Aloitteiden kannatus vahvistaa kyselyjen kertomaa - "Aito avioliitto" ei synnyttänyt kansanliikettä

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 27
Aito avioliitto -yhdistys keräsi nimiä myös Helsingin rautatieaseman katveessa (kuva: JuhaniV)

Kannatusilmoitusten keruu Aito avioliitto -yhdistyksen kansalaisaloitteelle on päättynyt. Aloitteella pyritään 1. maaliskuuta 2017 voimaan tulevan tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa kansalaisaloite sai runsaat 101 000 kannatusilmoitusta, ja se riittää tuplasti turvaamaan aloitteen pääsyn eduskunnan käsiteltäväksi. Silti jäätiin kauas "kansanliikkeestä", jollaista yhdistyksen piiristä kuuluneiden puheiden perusteella toivottiin syntyväksi.

Aito avioliitto -yhdistys yritti ottaa mallia Ranskassa vaikuttavasta La Manif pour tous -liikkeestä. Se on pyrkinyt erityisesti kampanjansa edetessä myös ottamaan julkisuudessa etäisyyttä yhdysvaltalaiseen homovihajärjestöksi luettuun uskonnollistaustaiseen MassResistance-järjestöön, jonka kanssa se vielä alkuvuodesta ilmoitti olevansa "yhteisessä rintamassa". Kuten Ranskassa, Suomessakin viestinnästä on häivytetty uskonnolliset yhteydet. Sen sijaan keppihevoseksi valjastettiin koskettava teema: huoli lasten oikeuksista. Samalla luonnollisesti jätettiin mainitsematta, että samaa sukupuolta olevien vanhempien perheiden tunnustaminen saman arvoisiksi heteroparin vanhemmoimien perheiden kanssa parantaa myös lasten asemaa - ja jokainen perheen pysyvyyden puolesta esitetty puheenvuoro on puolustuspuhe yhtäläisesti sateenkaariperheille.

"Aito avioliitto" ei kasvanut kansanliikkeeksi

Siinä missä tasa-arvoista avioliittolakia edistänyt Tahdon2013-aloite sai tarvittavan määrän allekirjoituksia runsaassa puolessa vuorokaudessa ja ylitti 100 000 allekirjoituksen rajan alle vuorokaudessa, keräsivät Aito avioliitto -aktiivit nimiä kentällä aivan viimeiseen asti. Tahdon2013-aloitteen kannatusilmoitukset annettiin lähes yksinomaan kansalaisaloite.fi -palvelussa, kun taas Aito avioliitto -yhdistyksen aloitteen kannatusilmoituksista suurin osa on kerätty turuilla ja toreilla kiertelemällä - siellä mistä on oletettu löytyvän homoavioliittoihin ja laajemminkin seksuaalivähemmistöihin vähintäänkin varauksellisesti suhtautuvia.

Sieltä-täältä kantautuneiden tietojen mukaan Aito avioliitto -aktiivit jalkautuivat suurin toivein nimiä keräämään kesän uskonnollisiin massatapahtumiin. Nimiä kerättiin myös erilaisissa pienemmissä hengellisissä tilaisuuksissa, ja huolestuttavaa on ollut kuulla - toivottavasti yksittäisistä - tapauksista, joissa nimiä on vaadittu kirjoittamaan ryhmäpaineen alla. Nimiä tiedetään käydyn keräämässä myös moskeijoissa - vaikka samaiset nimenkerääjät ovat muissa yhteyksissä vastustaneet suurmoskeijan rakentamista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erityisesti kampanjan loppupuolella nimiä jalkauduttiin keräämään kiertueen ja tempauksien muodossa sadan tuhannen allekirjoittajan rajan häämöttäessä. Kiertueeseen liittyy myös loppukesästä nähty ikävä välikohtaus, kun Aito avioliitto -yhdystyksen kojua vahingoitettiin Helsingin keskustassa. Vandalisointi oli asiaton "puheenvuoro", toisin kuin muut kiertuekojun ympäristössä toteutetut myönteiset tempaukset yhdenvertaisuuden puolesta ja erottelua vastaan - kuten sateenkaariliputus, performanssit ja muu päivystäminen.

Aito avioliitto -yhdistyksen puuhahenkilöt ovat ehtineet useaan otteeseen myös syyttää mediaa siitä, ettei sille suotu vastaavaa näkyvyyttä kuin tasa-arvoista avioliittolakia edistäneelle Tahdon2013-aloitteelle. Kun kesällä tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativa aloite sai kasaan 50 000 nimeä, niin asia oli mediassa näkyvästi esillä. Aito avioliitto -yhdistyksen toiminta on myös saanut näkyvää tukea kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten suunnalta.

Aito avioliitto -yhdistys on ilmoittanut aikovansa olla jatkossakin esillä.

Toisin kuin Aito avioliitto -yhdistyksen kohdalla, Tahdon2013-aloitteen ympärille syntynyt todellinen elävä kansanliike oli erityinen, ainutlaatuinen ja siksi itsessään uutisoitava ilmiö. Sen hedelmä on ensimmäinen lainsäädännön osaksi edennyt kansalaisaloite.

Voimasuhteet kuin mielipidetiedusteluissa

Tahdon2013-aloite sai noin 166 000 ihmisen kannatuksen ja Aito avioliitto -yhdistyksen aloite noin 101 000 ihmisen kannatuksen. Luvut vastaavat hehtaarilleen viime vuosien mielipidekyselyiden tuloksia: samaa sukupuolta olevien avioliittoja tukee reilusti yli puolet suomalaisista ja vastustaa runsas kolmannes.

Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativan kansalaisaloitteen nimenkeruu päättyi

27 kommenttia

  • 1 / 27
  • Pohtija kissa
  • 30.9.2015, 1.08
Viime kyselytutkimukset eivät ota huomioon sitä iso ryhmä joka on vaihtanut mielipidettä, viimeisimmästä neutraalista kyselytutkimuksesta on erittäin kauan aikaa.Omassa tuttava piirissä merkittävä määrä henkilöitä on vaihtanut suhtautumista samalla tavalla kuin useat poliitikot.
aa-helluntailaisten kannattaa opetella arvostamaan Rakkautta,
eli että ihmiset elävät ja pariutuvat luonnon moninaisuuden luomasti,
luontonsa mukaan Rakkaudesta heilinsä tai heilansa kanssa.

Lasten etu on olla rakastettuja lapsia, sillä tärkeintä on Rakkaus.

Kommenttia muokattu: 30.09.2015 klo 01:44