Mitä homoavioliitot todella tekivät Massachusettsille?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • -
  • 13
Kansanedustaja Oras Tynkkynen käsittelee kirjoituksessaan sitä, mitä homoavioliitot tekivät Massachusettsille. Ovatko tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien lietsomat pelot toteutuneet?

Jo noin 750 miljoonaa ihmistä maailmassa elää alueilla, joilla samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin. Tasa-arvoisesta avioliittolaista on karttunut kokemuksia Ruotsista Argentiinaan ja Kanadasta Etelä-Afrikkaan. Suomi voi pian liittyä näiden maiden joukkoon.

Vastustajat pelottelevat tasa-arvoisen avioliittolain johtavan moniin kauheuksiin sananvapauden rajoittamisesta uskovaisten syrjintään. Väitteiden tueksi he jakavat Yhdysvaltain kristillisen äärioikeiston aineistoja, kuten TV7:llä näytetyn dokumentin Mitä homoavioliitot tekivät Massachusettsille.

Onko väitteissä perää? Mitä Massachusettsin osavaltiossa todella on tapahtunut tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen jälkeen?

Väite: Lapsille tuputetaan kouluissa homoutta normaalina

Todellisuus: Avioliittolaki ei vaikuta koulujen opetukseen. Jo vuosia ennen avioliittolain hyväksymistä opetussuunnitelmaan sisällytettiin mm. tavoite, että oppilaat tunnistavat seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän.

Väite: Vanhemmat eivät voi kieltää lastensa osallistumista homoutta käsitteleville oppitunneille

Todellisuus: Tuomioistuimen mukaan opetus ei loukkaa vanhempien oikeutta uskonnon harjoittamiseen. Julkiset koulut eivät ole velvollisia suojelemaan oppilaita näiden vanhempia mahdollisesti loukkaavilta ajatuksilta. Vastaavasti vaikka vasemmistolaiset vanhemmat eivät voi suojella lapsiaan kuulemasta oikeistolaisista puolueista eivätkä hinduvanhemmat kristinuskosta.

Väite: Jos yrittäjä ei hyväksy samansukupuolisia pareja, häntä voidaan syyttää syrjinnästä

Todellisuus: Avioliittolaki ei ratkaise sitä, mikä tulkitaan syrjinnäksi. Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella on Massachusettsissä ollut kiellettyä jo vuodesta 1989 – siis kauan ennen tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä.

Väite: Työntekijöitä on erotettu tasa-arvoisen avioliittolain vastaisten mielipiteiden takia

Todellisuus: Syrjintä mielipiteen perusteella on kiellettyä. Työnantajat ovat kiistäneet mielipiteiden vaikuttaneen irtisanomisiin. Oikeudessa syrjintäväitteiden tueksi ei ole löytynyt näyttöä.

Väite: Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat joutuvat kohtaamaan uhkailua ja pelottelua

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Todellisuus: Uhkailu ja pelottelu ovat väärin. Valitettavasti niihin syyllistyvät usein myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat. Vastaavasti vaikka orpojen lasten auttaminen ei muutu huonoksi ideaksi sillä, jos jotkut orpojen puolustajat käyttäytyvät epäasiallisesti.

Väite: Kristilliset järjestöt joutuvat lopettamaan adoptiot, koska eivät hyväksy homopareja

Todellisuus: Katolinen adoptiojärjestö välitti ennen avioliittolain muutosta samaa sukupuolta oleville pareille 13 adoptiolasta, joille ei muuten ollut löytyä kotia. Kun järjestön oma hallitus ei suostunut lopettamaan adoptioita samansukupuolisille pareille, hiippakunta – eivät viranomaiset – lopetti mieluummin adoptiotoiminnan kokonaan.

Väite: Tasa-arvoinen avioliittolaki normalisoi suhtautumista seksuaalivähemmistöihin

Todellisuus: Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli Massachusettsissä voimaan oikeuden päätöksellä vuonna 2003. Jo tuolloin osavaltion asukkaista useampi kannatti lakia kuin vastusti sitä. Sinänsä ei pitäisi olla pelottava ajatus, että kaikkia ihmisiä kohdeltaisiin yhdenvertaisesti.

Oras Tynkkynen

13 kommenttia

uskovaiset toitottelevat kovasti että jokaisella lapsella pitää olla oikeus biologiseen äitiin ja biologiseen isään ... mutta jostain syystä heidän uskonnossaan "ihmiseksi tulleella" jeesus-lapsella ei ollutkaan lainkaan biologista isää ... eikä jessen suuhun kirjoitetuista teksteistäkään löydy homofobiaa eikä kieltoa naisparien ja miesparienkin avioitua, saatika että lapsiperhettä heiltäkään kieltäisi.
  • 2 / 13
  • Anonyymi
  • 25.11.2014, 14.45
Tilanne USA:ssa on heteroiden oikeuksien kannalta paljon pahempi kuin Vihreiden Tynkkynen väittää.