Uskonnollisten yhteisöjen suhtautuminen sateenkaari-ihmisiin on ollut vaihtelevaa. Torjunta taikka empiminen ovat olleet yleisimmin näkyvillä olleita asenteita. Suomen merimieskirkko on tässä kohden selvä poikkeus. Merimieskirkko esittäytyi 9.5.2012 pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Tuossa tapahtumassa kirkon edustajat vastasivat yleisökysymykseen suhtautumisesta homoihin. Vastaajan mukaan kaikki ovat tervetulleita sekä käyttämään kirkon palveluita, että osallistumaan itse vapaaehtoistoimintaan. Kirkon palkattuina työntekijöinä on myös avoimesti homoja.
Tiedotustilaisuudessa julkistettiin uusi kirkko, joka vihittiin käyttöön 20.5.2012 Brysselissä.
Vierailimme ranneliike.netin edustajina Suomen Merimieskirkolla Lontoossa viime toukokuussa. Vierailun tunnelma oli kaikin puolin lämmin ja sympaattinen. Meille esiteltiin kirkon palvelut ja toimintaa. Sloganin mukaan kirkko on pala Suomea ulkomailla. Se ei ole vain merimiesten paikka, vaan yhä enemmän myös rekkakuskien ja Englannissa asuvien ulkosuomalaisten olohuone. Lontoossa tarjolla on kahvilapalveluiden lisäksi sauna, pesutupa pyykinpesua varten ja majoitustiloja. Urheiluseura HOTin joukkue kävi Englannin matkallaan saunomassa merimieskirkolla.
Lontoon olympialaisten vuoksi kirkon tilat ovat avoinna joka päivä kisojen ajan klo 10:00-22:00. Erityinen vapaaehtoisten joukko on paikalla suomalaisten apuna vaikkapa matkalippujen hankinnassa. Kirkon FaceBook on myös vilkkaassa käytössä kisojen ajan.
Olympialaisten kunniaksi YLE Radio 1 lähettää sunnuntain 29.7.2012 jumalanpalveluksen Lontoon suomalaiselta merimieskirkolta klo 10:00 Suomen aikaa.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen vierailee kirkolla sunnuntaina klo 17:00. Hän tapaa Englannissa asuvia ulkosuomalaisia.
Kirkko on luvannut juhlistaa kisojen saavutuksia. Varmasti sieltä löytyy myös apua jos tarvitaan tukea epäonnistumisten jälkeen.
Merimieskirkkoa johdetaan Suomesta ja se on suomalainen organisaatio. Ero on suuri etenkin niihin ulkomailla toimiviin suomalaisiin evl-seurakuntiin, jotka ovat paikallisen jäsenmaksurahoituksen ja papeille maksettavien suoritepalkkioiden varassa. Suomen 50-luvun (ja näkyvästi myös sotavuosien) asenteet kaikessa aitoudessaan elävät esimerkiksi kanadalaisissa "suomalaisissa" (ELCIC) seurakunnissa. Kun ihmettelin asiaa silloiselle ulkosuomalaistyöstä vastanneelle piispa Riekkiselle, hän totesi "heidän itsensä maksavan" sen toiminnan. Ja näin on, rahalle on saatava sellaista vastinetta kuin haluaa.
"Ulostullut" suomalaistaustainen pastori Ketola (Ontariossa) joutui muutama vuosi sitten Kanadan ELCIC-kirkon kamalien toimien kohteeksi. Solidaarisuutta siirtolaisajan seurakunnilta ei löytynyt, niissä Ketolan suomalaistausta oli lähinnä kai häpeä.
Ihan eri juttu taas ovat maan suomalaistyyppistä kirkollisverojärjestelmää Saksassa hyödyntävät suomalaiset kirkot ja seurakunnat. Niissä papistolla on samanlaista henkistä liikkumavaraa kuin papistolla Suomessa.
Tietenkin on niin, että jos ei Suomessa ole evl-kirkossa mukana, eipä sitten ulkomaillakaan. Suomalaisuutta ei tarvitse kokea kirkon kautta, se elää muutoinkin.
"Tuossa tapahtumassa kirkon edustajat vastasivat yleisökysymykseen suhtautumisesta homoihin. Vastaajan mukaan kaikki ovat tervetulleita sekä käyttämään kirkon palveluita, että osallistumaan itse vapaaehtoistoimintaan. Kirkon palkattuina työntekijöinä on myös avoimesti homoja."
"...kaikki ovat tervetulleita käyttämään kirkon palveluita..."
Siunataanko tuolla siis myös lesbopareja ja homopareja?
... vai pääseekö vain "kuumaan paikkaan", saunomaan?