Voiko mies olla emäntä?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 14

Kotimaa24 kertoo tänä aamuna, miten Iitin seurakuntaväki lievästi painosti vaihtamaan emännän tittelin keittiömestariksi, kun uusi viranhaltija olikin mies. Keittiömestari itse kunnioittaa emännän titteliä, ja se olisi hänelle kelvannut.

Keittiömestari on toiminut Iitin seurakunnassa jo puolitoista vuotta, joten mistään uudesta asiasta tai "skandaalista" ei ole kysymys. Keittiömestarilla on takanaan 34 vuotta ravintola-alalla, ja hän on ollut mm. YK:n rauhanturvajoukoissa keiitiöaliupseerina ja monissa muissakin vaativissa tehtävissä.

Kotimaa24:n juttu kuvaa sitä, miten syvään jotkut sukupuoleen liittyvät asiat ovat ihmisten mieleen juurtuneet. Juttu on myös kunnianosoitus kaikille emännille.

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kulttuuri/5672-mies-ei-voinut-olla-seurakunnan-emanta

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

14 kommenttia

Kyllähän tuo emäntä viittaa yleensä naispuoliseen henkilöön, oka vastaa tapahtuman tai tilaisuuden hoitamisesta; majatalon, ravintolan tms. johtava nainen, talon päänainen, talon omistaja tai isännän vaimo, puhekielessä puoliso. Homosuhteissa kuulee joskus leikkimielellä kutsuttavan toista puoliskoa, "nyrkin ja hellan välissä" emännäksi.
Keittäjät ovat perinteisesti olleet naisia, mutta keittäjä ei taida olla ammattinimike? Johtavia, miespuolisia ruoanlaittajia sanotaan kokeiksi, keittiömestareiksi.

Ylen Kätevä emäntä ohjelman emäntäkone ei kysy sukupuolta

http://ohjelmat.yle.fi/kateva_emanta/emantakone


t: kätevä skorpioni
"Voiko mies olla emäntä?"

Ei tietenkään voi. Mies voi olla keittiömestari tai keittiöisäntä. Tosin jälkimmäinen kuulostaa naurettavalta. Onhan lentoemännänkin miespuolinen vastine stuertti.