Ranneliike.net 5 vuotta

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Ranneliike net

Jos ranneliike.net olisi entinen Neuvostoliitto, olisivat ensimmäisen viisivuotissuunnitelman tavoitteet näihin aikoihin puntaroinnin kohteena. Viisi vuotta täyttävä ranneliike.net ei kuitenkaan ole Neuvostoliitto tai muukaan valtio, vaan netissä oleva vapaaehtoisvoimin tehty palvelu erityisesti suomalaisille homoille ja heidän ystävilleen, jonka tunnuslause on "Homokansan yhdistävä tekijä", ja sen idea on olla kaikkien homojen kohtauspaikka, tietolähde ja keskustelufoorumi. Neuvostoliitosta ranneliike.net eroaa myös siinä, että vaikeitakin asioita voidaan "nostaa pöydälle" julkisesti ruodittavaksi. Itsestäänselvyyksiä ei tarvitse olla.

Ranneliike.net viettää synttäreitään syyskuun lopussa. Syntymäpäivänä pidetään päivämäärää 30.9.2001
Ranneliike.net aukesi syyskuun viimeisinä päivinä syksyllä 2001, samoihin aikoihin kuin eduskunta hyväksyi samaa sukupuolta olevia pareja koskevan lain parisuhteista. GLBT-maailmaa koskevien asioiden seuraaminen ja niiden käsittely seksuaalivähemmistöjen omasta näkökulmasta on alusta asti ollut ranneliike.netin tärkeimpiä tehtäviä. Vaikka sivusto on jatkuvasti etsinyt omaa paikkaansa, on perusajatus pysynyt samana.

Käyttäjien omien mielipiteiden ja näkemysten esillä oleminen on korostunut. Keskustelufoorumille kirjoittamisen lisäksi myös blogin pitäminen on mahdollista. Juuri sellaisessa tiedonvälityksessä on Internetissä toimiva palvelu omimmillaan. Kun joku huomaa epäkohdan, on siitä helppo tiedottaa muillekin. Sen jälkeen epäkohtaan on helpompi yhteistuumin puuttua. Viime syksynä lahtelaisessa paikallislehdessä loukkaavaan sävyyn kirjoitettu artikkeli otsikolla "Homot, lesbot ja liito-oravat" sai ranneliike.netin ja lepakkolaakso.netin keskustelufoorumilla aikaan laajan keskustelun siitä, mitä voi sanoa ja miten lehdissä saa käsitellä seksuaalivähemmistöjä tai muita vähemmistöjä. Keskustelu poiki runsaasti kanteluja Julkisen sanan neuvostolle. JSN totesi, että sananvapaudenkaan nimissä ihan mitä tahansa ei saa tehdä.

Ranneliike ry. perustettiin vuonna 2003, kun sivuston kehittäminen ilman taustaorganisaatiota olisi käynyt hankalaksi. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten keskinäistä yhteydenpitoa ja avointa keskustelua, lujittaa edellä mainittuihin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhteenkuuluvuudentunnetta, tarjota informaatiota heitä koskevista ja kiinnostavista asioista sekä lisätä suvaitsevaisuutta. Sama tarkoitus on tietysti myös yhdistyksen hallinnoimilla nettisivustoillakin.

Ensimmäiset "kuukautiset" kirjoitettiin syksyllä 2003. Keskimäärin niitä on kirjoitettu nimensä mukaisella tahdilla lähes kuukauden välein. Toisinaan asiaa on ollut enemmän ja toisinaan vähemmän. Niissä on käsitelty niin tavallisia arjen asioita ja ihmissuhteita kuin merkittäviä yhteiskunnallisia kysymyksiäkin - aina tilanteen mukaan. Kuukautisilla on pyritty herättämään keskustelua - ja toisinaan siinä on myös onnistuttu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sateenkaariystävällisten palveluiden opas avattiin syyskuun alussa. Oppaaseen pääsee tästä
5-vuotissynttäreidensä alla ranneliike.netissä avattiin sateenkaariystävällisten palveluiden opas. Siinä toisensa kohtaavat palveluntarjoaja, joka haluaa tavoittaa myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvan asiakkaan ja asiakas, joka etsii palvelua, jonka tarjoajalle asiakkaan ei-heteroseksuaalinen suuntautuminen on luonteva asia. Palveluoppaan tarkoituksena on toimia hieman kansainvälisessä käytössä olevan sateenkaaritarran tavoin. Ilmoituksella palveluntarjoaja antaa lupauksen kohdata asiallisesti GLBT-vähemmistöön kuuluvan ihmisen. Samalla halutaan herättää keskustelua siitä, miksi joissakin palveluissa ei-heteron seksuaalisen suuntautumisen esiintulo aiheuttaa hämmennystä.

Ranneliike.netin 5-vuotissynttäreitä juhlitaan Ravintola dtm:ssä Helsingissä 29.9. Menovinkkisivuilta voi katsoa tarkemmat tiedot asiasta.


Onnea kaikille ranneliike.netin käyttäjille ja tekijöille!


Sami Mollgren
päätoimittaja

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!