Miksi muka 16-vuotias ei voisi olla Vuoden homo?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 68

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen peräänkuuluttaa lastensuojelua puuttumaan siihen, että alaikäinen Tuure Boelius vastaanotti torstaina gaygaalassa Vuoden homo -kunnianosoituksen. Kunnianosoituksen Boeliukselle luovutti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola.

Ronkainen aikoo olla tapauksesta yhteydessä lapsiasiavaltuutettuun.

Ronkaisen mielestä ehdokkuudelle olisi pitänyt olla 18 ikävuoden raja. Ronkainen viittaa blogikirjoituksessaan tilaisuuden "luonteeseen", tarkemmin asiaa määrittelemättä. Jotain Ronkaisen ajatuksenjuoksusta voinee kuitenkin päätellä tämän viitatessa (seksuaalisuhteisiin liittyvään) suojaikärajaan.

- Ongelmalliseksi asian tekee, kun julkisesti seksuaalisuuden kanssa painii alaikäinen, suojaikärajan alittava lapsi, jota koskee lainsäädännön erityinen suoja. Vielä ongelmallisemmaksi tilanne muuttuu, kun lapsi seksualisoidaan vuoden homo –tittelillä aikuisten järjestämässä tilaisuudessa, kirjoittaa Ronkainen.

Boelius lienee nuorempana "paininutkin" seksuaalisen suuntautuneisuutensa kanssa - mutta ehtinyt tulla asian kanssa sinuiksi. Hän on itse julkisesti kertonut homoseksuaalisuudestaan YouTube-videollaan, kuten Ronkainenkin tietää kertoa. Seksuaalisen suuntautuneisuutensa ottaminen esiin julkisesti ja esikuvaksi ryhtyminen oli Boeliuksen oma päätös.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Syy, miksi yhä tänäkin päivänä moni nuori joutuu "painimaan" seksuaalisen suuntautuneisuutensa kanssa, ovat Jari Ronkaisen kaltaiset ihmiset. Juuri heidän toimintansa johtaa siihen, että nuoret eivät saa "kehittyä omassa tahdissa ja häiritsemättä, tuettuna ja suojattuna omanlaiseen seksuaalisuuteen".

Oman tahdin häiritsemistä on esimerkiksi yritys ohjata sellaisia nuoria kaappiin, jotka haluavat seksuaalisen suuntautuneisuutensa suhteen olla avoimia.

Moni menneinä vuosikymmeninä seksuaalivähemmistöön kuuluvana nuorena varttunut - allekirjoittanut mukaanlukien - olisi tarvinnut tukea sille, että homoseksuaalisuus on vain yksi itseni minuksi tekevistä asioista - ja, että senkin osalta voi kulkea avoimesti ja pystypäin. Esimerkkejä ja esikuvia olisi tarvittu.

Tubettaja ja näyttelijänalku

Boelius on tullut tunnetuksi YouTube-videoistaan. Marraskuun 2016 alussa julkaistulla YouTube-videolla Boelius kertoi olevansa homo. Videolla Boelius käsittelee tunteitaan ennen ja jälkeen sen, kun hän oli kertonut ystävilleen ja läheisilleen homoseksuaalisuudestaan. Jo kesällä 2015 julkaistulla Boeliuksen ensimmäisellä videolla oli käsittelyssä homoseksuaalisuus. Siinä hän pohti homoksi leimaamista.
Tänä keväänä Boelius esiintyy Turun kaupunginteatterin Tom of Finland –näytelmässä nuorena Touko Laaksosena.

Jari Ronkainen: Lapsesta vuoden homo 2016
Gaygaala: Vuoden homo on Tuure Boelius

68 kommenttia

Jees, hyvin kirjotettu Mollgrenilta.

Oli kyllä toki jo ennestäänkin tiedossa, että osalla ihmisistä on sellainen käsitys, että homous olisi jotenkin aikuisten juttu. Tai että ihmisestä tulisi homo todennäköisemmin, jos häntä jotenkin siihen teini-iässä kannustetaan.

Lapsillakin on seksuaalisuus. Esikuvien myötä yhä useammalta se loppu lapsuudesta ei kulu oman seksuaalisuuden piilotteluun, vaan normaaliin elämään.
Mollgren "unohtaa" mainita, että kesällä 2015 tekemässään videossa Tuure Boelius sanoo olevansa hetero eikä niinkään "pohdi", vaan suoraan sanottuna valittaa, että häntä haukutaan tai nimitellään homoksi hänen ulkonäkönsä ja harrastustensa vuoksi. Lisäksi hän toteaa, ettei usko, että kukaan 14-vuotias tietää, mitä aikuisena tulee olemaan. Hän ilmoittaa, että kaikki hänen ihastuksensa ovat olleet tyttöjä. Uudella videolla, jolla Boelius tulee ns. ulos kaapista, hän kertoo, että yksi ihastuminen poikaan muutti kaiken.

Aika nopea muutos, täytyy sanoa! Vuodessa yksi ainoa ihastuminen poikaan ja aikaisemmin itseään heterona pitänyt ja ainoastaan tyttöihin ihastunut onkin yht'äkkiä homo. Jokainen voi nähdä, että Boelius on ainoastaan seksuaalisesti hämmentynyt, eikä mitään muuta. Hän vaikuttaa pikemminkin heterolta tai bi-curious-tyypiltä. Taisi palkinto mennä väärälle tyypille.

Mutta tätähän tää on! Jos umpihetero "eheytyy homoksi" yhdessä vuodessa, siitä saa piispan palkinnon, mutta auta armias, jos joku umpihomo eheytyy vuodessa heteroksi. Siitä saa vihat päälle!