Homojen imago-ongelma

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Olen pitkään - useita vuosia - seuraillut "sillä silmällä" ns. homokeskustelua monien sanomalehtien mielipidepalstoilla ja tietysti muussakin kirjoittelussa, sekä erilaisilla netin keskustelupalstoilla. Toki lisänsä tuovat sähköisessä mediassa haastatellut poliitikot ja erilaisten yhteisöjen edustajat. Sävy on vaihdellut henkilöstä ja mediasta riippuen hyvinkin myönteisestä erittäin kielteiseen. Muutamana viime vuotena on kuvioihin tullut myös TV:n "homoviihde", eli ohjelmat, joissa mukana on homohahmo tai koko ohjelma perustuu homoteeman ympärille.

Kun paneudutaan suomalaiseen (ja miksi ei kansainväliseenkin) homokeskusteluun, etenkin silloin kun näkemyksiään homoseksuaalisuudesta esittää ns. homovastainen taho, kiinnittyy huomio helposti yhteen asiaan: Homot mielletään usein seksinnälkäisiksi, ylikiimaisiksi miehentapaisiksi.

Miksi?

En usko muutaman pride-kulkueessa vilahtavan "hörsön" muuttavan suuren yleisön homokäsitystä suuntaan tai toiseen. Korkeintaan jokunen heterotyttö kokee pinkkinä räiskyvän kampauksen mageexi ja pistää poikakaverinsa parturiin värjättäväksi. Poika valittaa kavereilleen tyttökaverinsa pakottaneen värjäysoperaatioon - ja saa pian kuulla myönteisiä kommentteja uudesta kampauksesta ja huomata, että kohta kavereillakin on ihan oma-aloitteisesti värjätty tai blondattu pää. Hörsöilystä on tullut trendi. Vanhemmat ehkä nikottelevat vähän aikaa, mutta sehän kuuluu asiaan.

Television "Sillä silmällä" -sarja ei myöskään mielestäni anna viestiä homojen erikoisesta seksuaalisuudesta. Ehkä tuosta ohjelmasta saatu leima on vähän neitimäinen, hölösuinen, kikattelevainen, rääväsuinen ja hörhökin. Mutta ei erityisen seksuaalinen tai seksikeskeinen, muutamaa kommenttia lukuunottamatta. Ei. Ei se seksihullun leimaan riitä. Eikä muutama muukaan television viihdeohjelma.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Minusta imago-ongelman syyllinen numero yksi on ilmaisu nimeltä "homoseksuaalisuus". Tai lähinnä pääte "-seksuaalisuus". Homot ovat homoseksuaaleja. Heterot taas ovat... noh. normaaleja. Heteroihin ei liitetä seksuaalisuutta. Tietysti heterotkin harrastavat (kerran vuodessa, pimeässä makuuhuoneessa, lähetyssaarnaaja-asennossa, vain lisääntymistarkoituksessa), ei tosin heteroseksiä, vaan seksiä. Homojen seksi taas on homoseksiä, ei tavallista seksiä.

Seksi, seksuaalisuus ja sukupuoli

Kun Kauko Kaduntallaaja (25 vuotta) tai etenkin Kaisa Köpöttelijä (78 vuotta) kuulee sanan "homoseksuaalisuus", niin ensimmäisenä hänelle tulee mieleen kaksi homoa harrastamassa seksiä. Puhutaanhan tuossa seksuaalisuudesta, joka on melkein kuin "seksi". Ja kun meillä Suomessa seksi on tabu, niin kyllä se on kamalaa, kun ne homot vaan keskenään nai.

Englannin sanalla sex voidaan viitata sukupuoleen, mutta myös seksin harjoittamiseen. Kun ilmaisu homosexuality on käännetty suomeen, on tuloksena varsin seksuaalisen kuuloinen käsite. Meillä kun ´sukupuoli´ kertoo sen, onko munat vai ei - ja ´seksi´ on lähinnä seksiä.

Ehkä pitäisi oikeasti puhua vaikkapa homosuuntautumisesta, tai jostain - ainakin jättää se seksuaalisuus siitä pois. Esimerkiksi minä olen "homo" koko ajan, mutta seksuaalisuuteni tuskin tulee esiin sen useammin kuin heteroillakaan - ja oma parisuhteeni tuskin on sen seksuaalisempi kuin jonkun heteroseksuaalin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!