Räsänen sisäministeriksi. Peliä ei ole pelattu, eikä sitä siis hävitty

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 10

Hesari tänään. Vasemmistoliitto: Puolueet sopivat tukevansa homoliittoja.

-Kristillisdemokraateille on tärkeintä, että mitään kirjallista sopimusta ei ole.

Hesarin uutisen mukaan kirjallista sopimusta lain toteuttamisesta ei ole.

- Niinistön mukaan mitään sitovaa sopimusta lakialoitteen tukemisesta ei ole, vaan viisi hallituspuoluetta ovat sopineet, että siihen "suhtaudutaan myönteisesti" eduskunnassa.

- Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen sanoo toivovansa, että vihreitä suurempi puolue kuten esimerkiksi kokoomus panisi avioliittolakialoitteen vireille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

18.06.2011 14:42
Ministeri määrää lähinnä suurista linjoista, jos ehtii perehtyä, hankkii rahaa hallinnonalalleen, allekirjoittaa papereita ja näyttää naamaansa julkisuudessa siellä minne virkamiehet käskevät menemään.

Yleinen käsitys ministerin valtiudesta ja kaikkivoipaisuudesta on syytä unohtaa. Valta on todellisuudessa virkamiehillä. Virkamiehet ovat ne, jotka kirjoittivat hallitusohjelman. Hallitusneuvottelijat lähinnä sovittelivat palasia yhteen ja karsivat pois rönsyjä.

Räsäsen tehtävänä on edustaa ministeriötään julkisuudessa ja lukea virkamiesten hänelle laatimia puheita. Ministerin lähtiessä vaikkapa lehdistön eteen, hänet tavallisesti valmistellaan huolella mahdollisesti eteen tulevista kysymyksistä.

Räsäsen tehtävänä on hankkia rahoitusta hallinnonalalleen. Juuri tähän maailmanaikaan se onkin iso urakka.

Ministeri allekirjoittaa tiuhaan tahtiin virkamiesten laatimia asiakirjoja. Hän ei edes ehdi tutustua kaikkiin niihin teksteihin, jotka hän nimikirjoituksellaan vahvistaa. Kukaan ei yksin ehtisi.

Haastattelin Räsäsen hallinnonalaan kuuluvia ihmisiä. Heidän mielestään homma etenee kuten ennenkin. Virkamiehet pitävät siitä huolen. Lait hallitus valmistelee, mutta eduskunta ne lopulta hyväksyy lakikirjaan.

Nythän tuli uutinen, että tasa-arvoinen avioliittolaki on mahdollinen, kun 100 kansanedustajaa pistää nimensä lakialoitteen alle. Sen valmistelee oikeusministeriö. Hallitusohjelmasta asian pois jättäminen oli tarkoitettu KD:n kasvojen pelastamiseksi. Sen kummempi juttu se mielestäni ei ole tällä hetkellä.

IS:n uutisen ingressi:
-Sukupuolineutraali avioliitto ei ole mukana hallitusohjelmassa, mutta vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan lakialoite voi edetä eduskunnassa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/sukupuolineutraali-avioliittolaki-jai-pois-hallitusohjelmasta/art-1288396385376.html

10 kommenttia

Olen omakohtaisesti kokenut virkamiesvallan ammattiyhdistysvuosinani. Ministeri lupasi merkittävän edun yli työehtosopimusneuvotteluissa sovitusta. Tiedustelimme virkamieheltä, että miten sen kanssa on kun ministeri tämän edun meille lupasi. Virkamies: "Emme olleet vahtimassa ministeriä, ette saa tuota etuutta!" Näin se vain menee. Virkanimitykset ovat niitä tärkeitä ja pitkäkestoisia päätöksiä, joilla valtakunnan asioita todellisuudessa ohjataan.

Kommenttia muokattu: 18.06.2011 klo 15:28
Sata kansanedustajaa ei lakialoitetta valitettavasti allekirjoita, eikä se siksi pääse täysistuntoon äänestykseen. Allekirjoittamatta jättäminen on helppoa, toisin olisi ollut jos hallitusohjelmaan olisi kirjattu hallituksen esitys yhdenvertaisesta avioliittolaista - silloin täysistunnossa olisi jouduttu äänestämään, ja pakon edessä sata edustajaa olisi varmasti äänestänyt esityksen puolesta. Erityisesti Vihreät ostivat mielestäni ministerisalkkunsa Kristillisdemokraateilta sukupuolineutraalin avioliittolain kustannuksella.