Haluaako jääkiekon SM-liiga vain vaientaa kiusallisen homokeskustelun?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren
  • 3

Viimeisin erä aiheesta "jääkiekon huipputason homoseksuaalisuuteen liittyvät asenteet" käynnistyi jääkiekkovaikuttaja Juhani "Tami" Tammisen taannoisista sanomisista: hän kertoi, ettei vuosikymmenten mittaisella urallaan ole tavannut kiekon parissa ainuttakaan homoa.

Sen synnyttämän keskustelun myötä on käynyt ilmi viitteitä siitä, että suomalaisen huippujääkiekon piirissä todella on homoja. Käynnistyi myös keskustelu siitä, että ilmapiirin muutos lajin piirissä olisi tarpeen, jotta jokainen voisi olla luontevasti oma itsensä, myös jääkiekon piirissä.

Esimerkiksi Setan varapuheenjohtajana ja Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelun toiminnanjohtajana toimiva Mikko Väisänen kommentoi lokakuun alussa kaapistatulokeskustelua. Tuolloin hän sanoi, että urheiluseurasta pitää tehdä siten turvallinen, että jokainen voi olla oma itsensä. Väisänen myös sanoi, että seksuaalinen suuntautuminen on kunkin yksityinen asia, eikä kaapista pidä lähteä ketään patistelemaan. Enemmänkin Väisänen toivoi, että myönteisen ilmapiirin myötä jokainen voisi olla luontevasti oma itsensä.

Jääkiekkobloggaaja Ari-Pekka Kaipiainen kritisoi jääkiekon ympärille syntynyttä homokeskustelua liigablogissa Homot keppihevosina -kirjoituksessaan 22. lokakuuta. Hän syytti mediaa keskustelun lietsomisesta ja siitä, että media ylläpitää keskustelua klikkausten ja mainosrahojen toivossa. Hänen mielestään media tekee tätä jopa homojen kustannuksella, ja ajaa homoja pelaajia ulos kaapista. Kaipiaisen mukaan homot pelaajat "elävät valitsemallaan tavalla ilman missioita tai eturyhmäajattelua", ottamatta huomioon sitä tosiasiaa, ettei homoseksuaalinen suuntautuneisuus ole valinta, vaan vasenkätisyyden kaltainen ominaisuus ihmisessä.

Oikeasti kukaan ei ole kuitenkaan ollut vaatimassa kenenkään yksittäisen homon pelaajan ulostuloa. Sen sijaan ilmapiirimuutosta on vaadittu: ettei enää olisi kynnystä tulla ulos kaapista, jos siltä tuntuu. Tuohon liittyy myös vaatimus nollatoleranssista homottelun suhteen ja monista vastaavista asioista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ilta-Sanomat kertoi, että jääkiekon SM-liiga seisoo Kaipiaisen tekstin takana. Liigan vastaava tuottaja Juha Huhta kommentoi Kaipiaisen kirjoitusta, ja kertoi lehdelle käsityksensä Kaipiaisen kirjoituksen "pihvistä", joka on hänen mielestään lähinnä se, että jokaisen täytyy saada itse selvittää se, tuleeko (kaapista) ulos, eikä kenenkään tarvitse sitä median painostuksesta tehdä. Huhdan mukaan kirjoituksessa tuotiin yleistä suvaitsevaisuutta esiin.

Blogin kirjoittaja Kaipiainen tarkensi myöhemmin viestiään SM-liigan nettisivuilla: "Minä, sen enempää kuin Liigakaan, EI aja tai halua lukita homoja kaappiin tai mihinkään muuhunkaan huonekaluun. Sinne mahtuisi sitten vähemmän pelikamoja. Blogin ajatus oli se, että heille tulee jättää herkässä ja monille kipeässä asiassa rauha täydelliseen omaehtoisuuteen ja vapauteen."

On kuitenkin vaikea nähdä Kaipiaisen kirjoitusta - ja SM-liigan allekirjoitusta - muuten kuin siten, että Kaipiainen ja ilmeisesti myös SM-liiga haluaisivat "kiusallisen" keskustelun vain päättyvän, koska aiheeseen paneutuminen vaatisi siirtymistä epämukavuusalueelle. Käsikassaraksi keskustelun ylläpitämistä vastaan on otettu marttyyrin viitta, jota sovitellaan ainakin erään arvostetun sohituksi joutuneen kiekkovaikuttajan ja "mahdollisten asian kanssa kamppailevien pelaajien" ylle.

Kiekkobloggaaja: Urheilumediassa on kiekon suurin homo-ongelma
SM-liigan kapteenit Ylelle: jääkiekkoliigassa pelaa homoja
Jääkiekkovaikuttaja rinnasti homot ´pikku hiirulaisiin´
Homoaiheinen blogi SM-liigan nettisivuilla herätti hämmennystä - ´Allekirjoitamme tekstin´

3 kommenttia

"Blogin ajatus oli se, että heille tulee jättää herkässä ja monille kipeässä asiassa rauha täydelliseen omaehtoisuuteen ja vapauteen."

Asiassa ei olisi mitään herkkää tai kipeää kunhan siitä vain puhuttaisiin normaalina arkipäiväisenä asiana yhtä huolettomasti kuin heteroseksuaalisuudestakin.