Haavisto aloitti kampanjan. Vieläkö joku möläyttää "mahdottomuudesta"?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 12
Pekka Haaviston kampanja käynnistyi vihreiden puoluekokouksessa Tampereella 18. kesäkuuta, 2017.

Pekka Haaviston presidentinvaalikampanja alkoi vihreiden puoluekokouksessa Tampereella sunnuntaina. Sattumoisin saman aamun Helsingin Sanomissa oli Anssi Miettisen palsta, jossa todettiin Irlannissa valitun homoseksuaali pääministeriksi. Irlannissa uuden pääministerin homoudella ei ollut enää suurta poliittista merkitystä, totesi kirjoittaja.

Haaviston edellisen presidenttikampanjan aikana vaaliasiantuntijaksi Yleisradioon kiinnitetty pitkäaikainen päätoimittaja antoi ymmärtää, ettei Haavistoa "mitenkään voitaisi" Suomessa valita, tämän suuntautumisen takia.

Kuudessa vuodessa maailma on muuttunut. Varteenotettavan tason kommentoijat tuskin esittävät enää ainakaan kategorisia lausuntoja. Spontaanin luokan lausujat tai kansanedustajatkin ovat sitten toinen juttu.

Vastauksena kysymykseemme, Haavisto sanoi sunnuntaina, että vielä edellisen kampanjan aikana toimittajat lähes aina katsoivat tarpeelliseksi kysyä suuntautumisesta. Nyt tilanne ei enää ole sama.

HS:n Miettinen totesi Suomessa puheen arvoista, ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta palanneen Suomessakin hallituspolitiikan ytimeen. Hän luonnehti sitä kehitykseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mutta keskustelu hallitus- ja ryhmäjärjestelyjen yhteydessä on rajautunut maahanmuuttajien syrjinnän torjuntaan. Linjaa ei ole korjattu edes suhtautumisessa kansalliskieliimme. Leiriä vaihtaneiden perussuomalaisten poliittinen asenne seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on todennäköisesti siten ennallaan. Edustaja Niikon päätös pysyä vanhassa PS ssä oli toki pr-lahja siirtyneille, mutta ei muuta kokonaiskuvaa.

Miettinen heittää vision, jossa Juha Sipilä ja Timo Soini olisivat kulkueen keulilla Helsingin Pridessä. "Se olisi hieno teko. Paljon kovempi kuin lento Naantaliin", kirjoitti Miettinen.

Mutta vaaleihin palatakseni, tarvitaan toinen kierros, jotta presidentinvaalikampanjasta muodostuisi suomalaisen arvomaailman päivitys.

Tavatessaan toimittajia sunnuntaina Pekka Haavisto huomautti, että toiselle kierrokselle mennään, "jos vain puolueet eivät lyö lössiksi".

Helsingin Sanomat: Uskaltaisivatko Sipilä ja Soini päristellä rumpuja Pride-paraatissa?

12 kommenttia

Haavisto tuskin voittaa Niinistöä, mutta 6 vuoden päästä Haaviston mahdollisuudet on jo tosi suuret. Mutta onko hyvä vai huono asia Haaviston kannalta kampanjoida nytkin? Kuluuko naama vai pysyy muistissa?
Niinistö näytti kyntensä puuttuessaan hallituskriisissä tapahtumien kulkuun ja toivon, että kansalaiset tajuavat millaista maailmankuvaa hän tukee - ja jättäisivät äänestämättä.

Haavisto on enemmän koko kansan presidentti kuin Niinistö.