Räsänen sisäministeriksi. Peliä ei ole pelattu, eikä sitä siis hävitty (juttukommentit)

Olen omakohtaisesti kokenut virkamiesvallan ammattiyhdistysvuosinani. Ministeri lupasi merkittävän edun yli työehtosopimusneuvotteluissa sovitusta. Tiedustelimme virkamieheltä, että miten sen kanssa on kun ministeri tämän edun meille lupasi. Virkamies: "Emme olleet vahtimassa ministeriä, ette saa tuota etuutta!" Näin se vain menee. Virkanimitykset ovat niitä tärkeitä ja pitkäkestoisia päätöksiä, joilla valtakunnan asioita todellisuudessa ohjataan.

Kommenttia muokattu: 18.06.2011 klo 15:28
Sata kansanedustajaa ei lakialoitetta valitettavasti allekirjoita, eikä se siksi pääse täysistuntoon äänestykseen. Allekirjoittamatta jättäminen on helppoa, toisin olisi ollut jos hallitusohjelmaan olisi kirjattu hallituksen esitys yhdenvertaisesta avioliittolaista - silloin täysistunnossa olisi jouduttu äänestämään, ja pakon edessä sata edustajaa olisi varmasti äänestänyt esityksen puolesta. Erityisesti Vihreät ostivat mielestäni ministerisalkkunsa Kristillisdemokraateilta sukupuolineutraalin avioliittolain kustannuksella.
  • 3 / 10
  • Torontolainen
  • 18.6.2011 17:12
Arvostan JuhaniV:n luottamusta tulevaisuuteen. Mutta. Ministerien virkamiesriippuvuuden ohella on kuitenkin näyttöä myös siitä, että ministerit verkostoituvat aatesuorien kautta toimialoillaan. Muistaen juuri tämän Räsäsen käänteisen tiukkuuden tasa-arvokysymyksissä, läpäisyperiaatteella etenevä asenteiden koveneminen ei ole lainkaan mahdotonta. Juuri tänään iltapäivällä kyselin Berliinin juhlan homopoliisien yhdistyksen tiskillä olosuhteita erisuuntaisten ministerien alaisuudessa, ja erot ovat olleet tuntuvia, täällä Saksassas aatteellisesti erilaisissa osavaltioissa.

Kommenttia muokattu: 18.06.2011 klo 17:23
Valitettavasti, tai onneksi, virkamiesten valta ministeriöissä on viime vuosina kaventunut. Ministerin tukena on paitsi erityisavustajat myös polittiisesti valitut valtiosihteerit. Ministeri voi tukijoukkoineen käynnisttä tai pysäyttää monenlaisia hankkeita.
On toki hyvä pitää toivoa yllä; hallitusohjelman alkuun on kirjattu periaate tasa-arvosta, joten KD:nkin sitä tulisi yrittää noudattaa.

Huoli kuitenkin on suuri. Räsäsen kannanotot tähän asti (paitsi että ne ovat täynnä vihaa) ovat olleet selkeästi syrjiviä ja lähellä laittomuuksia. Hänen toimiaan tulee seurata pilkuntarkasti. Esim. kaasuiskua ymmärtävä kommentti olisi ollut riittävä syy vaatia poliisiministerin eroa.

Ministeriä toki kuunnellaan hallinnossa. Vaikka hän ei jokaista päätöstä itse teekään, yksikään hallinnonalan virkamies ei tee päätöstä tai suositusta, jonka tietäisi olevan ministerin tahdon vastainen. Kaikki aiemmat ja ministeriaikana annetut lausunnot puolestaan kertovat ministerin tahdosta. Räsänen nyt ohjaa politiikkaa, jota kaikessa sisäisen turvallisuuden asioissa Suomessa noudatetaan.

Ongelma sekin, että poliisitoimessa on jo valmiiksi paljon ennakkoluuloja - Räsäsen ministeriys tätä tilannetta tuskin ainakaan parantaa.

Voisi olla hyvä jopa perustaa erityinen sivusto (tai keskustelufoorumi tms.) nimenomaan seuraamaan Räsäen toimia, jotta kertyisi (tai tietysti tovottavasti ei kerry) selkeää näyttöä hänen haitallisesta vaikutuksestaan ihmisoikeuksiin. Tarpeellisia tiedonmurustia ja tunnelmia voisi kertyä epävirallisista kontakteista, mediasta, puheista, kannanotoista ja päätöksistä. Jonkin ajan päästä voisi tilalstollistakin seurantaa toteuttaa esim. siitä mihin voimavaroja on keskitetty, miten tietynlaisia rikoksia on alettu tutkia jne.
  • 6 / 10
  • Janne Nousiainen
  • 18.6.2011 18:37
Mieheksi ja naiseksi Voi kun olisi ihana jos säilyisi tuo laki oikeana. Samaa sukupuolta olevat voivat olla ystäviä, sisaruksia, kaikkea muuta, mutteivät seksuaalisessa tarkoituksessa keskenänsä.

KD on ainua oikea puolue Suomessa joka noudattaa raamattua.
Niin mutta Janne kun kaikki eivät usko raamattuun. Heille pitäisi saada tasavertaiset oikeudet maassa jossa on USKONNONVAPAUS.
  • 8 / 10
  • Havainnoija
  • 18.6.2011 21:31
Raamattu on satua eikä jumalia ole. Satuhahmoihin uskova Räsänen on täysin sopimaton ministeriksi.
KD:en rehvastelu sillä, ettei tasavertainen avioliittolaki tullut heidän vaatimuksestaan kirjatuksi hallitusohjelmaan, saattaa olla lisäpotku lakialoitteen tekemiseen suoraan eduskuntatietä ilman hallituksen tekemää lakialoitetta.

Mielestäni tasavertainen avioliittolaki saadaan Suomen jonakin kauniina päivänä. Sen päivän ei tarvitse välttämättä olla edes kaukana. Peliä ei ole vielä pelattu!

Kommenttia muokattu: 19.06.2011 klo 07:28
  • 10 / 10
  • Torontolainen
  • 19.6.2011 19:21
Nämä voimakkaasti uskonnolliset poliitikot ovat sikäli vaarallisia, että heillä on normaalin poliitikon itsesäilytysvaiston ja viekkauden ohella uskontopohjainen mielenohjaus. Eli se on sitä, kun Bush nuorempi käveli rinkiä Rosegardenissa ja yritti saada jumalan hyväksyntää päätökselle mennä Irakiin sotimaan. Sit se kai kilahtikin... Kanadan pääministeri Harper on toiminut joissakin tilanteissa vastoin poliittista viisautta, mutta uskoo lähellä olevien mukaan jumalan palkitsevan Kanadaa Israelin tukemisesta, vaikka maallisesti siitä on ollut vain haittaa. Eli voimme odottaa kyllä jotain irrationaalistakin, sieltä sisäministeriöstä.