Itävalta: Rekisteröidyssä parisuhteessa elävien yhteisadoptio sallitaan vuoden 2016 alusta (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • Havainnoija
  • 13.9.2016 1:05
Avioliitto kaikille (Ehe für alle)?

Itävallan liittokansleri Christian Kern ( http://www.bundeskanzleramt.at/site/3332/default.aspx ), joka osallistui myös Wienin prideen, on jo toistamiseen vaatinut avioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville pariskunnille eli avioliittokiellon purkamista. Vaatimuksen ovat esittäneet myös sosiaaliministeri Alois Stöger ja terveysministeri Sabine Oberhauser.
Parlamentin suuren kamarin eli kansallisneuvoston (183 edustajaa) niukka enemmistö on tasa-arvoisen avioliittolain kannalla. Kansa on huomattavasti edistyksellisempää, sillä mielipidetiedustelujen mukaan 73 % itävaltalaisista haluaa homopareille samat avio-oikeudet kuin heteroilla jo on, yli 50-vuotiaistakin 66 % on samalla kannalla.

Tasa-arvon toteutumisen tiellä samat tahot kuin muuallakin
Katolinen kirkko ja muut äärikristityt vastustavat kansalaisten yhdenvertaisuutta kaikin keinoin. Niitä tapauksia on valitettavasti myös Itävallan poliittisessa johdossa. Esimerkiksi perheministeri Sophie Karmasin vastustaa sillä perusteella, että kun on katolinen kulttuuri/yhteiskunta, niin katoliset sitten pahoittaisivat mielensä tms. Karmasin ei siis ole huomannut, että suurin osa itävaltalaisista vähät välittää Vatikaanin mielipiteistä ja yhteiskunta on maallistunut jo kauan sitten. Pääkaupungin eli Wienin asukkaita käsitelleen kyselyn mukaan homoja ja lesboja on Wienissä enemmän kuin katolista uskoa harjoittavia.

Kansalaisaloite parlamenttiin
Kansalaisaloite Ehe Gleich! ( http://www.ehe-gleich.at/ ) on kerännyt tarpeeksi kannatusta päästäkseen parlamentin valiokuntakäsittelyyn vielä tänä syksynä. Tarkastellaan tilannetta sitten uudelleen.

Kommenttia muokattu: 13.09.2016 klo 02:40
  • 2 / 3
  • Havainnoija
  • 23.9.2016 0:07
Itävalta: Hienoista edistystä

Itävaltalaiset homoparit joutuvat edelleen rekisteröimään parisuhteensa elinkeinotoimistossa, joka myöntää mm. ajokortteja ja elinkeinolupia, esim. prostituutiolupia. Ensi vuoden alusta he pääsevät ihan maistraattiin ja heille tulee mahdollisuus ottaa sama sukunimi. Asiasta ilmoitti edellisessä kommentissa mainittu ministeri Sophie Karmasin, sama tapaus, joka ei halua avata avioliittoa homopareille, koska se olisi kuulemma Itävallan katolisen yhteiskunnan vastaista.
Karmasin ei ole muuttunut homoystävällisemmäksi, mutta nyt oli pakko hänen sekä konservatiivisen kansanpuolueen (ÖVP) taipua. Syynä on se, että itävaltalaiset homoparit ovat vetäneet Itävallan valtion syrjinnästä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ja tulossa oleva tuomio syrjinnästä ei olisi maan maineen kannalta suotavaa.

Hlbti-oikeuskomitea Lambdan puheenjohtaja, tri Helmut Graupner on iloinen tästä pienestä edistysaskeleesta, mutta painottaa, että tasa-arvoinen avioliittolaki on välttämättömyys. Parisuhdelaki ja avioliittolaki eroavat toisistaan vuodenvaihteen jälkeenkin 32 kohdassa.
http://www.rklambda.at/index.php/de/321-respekt-fuer-grossen-schritt-der-oevp
----------
Vihkimisoikeudesta
Kirkoilla ei ole vihkimisoikeutta Itävallassa ( https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=10001871 ). Myös Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa, Belgiassa, Sloveniassa, Unkarissa jne. vain maistraatissa tai vastaavassa virastossa solmittu avioliitto on lainvoimainen.
  • 3 / 3
  • Havainnoija
  • 6.11.2016 1:13
Ensimmäinen yhteisadoptio

Thomas Rath-Priesnitz ja hänen miehensä adoptoivat yhdessä 7-vuotiaan tytön, jonka kasvatusvanhempina he ovat toimineet jo kuusi vuotta. Thomas kertoo, että viranomaiset olivat tukemassa ja auttamassa prosessin ajan, jossa oli välillä miettimistä, koska kaikki lomakkeet eivät olleet ajan tasalla, vaan joissakin luki edelleen mm. äiti ja isä.

Thomas kertoo, että adoptio on tuonut varmuutta, että voimme jatkaa vakaana perheenä edelleen. Tällä hetkellä Ala-Itävallan osavaltiossa elävä perhe ei ole kokenut vinoja katseita eikä syrjintää, ihmiset ovat olleet lähinnä yllättyneitä ja uteliaita, kertoo Thomas.

Lapsen hyvinvointi etusijalla
Itävallassa on adoptoitavia lapsia hyvin vähän ja adoptiovanhemmiksi haluavat joutuvat odottamaan 3-5 vuotta. Adoptioista vastaavat järjestöt ja viranomaiset ovat tyytyväisiä vuoden alussa voimaantulleeseen lakimuutokseen. Lapsen etu on saada sopivimmat vanhemmat, eikä sukupuolisella suuntautumisella ole merkitystä, kertoo Petra Mandl adoptioista vastaavasta virastosta (Amt für Jugend und Familie).
Itävallan yleisradioyhtiön uutinen
http://wien.orf.at/news/stories/2806811/

Wienin kaupunki ilmoitti viime kesänä, että se perustaa yhdessä sateenkaariperhejärjestön (Familien andersrum Österreich) kanssa sateenkaariperhekeskuksen. Wienin johdon päämääränä on muutenkin tehdä kaupungistaan yhteiskunnalliselta ilmapiiriltään avoin, solidaarinen ja hyväksyvä.
http://wien.orf.at/news/stories/2777968/
(Suomensin pikaisesti, mutta pääkohdat lienevät oikein.)