä- tai keuhkoahtaumapotilaiksi. Ilmeisesti Laaksonen ei jättänyt mitään varoituksen sanaa, ainakaan laajaan jakeluun. Vuonna 1991 keuhkoahtaumatauti ei ollut vielä saanut yleistä julkisuutta nykymitoin.

Olisikohan Laaksosen kohtalosta apua älä tupakoi ainakaan täällä -kampanjoinnille? Tulee tässä mieleen vaikkapa Malminrinteen-Kampin -kulmilla sijaitseva suosittu videopaikka. Ravintoloita tupakkalaki säätelee, mutta lakiin on jäänyt gay cruising-paikkojen kokoinen aukko. Mutta ehkä Tom of Finland -kuva ja joku sopiva teksti?

Tietenkin tupakoinnin rajoittaminen on mitä ilmeisemmin vastoin paikkojen omistajien kaupallista etua. Ja viikonlopun pikkutunteina vaikkapa mainitussa Malminrinteen paikassa on kyllä tupakansavun leijuva kerros kuin muinoin Caverellien matkustamoissa. Voisko Tom of Finlandin perinteen hengessä tehdä sille jotain. Toisaalta Laaksonenhan mahdollisesti oli libertariaani, jolle joku baareja runnellut tupakkalaki olisi ollut kauhistus. Mutta ehkä hän toisaalta ajatteli, että erilaisten altistumisten tulisi perustua vapaaehtoisuuteen..


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!