Seta: Eheytystoiminta kiellettävä laissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • -
  • 9

Ihmisoikeusjärjestö Seta vaatii ns. eheytystoiminnan kieltämistä lailla. Järjestö vaatii myös presidentin ilmaisevan kantansa eheyttämiseen, sillä tämä suojelee evankelioimiskampanjaa, jonka taustavoimia on yhdistetty eheyttämiseen.

Kotimaa24-sivuston mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö suojelee Mahdollisuus muutokseen -evankelioimiskampanjaa. Osa kampanjassa mukana olevista tahoista tai niiden yhteistyökumppaneista on yhdistetty seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävään toimintaan eli niin kutsuttuun eheyttämiseen.

Kampanjan suojelemisesta voi syntyä mielikuva, että presidentti hyväksyy eheytystoiminnan. Seta toivoo, että presidentti sanoutuu yksiselitteisesti irti eheytyshoidoista. Aiemmin muun muassa arkkiatri Risto Pelkonen ja arkkipiispa Kari Mäkinen ovat tuominneet tällaiset vahingolliset uskomushoidot.

Suomen lainsäädäntö kieltää eheyttämisen terveydenhuollon palveluissa. Eheyttäminen on hoitovirhe. Vastaava kielto tulee Setan mielestä saada voimaan myös ei-ammattilaisten harjoittamille eheytystoimenpiteille. Erityisen tärkeää on suojella alaikäisiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmä on avaamassa vaihtoehtohoitoja koskevan lakipaketin (2009) käsittelyn. Vaihtoehtohoitoihin liittyvän lainsäädännön jatkovalmistelu on kirjattu hallitusohjelmaan. Seta kiirehtii asiaa ja vaatii, että lakipaketilla tuodaan sääntelyä myös uskomushoitoihin.

- Eheytystoiminta on manipulointia ja henkistä väkivaltaa. Se voi traumatisoida ihmisen ja johtaa vakaviin mielenterveysongelmiin. Pahimmillaan kokemus, ettei tule hyväksytyksi omana itsenään, voi lisätä itsetuhoisuutta, Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen sanoo.

- Ihminen voi tarvita tukea seksuaalisen suuntautumisensa pohtimiseen, mutta asiantunteva tuki ei voi olla painostamista muuttumiseen joksikin muuksi kuin kuka henkilö kokee olevansa.

Seta ry on vuonna 1974 perustettu ihmisoikeusjärjestö, jolla on 21 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Seta kertoo tavoitteekseen, että kaikki voivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestaan, sukupuoli-identiteetistään tai sukupuolen ilmaisustaan. Setan yhteydessä toimii Transtukipiste.

Seta: Eheytystoiminta kiellettävä laissa - presidentin kerrottava kantansa eheyttämiseen
IS uutisoi presidentti Niinistön tulleen suostutelluksi epämääräisen kristillisen kampanjan suojelijaksi

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • puppeliassi
  • 27.2.2013, 13.50
toivonmukaan kielto saadaan pian voimaan eikä kenenkään tarvitsisi kärsiä ahneiden seköpäiden takia!
Minua hytkyttää kun kuvittelen miten media ja ajattelevat ihmiset syynäävät kristillisteokraattien "vasta-argumentteja" jos asia viedään hallitukseen.