Brasilian korkein oikeus: hlbti-vähemmistöihin kuuluvien syrjintä on rasismiin verrattava rikos

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Rio de Janeiro, Brasilia

Brasilian korkein oikeus katsoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva syrjintä on rasismiin verrattava rikos. Oikeuden yhdestätoista tuomarista kuusi on äänestänyt tämän tulkinnan puolesta.

Asiasta kertoo esimerkiksi BBC.

Toistaiseksi hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää käsitellään rasismiin liittyvän lainsäädännön mukaisesti, kunnes maahan saadaan säädettyä nimenomaan hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää koskevia lakeja.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaa syrjintää on yritetty saada kriminalisoitua Brasiliassa lähes kahden vuosikymmenen ajan, mutta hankkeet ovat BBC:n mukaan kariutuneet pääasiassa uskonnollis-konservatiivisten kongressiedustajien vastustukseen.

Korkeimman oikeuden päätös astuu voimaan sen jälkeen, kun loput viisi tuomaria äänestävät asiasta 5. kesäkuuta järjestettävässä oikeuden istunnossa. Äänestyksen lopputulos ei enää kuitenkaan muutu, sillä päätöksellä on jo tarvittava enemmistö.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Päätös antaa aktivistien mukaan merkittävää suojaa hlbti-vähemmistöille. Grupo Gay da Bahia -ihmisoikeusryhmän mukaan vähintään 141 hlbti-vähemmistöihin kuuluvaa on surmattu Brasiliassa kuluvana vuonna.  

Aiemmin "ylpeäksi homofobiksi" itseään kutsuneen Jair Bolsonaron nousu presidentiksi on aiheuttanut hlbti-vähemmistöjen parissa huolta. Hän on useita kertoja puhunut kielteiseen sävyyn erityisesti homoseksuaaleista ja homoseksuaalisuudesta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!