Paavin väite Vatikaanin homolobbysta on huomion siirtämistä pois todellisista ongelmista?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • JuhaniV
  • 8

Kirkkovaltion taivaalle on kerääntymässä lisää synkkiä pilviä. Paavi Franciscuksen syytökset homo-lobbysta Vatikaanin sisällä saattavat olla vain epätoivoinen näkösuoja vakaville ongelmille kirkkovaltion sisällä.

Ei mennyt kovinkaan pitkää aikaa uuden paavin astumisesta tehtäväänsä, kun hän hyökkäsi homoja vastaan ilmoittamalla Vatikaanin sisällä toimivasta homolobbysta eli painostusryhmästä. Se mitä asioita tämä nimenomainen lobby ajaisi taikka millaisen uhkan se muodostaisi Vatikaanin hallinnolle, ei ole julki kunnolla. Ilmaan on siis vain heitetty syytös, jolla voilla olla kaksi merkitystä. Joko tavoitteena on hiljentää jokin kirkon johtoa uhkaava ryhmittymä taikka koettaa estää näkymästä taustalla muhivia vakavia asioita kiinnittämällä huomio muuanne, taas kerran homoihin.

Vatikaanin oma pankki on ollut toistuvasti kirkkovaltion suurimpien skandaalien lähde. Kuuluisin ja suurin oli nykyisen pankin edeltäjän Banco Ambrosianon kaatuminen vuonna 1980 Italian historian suurimpaan petokseen. Rahaa oli kadoksissa 1,3 miljardin US-dollarin arvosta. Pankin johtaja löydettiin vuonna 1982 roikkumasta narun jatkeena Lontoossa sillan alta. Kuolemaan liittyviä seikkoja ei ole voitu edelleenkään kokonaan selvittää.

Jälleen uusi vakava asia on nyt ilmaantunut - taas kerran Vatikaanin pankin eli IOR:n piirissä. On tapahtunut rikoksia, kuten korruptiota ja rikollisen rahan pesua, sekä epäilyksiä yhteyksistä terrorismin rahoittamiseen. Jo vuonna 2010 Vatikaanille tehtiin laki rahanpesun kieltämisestä. Se ei estänyt tuota rikollista toimintaa.

IOR:n ylin johto on saanut potkut. Paavi nimittänyt toimikunnan tutkimaan väärinkäytöksiä IOR:ssä. Se on vain vähäinen toimenpide sen rinnalla mitä mm. edellinen paavi käytti homojen jahtaamiseen samaan aikaan, kun kirkon piirissä eri puolilla maailmaa paljastui ja paljastuu edelleen laajoja ja järkyttäviä lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia. Niiden peittelyyn ja vähättelyyn kirkossa on nähty paljon vaivaa samalla kun julkinen huomio on koetettu pitää homovihassa.

Paavi iski katolisen kirkon homo-lobbya vastaan
Paavi vaati: karnevaali on nyt loppu

8 kommenttia

Päivälehti Süddeutsche Zeitung ottaa tänään kantaa Vatikaanin pankkikriisiin erittäin osuvalla pilapiirroksella. Siinä pitkään ja laajaan papinkaapuun pukeutunut henkilö kävelee kiivaasti etukenossa ja kantaa kädessään isoa salkkua, jossa lukee "Vatikaanin pankki". Kaavun alta valuu pitkä vana haisevaa tunkiota, jossa on sääriluita, pääkalloja, myrkkypullo ja paljon muuta saastaa.

Kommenttia muokattu: 04.07.2013 klo 20:53
  • 2 / 8
  • Autogame
  • 5.7.2013, 10.33
Todella kiinnostava artikkeli.

Olen toki tietoinen edellisten paavien homoseksuaalisuutta kritisoivista kannanotoista, mutta jutun lopussa mainitut edellisen paavin homojen jahtaamista koskevat toimenpiteet ovat minulle tuntemattomia. Mitä nämä olivat?