Egyptin tilanne: saammeko uuden Iranin

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 4


Amerikkalaisen Advocate-lehden nettisivulla on maanantaille päivätty arvio Egyptin tilanteesta. Tänään keskiviikkona tiedämme jo, että Mubarak on siirtymässä syrjään tai joutuu siirtymään syrjään. USA on tukenut Mubarakia, koska hänen on nähty tuovan vakautta maahan. Nyt valtaan on ilmeisesti nousemassa islamilainen veljeskunta, joka jo pitkään on odotellut ja jonka toiminta on tukahdutettu. Veljeskuntaa on mainostettu ”maltilliseksi”.

Advocaten kommentin on kirjoittanut Michael Lucas. Hän on viime vuonna oleskellut Egyptissä ja oppi siellä tuntemaan gay-ihmisiä. Homoskene on enemmän tai vähemmän maanalaista. Kontakteja luodaan netissä. Homoseksuaalisuus on lakiteknisesti laitonta. Viranomaiset ovat kuitenkin jo pitkään jättäneet homoelämän rauhaan.

Kommentissaan Lucas kirjoittaa, että Egyptissä on nyt tapahtumassa sellaista, jossa toivo, vapaus ja demokratia voidaan unohtaa. Monet uutistoimittajat ja bloggaajat ovat verranneet tapahtumia Kiinan Tiananmen-aukion tapahtumiin vuonna 1989. Siellä mielenosoittajat hävisivät verisesti. Egyptissä näyttää Lucasin mukaan pelottavalta se, että Egyptin hallitus yritetään syöstä vallasta ja korvata se jollain vielä pahemmalla. Gay-ihmisille tuskin on parempaa tiedossa. Egyptissä juuri tällä hetkellä ei todennäköisesti osoiteta mieltä ihmisoikeuksien puolesta.


Köyhyys ja hallinnon korruptio ovat olleet sytykkeenä, mutta taustalla on radikaaleja islamistisia voimia, jotka nyt käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Heidän päämääränään eivät ole länsimaiset ihmisoikeusihanteet. Saammeko nyt nähdä väkirikkaan arabivaltion muuttuvan? Ennen homot ja lesbot ovat saaneet elää aika vapaina, tosin näkymättöminä. Tuleeko heistä nyt vainottuja, syntipukkeja, kuolemaantuomittuja? Vähän samantyyppistä kehitystä on ollut Libanonissa, jota aikaisemmin on kutsuttu Lähi-Idän Pariisiksi. Islamilainen fasismi on vähä vähältä tunkeutumassa sinnekin.

Muslimiveljeskunta on valmiina täyttämään Egyptin valtatyhjiön. Mielenosoituksissa on jo nähty vihaisia Koraanin lauseita hokevia joukkoja, ja New York Timesin mukaan muslimiveljeskunta on suurin ja parhaiten järjestäytynyt poliittinen voima. Nyt on erinomainen tilaisuus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Advocaten kolumnisti Lucas näkee tilanteen lohduttomana. Mielenosoittajat syyttävät Mubarakia ja hänen korruptoituneita joukkojaan kansan köyhyydestä ja kurjuudesta. Mutta kuka tahansa valtaan nousee, sama tulee jatkumaan ja sen päälle tulee inhottava ja brutaali keskiaikainen tukahduttamispolitiikka. Islamistit haluavat koko arabimaailmaan tiukan sharia-lain.

Puhuminen demokraattisesta vallankumouksesta on ironista. Todennäköinen lopputulos on liberaalin demokratian irvikuva. Tämän jälkeen kaikista ongelmista syytetään läntistä liberalismia. Israel halutaan tuhota, naiset halutaan kaapuihin ja homot piiloon.

Lucasin kommentti Advocatessa on amerikkalainen kommentti. USA on vuosikymmeniä tukenut Murarakia, ja sotavoimat on varustettu huippuasein. Nyt ne aseet ovat kääntymässä Amerikkaa vastaan. Homot pääsevät nyt USAssa armeijaan ja he pääsevät Lähi-Itään puolustamaan läntisiä arvoja ”pahan voimia” vastaan. Ne samat pahan voimat ovat nyt Egyptissä puolustamassa ”demokraattista Egyptiä”.


Varmuuden vuoksi Advocate-lehti ilmoittaa, että nämä Lucasin näkemykset eivät edusta Advocate-lehden näkemyksiä. Lehti ei kuitenkaan kerro, mitkä sen omat näkemykset ovat. Ollaan ymmällä tilanteesta.

4 kommenttia

Itse olen myös miettinyt sitä, mitä Egyptissä tapahtuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kannalta.

Todennäköistä on, että (ainakaan merkittävää ja nopeaa) edistystä ei tapahdu, vaikka uudet valtaapitävät valittaisiin demokraattisin keinoin ja/tai vaikka uusi valta olisi suhteellisen vapaamielinen. Ja tämä oli tyypillistä optimismiani.

Todennäköisempää on, että valta kallistuu konservatiivisempaan suuntaan ja uskonto saa tiukemman otteen hallinnosta - populistisella otteella voidaan myydä kansalle perusteet valita tiukempi kuri. Korruptiohan on seurausta liian löyhästä moraalista, joten...

Egyptissä (tai lähinnä alueilla missä käy turisteja) homoilla on ollut suhteellisen paljon tilaa verrattuna muihin alueen maihin. Toki homoseksuaaliset teot ovat Egyptissä olleet rikollisia ja homot maan alla - ja koko aihe yksi suurimmista tabuista, jonka esiin ottaminen tiedotusvälineessä voi johtaa rangaistukseen.

Osaltaan syy jonkinlaiselle vapaudelle on juuri turismi ja turistien tuoma tulo. Viranomaiset eivät ole olleet aivan niin hanakoita ratsaamaan homojuhlia, jos mukana saattaa olla rahaa tuovia ulkomaalaisa - ja huono julkisuus maailmalla ei edistä turismia. Toisaalta homojen juhlia on ratsattu ja turistejakin pidätetty. Korruptoituneella poliisilla on ulkomaisen homon vapauttamiselle ollut hintalappu.

***

Yleensä tiedotusvälineiden julkaisemat yksittäisen kirjoittajan tuottamat analyysit, kolumnit tai arviot eivät edusta sellaisenaan tiedotusvälineen näkemyksiä. Toisinaan (etenkin vaikeissa tai epäselvissä aiheissa) tätä asiaa halutaan erityisesti korostaa.

Kommenttia muokattu: 02.02.2011 klo 08:33
Amerikkalaisilla kyky ymmärtää toisia tai toisenlaisia kulttuureja on vakavasti rajoittunutta. Sota Irakissa oli minun tulkintani mukaan osaltaan tämän ymmärtämättömyyden seurausta.