Kasvisruoka-pride?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 33

Turku Pride -tapahtuman suunniteltu ruokatarjonta aiheutti sosiaalisessa mediassa kalabaliikin, kun järjestäjät ilmoittivat hyväksyvänsä puistojuhlan kojuihin myytäväksi ainoastaan kasvisruokaa.

Mikä tällaisessa rajoituksessa sitten on väärin, kun kasvisruoka on vieläpä todettu terveelliseksi ja ympäristöystävälliseksikin vaihtoehdoksi? Eihän sinänsä ole pahasta edistää kasvisten käyttöä ruokana, lihan kustannuksella. Mutta hlbtiq+ -vähemmistöihin ja näiden asemaan täysin liittymätön ideologis-taustainen julkisesti ilmaistu ehto ruokaa myyville tahoille?

Pride-tapahtumien pitäisi välttää sitoutumista prideen liittymättömiin ideologioihin.

Tässä tapauksessa johonkin ideologiaan sitoutuminen kävi ilmi siten, että tapahtuman järjestäjä ilmoitti julkisesti hyväksyvänsä myytäväksi vain kasvisruokaa - sen asemesta, että edellyttäisi myös kasvisruokaa ja vegaaneille sopivaa einettä olevan saatavissa. Tällaiset poissulkevat ehdot näkyvät tapahtuman yhteydessä liehuvassa sateenkaarilippussa epämääräisenä ruskeana raitana, jota loaksikin voi kutsua.

Järjestäjille esitettyyn kritiikkiin voisi ajatella voitavan vastata, että järjestäjällä on oikeus päättää vaikkapa nyt ruoanmyyntikojujen ehdoista, ja että kuka tahansa voi järjestää oman tapahtumansa mieleisillään ehdoilla. Mutta samalla järjestäjät toimivat pride-käsitteen alla. Ei ole ensimmäinen kerta, kun pride-tapahtumaa on käytetty tai yritetty käyttää jonkin hlbtiq+ -vähemmistöihin liittymättömän ideologian keppihevosena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

On vähintäänkin suotavaa pitää huolta siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseen ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen liittyvä toiminta pidetään muiden aatevirtausten ulko- ja yläpuolella. Priden henkeen nimenomaan kuuluu tilan antaminen inhimilliselle moninaisuudelle, ja meitä hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvia on kovin monenlaisia. Siihen perustellusti myös liittyy toimiminen yhdessä kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta edistävien tahojen kanssa - ja samalla hyväksyttävää on ihmisten yhdenvertaisuutta vastaan toimimisen rajaaminen ulos.

On luonnollisesti hienoa, että tässä maassa on aktiivisia pride-järjestäjiä ja lukuisia pride-tapahtumia, joilla edistetään yhdenvertaisuutta ja hlbtiq+ -vähemmistöjen tasa-arvoista asemaa. Sen sijaan ulkoisiin ideologioihin sitoutuminen vetää maton jalkojen alta esimerkiksi sellaiselta käsitykseltä, että pride-tapahtuman ei pidä sitoutua vaikkapa ns. maahanmuuttokriittisyyteen.


Kirjoittaja syö erittäin mielellään kasviksia, eikä tämän ruokavalioon kuulu nisäkkäiden liha.

33 kommenttia

  • 1 / 33
  • Omat eväät mukaan
  • 22.8.2016, 13.48
Miksi tälläinen negatiivisuus?
"Miksi tälläinen negatiivisuus?"

Eihän tuossa mitään negatiivisuutta ole, vaan ihan puhdasta järkipuhetta.