Voiko avioliittoaloitetta käsitellä? (juttukommentit)

  • 1 / 20
  • Havainnoija
  • 15.2.2013 13:23
YLE kertoo, että Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö on vienyt avioliittokiistan puolueiden puheenjohtajatason keskusteluun.

Ville Niinistön mukaan pääministeri Jyrki Katainen lupasi puhua eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin kanssa avioliittolakialoitteesta.
- Katainen lupasi puhua Anne Holmlundin kanssa siitä, että Holmlund huomioisi sen, mitä on hallitusneuvotteluissa sovittu, kertoo Ville Niinistö.

http://yle.fi/uutiset/ville_niinisto_paaministeri_lupasi_puhua_anne_holmlundin_kanssa_homoliitoista/6497713

Kansanedustaja Mikael Jungner puolestaan lupaa, että lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn.
Jungner sanoo, ettei lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund pysty teknisillä muotoseikoilla estämään avioliittolain käsittelyä.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194795618982/artikkeli/jungner+lupaa+avioliittolakia+koskeva+aloite+tulee+kasittelyyn.html

Kommenttia muokattu: 15.02.2013 klo 14:12
  • 2 / 20
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 15.2.2013 13:35
Asia on ratkaistu jo lakialoitteen pohjalta: lopputuloksena selkeästi alle 100 allekirjoittajaa. Eli ei syytä edistää aloitetta.
  • 3 / 20
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 15.2.2013 14:49
Paniikki haisee. Jos Ei_avioliittoja_homoille uskoisi itsekin tuohon, ei hän täältä Ranneliikkeestä käsin yrittäisi kaikella vaikutusvallallaan estää lakialoitteen käsittelyä.

Eduskunnassa tilanne oli vaalien jälkeen noin 50/50. Lakialoitteen allekirjoittamatta jättäminen ei ole sama asia kuin tukensa peruminen. Luultavasti tuki ja paine tasa-arvoiselle avioliitolle ovat viime kuukausien valossa vain lisääntyneet. Suomesta ei haluta pikku-Venäjää.

Sitä paitsi mikään sääntö ei estä lakialoitteen käsittelyä. 100 allekirjoittajaa on vain painostuskeino, ei virallinen sääntö.

EDIT: Niin ja vielä Ei_avioliittoja_homoille, ehkä kannattaisi lopettaa se valehtelu Holmlundin tavoin. Jos lakialoitteen edistäminen ei muka olisi mahdollista, miksi sitten pääministeri aikoo puuttua asiaan? Vai väitätkö ettei Katainen tunne eduskunnan sääntöjä?

Kommenttia muokattu: 15.02.2013 klo 15:23
  • 4 / 20
  • Salty Dog
  • 15.2.2013 15:18
Anne Holmlund yrittää hysteerisesti estää lakialoitteen käsittelyn. Tuo on selkeä merkki siitä että aloitteelle löytyy tarvittava kannatus eduskunnassa. Jos Holmlund olisi varma aloitteen kaatumisesta hän olisi riemusta kiljuen pistänyt sen jo eduskunnalle eteenpäin. Mikäänhän ei olisi hänelle nautinnollisempaa ja poliittista profiilia kohottavampaa kuin päästä näyttämään pitkää nenää tyyliin "lällällää, mitäs minä sanoin, repikääs siitä homojen hyysääjät ja viherpiipertäjät!!!!"
  • 5 / 20
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 15.2.2013 15:22
Valtiopäiväasioiden käsittelyjärjestys valiokunnissa:

1. Päiväjärjestykseen siirtymistä koskevat asiat
2. Perustuslain 42. pykälän tarkoittamat lausunnot perustuslakivaliokunnassa
3. Lepäämässä olevat lakiehdotukset tai vahvistamatta jätetyt lait
4. Hallituksen esitykset
5. Suurelle valiokunnalle tai ulkoasianvaliokunnalle annettavat lausunnot Euroopan unionin asioissa
6. Valtioneuvoston selonteon johdosta annettavaa lausuntoa koskevat asiat
7. Vähintään 100 kansanedustajan allekirjoittamat lakialoitteet
8. Kertomukset
9. Eduskunnan tarkistettavaksi saatetut asiat
10. Muut kuin kohdassa 7 tarkoitetut asiat
11. Toimenpidealoitteet

Revi siitä Homopallero. Tuo kertoo karua kieltään siitä, mikä alle sadan allekirjoituksen homoavioliittoaloitteen tilanne tällä hetkellä on. Alle sadan kansanedustajan allekirjoituksen aloitteet ovat valiokunnan käsittelyjärjestyksissä lähes kaikkein vähäisimpinä, kaiken lisäksi homoliittoaloitteen lisäksi lakivaliokunnassa on kymmeniä muita kansanedustajien aloitteita, joilla on sama asema kuin homoliittoaloitteella.
  • 6 / 20
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 15.2.2013 15:30
"Jos lakialoitteen edistäminen ei muka olisi mahdollista, miksi sitten pääministeri aikoo puuttua asiaan? Vai väitätkö ettei Katainen tunne eduskunnan sääntöjä?"

No, vaikea sanoa, mitä Katainen oikeasti on sanonut Ville Niinistölle. En kuitenkaan usko Kataisen mitään sen kummempaa sanovan Holmlundille. Katainen itsekin tietää, että homoliittoaloite luo pahimmillaan jopa suuren hallituskriisin + sen lisäksi oma puolue kokoomus on hyvin hajanainen asiassa. Tämän vuoksi Katainen ei itsekään ole allekirjoittanut homoliittoaloitetta.
  • 8 / 20
  • Homopallero
  • Homopallero
  • 15.2.2013 17:54
Hallituspuolueet ovat sopineet keskenään, että tasa-arvoinen avioliittolaki hoidetaan lakialoitteella. Se ajaa edelle ja siitä Katainen aikoo Holmlundia muistuttaa.

Mitkään säännöt tai aikataulut eivät siis estä lakialoitteen käsittelemistä. Sitäkö yritit listallasi todistaa? Holmlund on jo periaatteessa suostunut viemään asiaa eteenpäin - sähköposteistasi huolimatta. Ja siinä samalla kumosit oman valheesi ettei alle 100 edustajan aloitetta muka voi ottaa käsittelyyn, etkä varmaan edes huomannut.

Katainen ei allekirjoittanut lakialoitetta pääministeriasemansa vuoksi. Pääministerin myönteinen kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin on selvä. Ja kristillisdemokraatit voivat kaikessa rauhassa ottaa hatkat hallituksesta, ei se enemmistöä hetkauta. Tietävätpähän, kuinka suosittuja ovat hallituskumppaneina.

Ja vaikka lakivaliokunta hautaisikin aloitteen, jyrää kansalaisaloite siinä tapauksessa sen ohi. Revi siitä ihan itse.

Kommenttia muokattu: 15.02.2013 klo 18:17
  • 9 / 20
  • Xx_Val_xX
  • 15.2.2013 17:59
Ainoa kriisi lain läpimenosta syntyy KD:n puolella, ei muilla.

Valiokunta voi vapaasti päättää, alkaako käsitellä aloitetta. Hommaan voi ryhtyä, vaikka aloitteessa olisi vain yksi allekirjoittaja. Vastaavasti mikään laki ei velvoita valiokuntaa käsittelemään aloitetta, vaikka tukijoita olisi yli sata.

Vähän on sun Ei_avioliittoja_homoille 11 käsittelyjärjestystä ristiriidassa siihen mitä Tynkkynen kirjoittaa.
Öh, Homopallero. Minäkin oon lähettänyt sähköpostia Holmlundille.

Lisään vielä, että samaan avioliittolakiin on ympätty translain muutos.

Kommenttia muokattu: 15.02.2013 klo 18:07
Xx_Val_Xx, Ei_avioliittoja_homoille lesoilee täällä lähettäneensä uhkausviestejä kansanedustajille tasa-arvoisesta avioliittolaista. Siihen viittasin.
  • 12 / 20
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 15.2.2013 18:46
Hittoako selität? En ole koskaan sanonut, että olisin lähettänyt kansanedustajille jotain "uhkausviestejä". Sen olen sanonut, että olen keskustellut kansanedustajien kanssa sähköpostin välityksellä. Eri kansanedustajat ovat antaneet ymmärtää, että he ovat täysin kyllästyneitä homoliiton ajajien toimintaan eduskunnassa. Homoliiton kannattajat olivat tulleet mm. monta kertaa edustajien työhuoneisiin tuputtamaan lakia, vaikka edustaja olisi jo kieltäytynyt allekirjoittamasta sitä.

Mitä tulee sitten tähän lakialoitteeseen, niin mikään ei periaatteessa kiellä sitä ottamasta käsittelyyn, MUTTA ei homoliittoaloitteella mitään etuoikeutta voi olla.

Kaiken kaikkiaan olen hyvin levollisin mielin tässä tilanteessa, sillä tiedän hyvin tarkkaan eri edustajien kannan homoliittoihin. Eduskunnasta ei yksinkertaisesti löydy tällä vaalikaudella tukea homoliitoille, vaikka ne tulisivatkin äänestykseen. Toisaalta en usko homoliittojen edes tulevan äänestykseen, sillä se tie on yksinkertaisesti mahdoton. Eduskunnan arvovalta ei yksinkertaisesti kestä sitä, että jollekin lakialoitteelle annetaan etuoikeus käsittelyssä. Ei ole myöskään mitään takeita, että joku kansalaisaloite tulisi käsittelyyn, sillä sekin on käsittelyjärjestyksessä vasta seitsemänneksi tärkein. Tälläkin hetkellä lakivaliokunnassa on ollut jo reilusti yli puoli vuotta 141 allekirjoittajan lakialoite lapsen tapaamisoikeuden tahallisen estämisen kriminalisoimisesta, eikä sekään ole toistaiseksi edennyt mihinkään käsittelyyn.
e_a_h jos sinunlaisesi olisi parisuhteen rekistötöimisen sijaan tehnyt tasa-arvoisen avioliiton ei tälläistä turhaa itsestään selvää asiaa olisi tarvinnut enäään 2013 käydä läpi vaan voitaisiin keskittyä muuhunkin, mutta koska homofobit puhumme varmaan vielä ensi eduskuntavaaleissakin tasa-arvoisesta avioliitosta jonka olisi voinut hoitaa vuosia sitten.

eli jos homofobit annatte periksi säästyy eduskunnan aikaa muuhunkin
Ei_avioliittoja_homoille jankuttaa samaa asiaa. Tasa-arvoinen avioliittolaki päätyy eduskunnan äänestykseen tavalla tai toisella. Se, että homofobit yrittävät estää sen puhuu jo puolestaan. Myöskään uhkailusähköpostisi kansanedustajille, joiden kantoja sinä et hallitse eivät merkitse mitään. Niin kauan kuin en näe todisteita, että oikea henkilö on jotain lähetellyt ja saanut vastauksia, en usko että kukaan tosissaan voisi myöntää olevansa niin säälittävä, että alentuu tuollaiseen.

Luultavasti Ei_avioliittoja_homoille ei ole saanut mitään sähköposteja, kunhan vaan kerjää huomiota. Joku voisi kysyä, että mikset elä sitä elämääsi heterona?

Huvittavaa lukea, miten ensin toistetaan taas se kiistaton tosiasia, eli ettei mikään estä lakialoitteen käsittelyä ja sitten loppuviesti onkin valheellista sepitystä kaiken maailman tekaistuista komplikaatioista.

Viimeisen kerran: hallituspuolueiden sopimus antaa tasa-arvoisesta avioliittolaista tehdylle lakialoitteelle etulyöntiaseman, jota ei kiellä mikään sääntö. Kuten on sanottu, on valiokunnan päätettävissä, mitä aloitteita käsitellään ja enemmistö valiokuntalaisista kuuluu hallituspuolueisiin, joita sopimus sitoo. Sen tietävät kyseisten puolueiden jäsenet pääministeriä myöten, joka aikoo muistuttaa asiasta.

Mitä kansalaisaloitteeseen tulee, on koko lain pointtina se, että eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväkseen.

Kommenttia muokattu: 16.02.2013 klo 01:24
  • 15 / 20
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 16.2.2013 5:13
"Viimeisen kerran: hallituspuolueiden sopimus antaa tasa-arvoisesta avioliittolaista tehdylle lakialoitteelle etulyöntiaseman, jota ei kiellä mikään sääntö. Kuten on sanottu, on valiokunnan päätettävissä, mitä aloitteita käsitellään ja enemmistö valiokuntalaisista kuuluu hallituspuolueisiin, joita sopimus sitoo. Sen tietävät kyseisten puolueiden jäsenet pääministeriä myöten, joka aikoo muistuttaa asiasta."

Ei ole mitään sopimusta. Hallitusneuvotteluissa puhuttiin, että asia ratkaistaan lakialoitteen kautta. Kun lakialoite ei saanutkaan tarpeeksi nimiä, niin aloite ei edistykään vihervassareiden haluamalla tavalla.

"Mitä kansalaisaloitteeseen tulee, on koko lain pointtina se, että eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloite käsiteltäväkseen."

Missä niin lukee? Kansalaisaloite rinnastetaan vain yli sadan allekirjoituksen lakialoitteeseen. Yleensä nekin jäävät käsittelemättä, jos edellä on paljon muita tärkeämpiä asioita, kuten hallituksen esityksiä. Kuten aikaisemmin sanoin, niin lakivaliokunnassa on kohta vuoden ollut 141 allekirjoituksen lakialoite, eikä sitäkään ole vielä ehditty käsitellä. Tuntuu naurettavalta, että nyt homot vaativat, että lakivaliokunta ottaisi käsiteltäväksi aloitteen, jossa on melkein puolet vähemmän nimiä.
Kun täällä - ja lakivaliokunnissa - vielä riidellään muotoseikoista, voidaanko/ tai pitääkö avioliittoaloitetta käsitellä ja miten se lakimuutos tuokaan tulta ja tulikiveä lasten- ja muiden osallisten elämään, toisaalla yritetään selvitä arjesta. Ihan tavallista arkea, olkaa hyvä;

http://www.hs.fi/elama/Jos+ei+jaksa+erota/a1360734655349

Kommenttia muokattu: 16.02.2013 klo 08:25
Olen seuraillut sivusilmällä nimimerkin Ei_avioliittoja_homoille kirjoittelua. Hän näyttää olevan todellisuudessa äärettömän huolestunut homojen kohtalosta, koska jaksaa jopa viikonloppuaamuna viideltä nousta kirjoittamaan tästä nimenomaisesta asiasta. Hän luultavasti ajattelee syvällä mielessään, ettei haluaisi homojen ja lesbojen tekevän samanlaisisa suunnattomia virheitä elämänsä kanssa, kuin heterot ovat suurin joukoin parhaillaankin tekemässä.

Osoituksena heteroavioliittokonseptin epäonnistumisesta ovat mittavat avioeroluvut, jotka heijastuvat suoraan lasten ja elämänkumppaneiden pahoinvointina ja lisäkuluina yhteiskunnan turvaverkkoja ylläpitäville tahoille.
SaintJudyn linkittämässä Hesarin jutussa on mainiosti esillä heteroperheen avioliiton arki. Vielä kuutisen päivää YLE Areenassa on katseltavissa jakso sarjasta Isot ja pienet. Se on komedia, mutta hyvin realistinen sellainen.
http://areena.yle.fi/tv/1796179
Sarja kuvaa brittiperheen yritystä pitää arki kasassa edes jotenkin. Eipä se paljoa poikkea suomalaisten lapsiperheiden arjestakaan.

Keskustelin eilen kolmekymppisen heteromiehen kanssa pitkään ja perusteellisesti heteroiden ja homojen parisuhteista ja elämästä yleensäkin. Hänellä on vuosien mittainen avosuhde. Keskustelukumppanillani on varsin laaja kaveripiiri. Hän on kumppaninsa kanssa ihmetellyt heteroavioliitoissa muutamaa asiaa. Yleisesti hänestä tuntuu, että kaverinsa eivät ole lainkaan tyytyväisiä avioliittoihinsa. Ikään kuin nuo miehet olisivat jostakin kummallisesta syystä pakosta tilanteessa, jota he eivät todellisuudessa haluaisi. Yksi huvittava piirre hänen mielestään on se, että jokaisella kunnon heteroperheellä pitää olla tuhti asuntolaina. Jokaisella kunnollisella heteromiehellä pitää olla jokin arvostettu loppututkinto. Hän ihmetteli kavereittensa suhtautumista omiin lapsiinsa. Keskusteluissa tarjoillaan pelkästään ikäviä asioita lasten aiheuttamasta rasittavuudesta, sairastelusta, riidoista päiväkotien ja koulun kanssa, rahan riittävyydestä jne. Hän arveli, että muutamat hänen kavereistaan suorastaan vihaavat omia lapsiaan. Siitä huomiosta hän oli aika hämmentynyt.

Kaiken tuon pohdinnan jälkeen hän ja kumppaninsa miettivät, että omien lasten hankinta saatetaan jättää kokonaan väliin. Huonoja esimerkkejä on liian paljon. Voi olla, että avoliitto riittää heille heidän tapauksessaan. Tuo tarkoittaa sitä, että he ovat havainneet millaiseen ansaan esimerkiksi monet heteromiehet ovat astuneet. Heillä on edessään pakkoputki: parisuhde, avioliitto, 2,3 lasta, asunto(laina), omakotitalo, olohuoneeseen messinkipyöräinen viinakärry, BMW, kultainen noutaja, jne. Viisikymppisinä nuo heteromiehet alkavat miettiä mitä elämä on heille antanut. Kenties vain oravanpyörän, vatsahaavan ja lapsetkin vihaavat häntä, takana usea epäonnistunut avioliitto.

Kuten täälläkin olen ehdottanut, vanhemmuuden ja kasvattajuuden voi kokea muulla tavalla, kuin hankkimalla oman DNA:n omaavia lapsia. Pienperheyhdistyksen listoilla on tälläkin hetkellä pitkä jono pikkupoikia ja –tyttöjä odottamassa aikuista mieskaveria. Nuo lapset kasvavat yhden vanhemman (äidin) perheessä. Yhdistys valmentaa tuohon toimintaan. Keskustelukumppanini innostui oitis miettimään parinsa kanssa tällaista vanhemmuutta.

Totesin kaverilleni, että meillä homomiehillä ja -naisilla on heteroihin verrattuna monin tavoin enemmän vapausasteita. Olen kuitenkin sitä mieltä, että meille on annettava sama valinnan mahdollisuus kuin heteroilla on jo olemassa, eli tasa-arvoinen avioliittolaki.

Mielestäni meidän pitää olla kiitollisia nimimerkille Ei_avioliittoja_homoille siitä, että joudumme itsekin pohtimaan perusteellisesti missä olemme ihmissuhteittemme kanssa ja mihin olemme menossa. Hän haluaa todellisuudessa sanoa: ”Teitä on varoitettu!”
Juhani se aina jaksaa nähdä hyvää kaikissa. Se on kunnioitettava, joskin surullisen aliarvostettu piirre ihmisessä. :)

Mitä tulee trolliin Ei_avioliittoja_homoille, niin hän ei yksinkertaisesti voi kieltää tai edes tietää mitä hallitusneuvottelujen yhteydessä on suullisesti sovittu. Kaikesta päätellen minä olen oikeassa, eli tasa-arvoinen avioliitto sovittiin RATKAISTAVAKSI (=toteutettavaksi) lakialoitteella, sillä edelleen, muuten Katainen näkisi ongelman alle sadassa allekirjoittajassa eikä puuttuisi Holmlundin toimintaan. Lakialoitteen on tarkoituskin saada erityishuomio, koska niin on sovittu. Mikä tuossa on niin vaikeata tajuta?

Eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloitteet käsittelyyn. Niin sanoo laki.

Ja ilmeisesti olin oikeassa eikä Ei_avioliittoja_homoille -trollilla olekaan todisteita pikku sähköpostiskabailuistaan kansanedustajien kanssa. Se siitä uskottavuudesta.

Kommenttia muokattu: 16.02.2013 klo 11:32
"SaintJudyn linkittämässä Hesarin jutussa on mainiosti esillä heteroperheen avioliiton arki."

Lukaiseppa uudestaan.
Eiköhän istuva kansanedustaja Oras Tynkkynen tunne eduskunnan menettelytavat paremmin kuin kukaan tämän keskustelun osallistujista. Turhaa venkoilua. Mistä e_a_h on tuon listansa löytänyt? Ei ainakaan eduskunnan työjärjestyksestä. Sen mukaan tietyt asiat on vain käsiteltävä kiireellisinä ja että tietyt asiat eivät saa viivästyä, ja että mm. yli sadan allekirjoittajan lakialoite on otettetava käsittelyyn. Muuten valiokunnan työjärjestys on puheejohtajan ja jäsenten päätettävissä. He voivat laillisesti ottaa tai jättää alotteen tasa-arvoisest avioliitosta, kuunnella kansalaismielipidettä ja muita kansanedustajia tai jättää ne huomiotta, sellaista on politiikka. Perussääntö kuitenkin on, että "valiokunnan tulee ilman aiheetonta viivytystä käsitellä sinne lähetetyt asia."