Jääkiekkovaikuttaja rinnasti homot "pikku hiirulaisiin"

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 34
Joidenkin arvioiden mukaan jääkiekon parissa ja pelaajinakin olisi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, jotka eivät kuitenkaan ole kertoneet seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan julkisesti, osittain torjuvan ilmapiirin vuoksi. (kuvituskuva)

Keskiviikkoiltana sosiaalisessa mediassa keskusteltiin vilkkaasti jääkiekkovaikuttaja Juhani "Tami" Tammisen sanomisista ammattikorkeakoulun paneelikeskustelussa.

Tamminen sanoi ammattikorkeakoulu Metropolian Metrosport 2014 –tilaisuudessa Olympiastadionilla Helsingissä keskiviikkona, ettei ole nähnyt pitkän jääkiekkouransa aikana lajin piirissä homoja. Tamminen osallistui paneelikeskusteluun, jonka aiheena oli "Kuinka yhteisöllisyys luo hyvinvointia". Tammisen lisäksi paneelikeskustelussa olivat mukana Leena Harkimo, Abdirahim ''Husu'' Hussein, Hanna Huumonen, Tuire Ranta-Meyer ja Harri Syrjänen.

Keskustelutilaisuudessa mukana vetäjänä ollut näyttelijä-muusikko Roope Salminen käsitteli Facebookissa Tammisen sanomisia. Salminen kertoo kysyneensä, että "mistä johtuu ettei Liigassa yksikään seksuaalivähemmistöä edustava pelaaja ole uskaltanut tulla julkisesti kaapista ja että mitä Liiga, Jääkiekkoliitto tai lajiyhteisö ovat viime vuosina tehneet ongelman ratkaisemiseksi.

Salminen kirjoittaa Tammisen todenneen, että "ongelmaa ei ole yritetty ratkaista koska mitään ongelmaa ei ole". Salminen kertoo Tammisen samassa yhteydessä todenneen ärtyneenä, että Liigassa ei pelaa yhtään homoseksuaalia pelaajaa.

- en tiedä millä kokemuksella sinä näitä kiekkoja heittelet -- mutta jääkiekko on maskuliininen laji. olen tehnyt kymmeniä vuosia töitä junioritasolta ammattilaisiin ja voin kertoa, että siellä ei pikku hiirulaisiin törmää, kirjoittaa Salminen Tammisen sanoneen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Salminen nostaa esiin etenkin Tammisen mainitsemat 'pikku hiirulaiset'. Hän muistuttaa, että mainittu rinnastus on ihmiseltä, jolla on aitoa vaikutusvaltaa urheilupiireissä. Salminen pitää järjenvastaisena väittää, että Liigassa ei pelaisi tai olisi koskaan pelannut yhtään seksuaalivähemmistöä edustavaa pelaajaa. Hän kertoo pitävänsä vielä uskomattomampana sitä, että ongelman olemattomuutta perustellaan sillä, ettei ole omalla urallaan tavannut homoja.

- Feminiinisyys tai maskuliinisuus on vain osa ihmisen seksuaalisuutta, kirjoittaa Salminen.

Salminen kirjoittaa, että paneelia oli seuraamassa paljon nuoria, urheilusta kiinnostuneita, joista monelle puhumassa ollut kiekkovaikuttaja on esikuva. Hän pohtii, että millaisen viestin esimerkiksi heidän joukossaan olleille seksuaalivähemmistöön kuuluvalle hiirulaiskommentti lähetti. Salminen sanoo, että itse tuskin kokisi olevansa kovin tervetullut jääkiekon pariin.


Ilta-Sanomille Tamminen kertoo olevansa selkeäsanainen esiintyjä ja puhuvansa selkokieltä. Tamminen kertoo lehdelle olevansa harmissaan sitä, että hänen lausunnoistaan nostetaan esiin vain yksityiskohtia ja että sosiaalisessa mediassa toimii "puskista huutelijoita".

- Sanoin tilaisuudessa, että en ole nähnyt jääkiekkopiireissä yhtään homoa. Olen ollut mukana lajin parissa 60 vuotta, josta ajasta olen ollut 48 vuotta aivan lajin kärjessä, kertoi Tamminen Ilta-Sanomille.

Tamminen toteaa lehdelle, että uransa aikana hän on pelannut monenlaisten ja eri kulttuureista tulleiden pelaajien kanssa. Hän sanoo myös, että jos joku homo haluaa pelata jääkiekkoa, hän on tietysti tervetullut lajin pariin.


Suomessa miesten joukkueurheilun piirissä elävistä asenteista hlbti-ihmisiä kohtaan on pyritty herättämään viime vuosina keskustelua. Esimerkiksi yksilölajeissa ja naisten joukkueurheilussa aihepiiri on ollut näkyvämmin esillä.

Joidenkin arvioiden mukaan jääkiekon ja muunkin miesten joukkueurheilun parissa ja pelaajinakin olisi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, jotka eivät kuitenkaan ole kertoneet seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan julkisesti, osittain torjuvan ilmapiirin vuoksi.

IS: ´Tami´ Tamminen kohautti somessa: ´En ole jääkiekossa homoja nähnyt!´
Kiekkotähti Harri Tikkanen rikkoo hiljaisuuden
Helsinki Priden paneelikeskustelu: Ketkä mahtuvat pukuhuoneeseen
Roope Salmisen kommentti Facebookissa

34 kommenttia

Olen joskus ollut seuraamassa Tamin "hengenvalamisluentoa". Oma mielipiteeni on, että luennotsija luokittelee aika surutta ihmisiä omien lopulta aika lokeroivien ja yksisilmäisten ennakkoasenteidensa perusteella.

Tuon valossa yhtäläisyysmerkki homojen ja "pikku hiirulaisten" välillä ei niin yllätä.
Jos koko uransa on tottunut katselemaan puolialastomia kiekkoleijonia pukuhuoneissa voi mielikuva homoista olla kommentin kaltainen...?