Egyptin tilanne: saammeko uuden Iranin (juttukommentit)

Itse olen myös miettinyt sitä, mitä Egyptissä tapahtuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kannalta.

Todennäköistä on, että (ainakaan merkittävää ja nopeaa) edistystä ei tapahdu, vaikka uudet valtaapitävät valittaisiin demokraattisin keinoin ja/tai vaikka uusi valta olisi suhteellisen vapaamielinen. Ja tämä oli tyypillistä optimismiani.

Todennäköisempää on, että valta kallistuu konservatiivisempaan suuntaan ja uskonto saa tiukemman otteen hallinnosta - populistisella otteella voidaan myydä kansalle perusteet valita tiukempi kuri. Korruptiohan on seurausta liian löyhästä moraalista, joten...

Egyptissä (tai lähinnä alueilla missä käy turisteja) homoilla on ollut suhteellisen paljon tilaa verrattuna muihin alueen maihin. Toki homoseksuaaliset teot ovat Egyptissä olleet rikollisia ja homot maan alla - ja koko aihe yksi suurimmista tabuista, jonka esiin ottaminen tiedotusvälineessä voi johtaa rangaistukseen.

Osaltaan syy jonkinlaiselle vapaudelle on juuri turismi ja turistien tuoma tulo. Viranomaiset eivät ole olleet aivan niin hanakoita ratsaamaan homojuhlia, jos mukana saattaa olla rahaa tuovia ulkomaalaisa - ja huono julkisuus maailmalla ei edistä turismia. Toisaalta homojen juhlia on ratsattu ja turistejakin pidätetty. Korruptoituneella poliisilla on ulkomaisen homon vapauttamiselle ollut hintalappu.

***

Yleensä tiedotusvälineiden julkaisemat yksittäisen kirjoittajan tuottamat analyysit, kolumnit tai arviot eivät edusta sellaisenaan tiedotusvälineen näkemyksiä. Toisinaan (etenkin vaikeissa tai epäselvissä aiheissa) tätä asiaa halutaan erityisesti korostaa.

Kommenttia muokattu: 02.02.2011 klo 08:33
  • 2 / 4
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 2.2.2011 13:21
Amerikkalaisilla kyky ymmärtää toisia tai toisenlaisia kulttuureja on vakavasti rajoittunutta. Sota Irakissa oli minun tulkintani mukaan osaltaan tämän ymmärtämättömyyden seurausta.
  • 3 / 4
  • Analyysi
  • 2.2.2011 16:45
Sosiaalisen syklin teorian mukaan iran on siirtymässä vipra-aikakaudelle, ts. valtaan nousee vääjäämättä uskonnollinen eliitti ja maahan nousee demokratian sijaan fundamentalistinen teokratia. Demokratiaa on turha odottaa toteutuvan, ennkuin nykyinen sotialseliitti syrjäytetään, tilalle nousee uskonnollinen eliitti muutamaksi kymmeneksi vuodeksi, ja vasta tämän syrjäyttämisen myötä on sijaa demokratialle.

http://www.prout.org/ChapterTwo.html
  • 4 / 4
  • Hannu, Tre
  • 6.2.2011 1:01
Realisti-pessimistin näkemys

Faarao Mubarakin valtakausi on päättynyt. Valtaan nousevat islamin ääriryhmät. Naisten ja homojen syrjintä lisääntyy käsittämättömiin mittoihin. Tätä jatkuu vuosikymmeniä.