Toivottavasti paljon nopeamminkin. Olisin tavattoman iloissani, jos veljeskansa selviäisi vähemmällä tahkoamisella kuin me täällä. Viron kansalla on ollut koettelemuksia varmasti enemmän kuin kylliksi. :)
Onko tässä joku sellainen tausta, että vahvistaakseen/varmistaakseen asemaansa länsiliittoutumassa Viron päättävä eliitti haluaa maan virtaviivaistuvan keskeisten liittolaisten kanssa tasa-arvokysymyksissä?
Vaikea sanoa, mitä kaikkea on taustalla siinä, että juuri nyt asia ajankohtaistui.
Hlbti-aihepiiri on hiljakseen kuplinut kannen alla jostain vuosituhannen vaihteen tienoilta. Neuvostovallan aikana vapautumisen aika sellaisena kuin lännessä jäi väliin ja sen jälkeen keskeisintä oli yhteiskunnan perustavaa laatua olevien rakenteiden luominen.
Aina välillä on pulpahtanut vähän enemmän, mutta sitten on taas tullut hiljaisempaa. Yksi ongelma on, ettei Virossa ole syntynyt vahvaa vakiintunutta hlbti-aktivismia - sellaista joka pystyisi jakamaan nykyistä paremmin tietoa ja ylläpitämään asiallista keskustelua.
Tavalliset ihmiset eivät edelleenkään oikein edes tiedä mikä on homo.
Viron hlbti-ihmisten kannalta hyvä asia on, että side Suomenlahden yli on kaikilla elämän- ja yhteiskunnan aloilla vahva. Yhtä tärkeää kuin meidän kannaltamme on ollut Pohjanlahden rantojen välinen yhteys. Latvialta ja Liettualta tällainen yhteys itseään liberaalimpaan "isoonveljeen" puuttuu: Liettualla on Puola ja Latvia on Viron ja Liettuan välissä.
Mutta miksi parisuhdelakiasia Virossa juuri nyt?
Virossa on ollut tarve luoda avoliitossa eläville jonkinlainen "kevytavioliitto". Avioliitto ei nauti kovin laajaa suosiota: se koetaan yleisesti liian raskaaksi instituutioksi. Nykyisin suurin osa lapsista syntyy muille kuin aviopareille, ja etenkin lasten huoltajuus- ja elatuskysymysten ratkaisemiseksi on tarvittu jotain vakiintunutta järjestelyä.
Toisaalta vuonna 2011 oikeuskansleri totesi, ettei samaa sukupuolta olevien parien asema ole Viron perustuslain vaatimusten mukainen. Tässä taustalla oli tunnetun aktivistin lobbausta. Molempien ratkaisuksi näyttää kypsyneen/kypsyvän sukupuolineutraalin avoliittolainsäädännön luominen.
Toki kansainväliset trendit vaikuttavat ja poliittisten päättäjienkin keskuudessa kaiketi ymmärretään, että nyt on viimeiset hetket hypätä kyytiin siihen hlbti-yhdenvertaisuuteen kuljettavaan junaan, jossa ovat esimerkiksi Pohjoismaat, Britannia ja USA. Se on aika vahvasti ollut se joukko, johon Virossa on haluttu ja halutaan kuulua.
EDIT... Ja tietysti se olennaisin on jäänyt sanomatta, vaikka se tärkeimpänä taustatekijänä on mahdollistanut asian käytännön käsittelyn: Viron edellisen pääministerin Andrus Ansipin (reformipuolue) ero maaliskuun alussa pisti hallituskuviot uusiksi. Konservatiivinen IRL eli Isänmaan ja Res Publican liitto päätyi Keskustapuolueen seuraksi oppositioon. Samalla Reformipuolueen kumppaniksi Taavi Rõivasin hallitukseen tulivat Sosiaalidemokraatit. Reformipuolue ja Sosiaalidemokraatit ovat vallassa olevista puolueista ainakin hlbti-näkökulmasta uudistusmielisin mahdollinen parivaljakko.