Jääkiekkoilija Janne Puhakan tarina Ulos kopista -kirjassa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
Ulos kopista käsitellään Janne Puhakan tarinan kautta miesten jääkiekkoa

Risto Pakarisen kirjoittamassa Ulos kopista -kirjassa (Johnny Kniga) käsitellään Janne Puhakan tarinan kautta miesten jääkiekkoa, jossa homoseksuaalisuudestaan avoimesti kertoneita ei ole, mutta kulttuurin muutoksesta puhutaan.

Jääkiekon SM-liigassa aiemmin pelannut Puhakka kertoi homoudestaan lehtihaastattelussa syksyllä 2019, kun kiekkoura oli jo päättynyt. Oma seksuaalinen suuntautuneisuus oli ollut Puhakan pohdinnan kohteena murrosiästä asti, mutta asia oli taka-alalla. Etenkin kiekkoympyröissä oli työnnettävä osa identiteetistä syrjään. Tuolloin hän kertoi, että kyse on työpaikasta, jossa päätarkoituksena eivät ole omat asiat. Silti häntä oli vaivannut, ettei voinut kertoa olevansa homo. 

Puhakan kaapistatuloon liittyvä tarina on yksissä kansissa laajemman jääkiekkokulttuurin, sen mieskuvan ja niiden muuttumisen kanssa. Henkilökohtaiselta puolelta esillä on esimerkiksi salailemisen vaikutus pelaamiseen sekä jo aktiiviuran aikana alkanut parisuhde norjalaisen Rolf Nordmon kanssa, ja siihen liittyvä piilottelu. Toisaalta mukana on myös huomioita siitä, mikä merkitys oli mahdollisuudella avoimuuteen perheen ja luotettujen kaverien parissa, myös kiekkoympyröissä. Samaan aikaan vaikuttivat huipputason jääkiekkomaailman kielteiset ilmiöt: stressin hoitaminen lääkkeillä ja päihteillä, sekä toisaalta perinteiseen kiekkoilijoiden muottiin sopimattomien katsominen nenänvartta pitkin. Myös suomalaisen pitkän linjan kiekkovaikuttajan homokommentit tulevat käsitellyksi.

Kirjan kuvataan käsittelevän sitä, millaista on olla erilainen urheilija ja kuitenkin aivan samanlainen. Samassa pukukopissa.

- Jääkiekkoilijat oppivat jo nuorina, että se, mikä tapahtuu kopissa, jää koppiin. Miltä tuntuu olla joukkueessa päivästä päivään ja kantaa sisällään suurta salaisuutta? Eikä vain piilotella salaisuutta, vaan pitää piilossa osaa itsestään, omaa seksuaalisuuttaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ulos kopista on Janne Puhakan tarina, mutta vielä enemmän se on kertomus perheen arvosta, jääkiekkokulttuurin muutoksesta ja mieskuvan moninaisuudesta.

Puhakan kanssa kirjan kirjoittanut Risto Pakarinen on toimittaja ja kirjailija, joka on jääkiekkotoimittajan urallaan seurannut miesten, naisten ja nuorten arvoturnauksia.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!