JuhaniV

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2021.

Mansikkakuume

Mansikka-aika
Mansikka-aika

Kävin juuri ostamassa lähistön marjatorilta isohkon määrän mansikoita. Helle pitänee huolen, että kohta mansikka-aika on ohi.

Mieleeni välähti lapsuudesta eräs syyllisyydentunto. Se rakentui seuraavasti: meillä maalla kasvatettiin myös mansikoita myyntiin monen muun maataloustuotteen lisäksi. Me kakarat verotimme mansikkamaata aina kun vanhempien silmä vältti.

Äitini toistuva tarina oli sellainen, että Karjalassa (muistaakseni) kasvatettiin myös mansikoita. Jos niitä söi paljon, seurauksena oli paha mansikkakuume. Tästä hänellä oli useita dramaattisia esimerkkejä.

Emme saaneet mansikkakuumetta, eikä kukaan muukaan. En ole tähän päivään mennessä tavannut henkilöä, joka olisi sellaisen sairastanut. Oletko sinä?

Juttukuva: Pexels-kuvapankki Oleg Magni


Mainioita kysymyksiä

Uutisjutun keskustelussa SMO esitti aivan perustavaa laatua olevan kysymyksen siitä, mistä tiedämme olevamme tiettyä sukupuolta.

Kävimme tänään lasten (eivät omiamme, vaan lainassa) kanssa lenkillä Arabianrannassa ja kiersimme Tekniikan museon kautta. Selostin, kuinka veden virtaamalla tai höyryllä saadaan turbiini pyörimään ja siihen kiinnitetyllä generaattorilla tuotettua sähköä.

Nuorempi (10v.) pyysi, että kertoisin kuinka sähkö syntyy generaattorissa. Olipa taas kerran terävä ja vaikea kysymys. En osannut siihen oitis vastata. Lupasin kertoa myöhemmin. Pitää vilkuilla muutamia tietolähteitä ja järjestellä tietoni sähkön tuottamisesta lapsen ymmärtämään muotoon.