Kolme vuotta

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Kolme vuotta sitten, syyskuussa 2001 jännitettiin parisuhdelain läpimenoa ja 28. päivä iloittiin, kun se hyväksyttiin eduskunnassa. Äänestystä edeltävänä päivänä polvirukoilijat olivat maailmanlopun tunnelmissa Eduskuntatalon edessä. Ainakaan vielä ei onneksi maailmanloppua ole näkynyt. Myös varsin spontaani Sateenkaarimarssi parisuhdelain puolesta järjestettiin 27. syyskuuta. Niitä tapahtumia kuvannut tarina oli yksi ensimmäisistä artikkeleista ranneliike.netissä.

On kulunut suunnilleen kolme vuotta siitä, kun ranneliike.net näki päivänvalon. Osittain sisäpiirin juttuna alkanut sivusto on kasvanut monipuoliseksi maailmaa tarkkailevaksi ja keskusteluun osallistuvaksi sivustoksi - jonka näkökulma on yhä edelleen ihan yhtä homo kuin silloin alussa. Näkökentän voi kuitenkin sanoa laajentuneen. Paljonkin.

"Homokansan yhdistävä tekijä"? Ei, ei se tarkoita, että jokaisen homon pitäisi sopia yhteen ja samaan muottiin. Se tarkoittaa paremminkin sitä, että jos minulla ei ole juuri mitään muuta yhteistä jonkun toisen homon kanssa kuin se, että olemme homoja, niin tältä sivustolta voimme löytää paikan keskustella ehkä ainoasta asiasta, josta olemme yhtä mieltä - siitä, että olemme eri mieltä asioista.

Internetin (anonyymeillä) keskustelupalstoilla keskustelu ryöpsähtelee helposti asiattomuuksiin. Välillä henkilökohtaisuuksiinkin, vaikka vastapuolta ei välttämättä tunnetakaan. Unohdetaan, että erimielisyydet on paras pitää asiakysymyksissä, ei henkilökysymyksissä. Siitä huolimatta monienkin mietteet ovat varmasti saaneet ihan hyviäkin uusia näkökulmia keskustelufoorumilta. Omasta mielestäni keskustelufoorumit ovat yksi Internetin parhaista puolista.

Ranneliike.netin ulkopuolellakin keskustellaan. Parisuhdekeskustelua ei ole vielä joka yhteiskunnan tasolla saatettu loppuun, vaikka homot tunnustettiin yhteiskunnan silmissä välittäämään ja rakastamaan kykeneviksi ihmisiksi kolme vuotta sitten. Kirkon sisällä ja liepeillä keskustelu velloo yhä, välillä pulpahdellen kuin tervapata, välillä kiehuen kuin vesi. Myös laista pois jääneet adoptioasiat ja oikeus yhteiseen sukunimeen puhuttavat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toki yleiset asenteet homoseksuaalisuutta ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat edelleen puheenaiheena. Vaikka Helsingissä ja muissa suuremmissa kaupungeissa alkaakin olla ihan normaalia olla homo, suurimmassa osassa maata niin ei ole. On syrjintää ja työpaikkakiusaamista. Pusutteleva poikapari herättää edelleen katseita. Jos ei vihamielisiä, niin ainakin uteliaita.

Ranneliike.net seuraa edelleen aktiivisesti "homokansaa" koskettavia tapahtumia, osallistuu keskusteluun, viihdyttää ja informoi. Sivusto syntyy ja kasvaa edelleen vapaaehtoistyön voimalla, nykyään kesällä 2003 perustetun ranneliike ry:n suojissa. Ja aikaa myöten myös luvattu sivusto naisille syntyy.

Ranneliike.netin ylläpito ja tekijät kiittävät kuluneesta kolmesta vuodesta ja toivovat palautetta - niin risuja kuin ruusujakin. Ja toivottavat mielenkiintoisia hetkiä edelleen ranneliike.netin seurassa!


Sami Mollgren
päätoimittaja
ranneliike.net

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!