Onnellista uutta vuotta 2009!

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Toimitus Ranneliike ry

Jouluja ja joulunviettotapoja on yhtä monenlaisia kuin on erilaisia ihmisiäkin. Talvipäivänseisauksen aikaan on valon voittoa pimeydestä juhlittu vuosituhansia. Suomen joulu-sana kantaakin muistoa esihistorian talvipäivänseisauksen juhlasta. Myös sana juhla on samoja peruja. Kristikansa juhlii jouluna Jumalan pojan eli Jeesuksen syntymää.

Nykyajan joulu on varsin maallinen ja kaupallinenkin juhla, jonka alla tavaratalojen kassakoneiden äänet käyvät joululauluista. Tästä huolimatta joulunviettotavoissa on runsaasti merkkejä historiasta, niin historiallisia kuin uskonnollisiakin.

Suuri osa maailman ihmisistä ei vietä joulua ensinkään. Joillekin joulua viettävissä kulttuureissa eläville joulu on pakkopullaa, jota ei oikein pääse pakoon vaikka haluaisikin.

Oli miten oli, Suomi hiljenee jouluaattona iltapäivällä. Suomen Turku julistaa joulurauhan, kaupat sulkevat ovensa ja suurissakin kaupungeissa julkinen liikenne pysähtyy. Vain kaikkein välttämättömimmät yhteiskunnan rattaat pyörivät, nekin mahdollisuuksien mukaan säästöliekillä.

Joulu on perinteisesti ollut etenkin suvun, perheiden ja lasten juhla. Monet kokoontuvat sukunsa ja perheidensä pariin, käydään haudoilla muistamassa jo menneitä sukulaisia ja ystäviä, puetaan joulukuusi, syödään jouluruokia ja jaetaan lahjoja. Osa viettää joulun uudemman ystäväpiirin kanssa. Heille joulu on yhdessäoloa läheisten parissa.

Jotkut pyrkivät välttämään kaikkea jouluun liittyvää hössötystä - esimerkiksi lahjoja ja ylensyömistä. Joulusta otetaan irti yksinolemisen rauha, irtautuminen kiireistä, ehkä hyvän kirjan tai palapelin parissa. Rauhassa ja omissa oloissa.

Toisille joulu on ahdistavaa aikaa. Kaikilla ei ole läheisiä, joiden kanssa voisi tai haluaisi viettää aikaa. Monelle sateenkaarikansaan kuuluvalle joulun aika voi olla viiltävä muistutus siitä, miten lähisukukin voi kääntää selkänsä, jos paljastuu "poikkeavaksi". Valitettavaa on, että usein torjuminen tapahtuu lähimmäisenrakkautta korostavan uskon nimissä.

Uuteen vuoteen...

Tämän samaisen talvipäivänseisauksen nurkilta katsotaan meikäläisessä kulttuurissa alkavan myös uuden vuoden. 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen alkaa lähestyä loppusuoraa. Vuoden päästä loikataan toiselle kymmenelle. Paljonhan tähän on jo tähän mennessä mahtunutkin.

Meidän kunkin henkilökohtaisessa elämässämme on ollut laskuja ja nousuja, ja niin on ollut myrskyisää myös maailman mittakaavassa. Dramaattisimpia tapahtumia ovat ehkä olleet terrori-iskut New Yorkissa, Madridissa, Mumbaissa ja Lontoossa, Irakin sota, Intian valtameren tsunami, New Orleansin tulva ja kotimaassa Konginkankaan bussiturma. Taantumalla ja lamalla pelottelu on hallinnut uutisointia viime aikoina. Vähemmän dramaattisia mutta merkittäviä asioita olivat esimerkiksisi markan jääminen historiaan ja euron käyttöönotto käteisrahana sekä EU:n laajeneminen. Ranneliike.net on myös syntynyt tänä aikana, vuonna 2001.

Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on parantunut etenkin länsimaissa. Meillä syrjintäsuoja on parantunut ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan. Keskustelua käytetään sukupuolineutraalista avioliitosta, joka adoptio-oikeuden puuttumisen kanssa muodostaa viimeisen raja-aiden tasa-arvolle lainsäädännön edessä.

Asenteet ovat toinen asia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokevat yhä syrjintää muodossa jos toisessakin; selän takana juoruamista, nimittelyä, työpaikan menettämistä ja väkivaltaakin.

Unohtaa ei myöskään sovi laajalti muualla maailmassa vallitsevaa synkkää tilannetta. Monissa maissa "homoseksuaalinen teko" johtaa kuolemantuomioon, ruoskintaan tai pitkään vankeusrangaistukseen.

Lähialueillakaan asiat eivät ole kunnossa. Itänaapurissamme asenteet ovat vallanpitäjiä myöten hyvin kielteiset. Etelänaapurissamme Virossa sentään on näkyvillä valoa tunnelin päässä. Yhteiskunnallinen "homokeskustelu" on lähtenyt käyntiin ja asiallisetkin näkemykset pääsevät esiin.

Yhtä kaikki, Suomessa paukkuvimmat pakkaset ovat vielä edessä, mutta valo lisääntyy päivien taas pidetessä ja etelässäkin mahdollisesti olevan lumipeitteen auttaessa asiaa.

Koko ranneliike ry:n puolesta rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2009!

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!