Ruotsi toimii EU:n puheenjohtajamaana syksyllä 2009. Tieto siitä synnyttää heti toiveita, että esim. syrjintäsuoja-asiat nytkähtävät liikkeelle. Toissa päivänä pidettiin jo Tukholmassa kansalaisjärjestöjen aamiaisseminaari, jossa käytiin läpi esiinnostettavia asioita.
Evelyne Paradis toi terveisiä ILGA-Europasta. Ruotsilla tulee olemaan avainrooli syrjintäsuoja-asiassa. Heinäkuussa EU:ssa esiteltiin uusi ehdotus syrjintäsuojaksi, ja se koksee sosiaalista suojaa (myös sosiaalinen turva ja terveydenhoito), koulutusta ja tavaroiden ja palveluiden tarjoamista. Direktiivi suojaisi syrjinnältä näillä elämänaloilla ja direktiivissä on lueteltu ominaisuuksia, joiden osalta syrjintä kielletään: ikä, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto, vakaumus. Evelyne Paradies kertoi, että jos EU ei pysty päättämään minimisuojasta, Eurooppaan jää maita, joissa syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella sallitaan.
ILGA Europe on kritsoinut syrjintäsuojaehdotuksessa olevia poikkeustapauksia. Ne liittyvät siviilisäätyyn, perhetilanteeseen ja oikeuteen saada jälkeläisiä. Poikkeukset mahdollistaisivat samaa sukupuolta olevien parien syrjinnän. Pariskunnan toista osapuolta ei pidettäisi lähimpänä omaisena, vaan edelleen säilyisivät ongelmat mm. vuokraoikeuksissa, sairaalavierailuilla, yms. Puoliso katsottaisiin ventovieraaksi. Tällaisia poikkeuksia otettiin mukaan direktiiviin, jotta vastahakoiset maat saataisiin helpommin direktiivin taakse. Tällä hetkellä direktiivi etenee Euroopan parlamenttiin, jolla on neuvoa antava rooli. Parlamentti tulee todennäköisesti vastustamaan poikkeuksia.
Yksi isoimpia onglemia on, miten Saksa saadaan syrjintäsuojadirektiivin taakse.Siinä on Ruotsin EU-puheenjohtajakaudelle iso tehtävä.
(RFSL)