Muuttuuko katolinen kirkko?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Itävallan katolisissa piireissä on nyt asetuttu taisteluasemiin. On konservatiivinen siipi ja on modernistit. Alkaako tästä katolisen kirkon uudistuminen? Olemmeko näkemässä suuren murroksen? Muuttuuuko katolinen kirkko moderniksi, tässä ajassa eläväksi kirkoksi? Ja murtuuko katolisessa kirkossa yksinvaltius?


Keskiviikkona oli Wienissä St. Gertrudin seurakunnassa ilta, jossa piti puhua psalmien hengellisestä sisällöstä. Mutta suunniteltu ohjelma meni heti roskikseen, koska paikalle tuli 20 modernistia. Hurskaiden laulujen sijasta ilmassa oli vallankumoushenkeä. Yksi aktivisti, siviiliammatiltaan henkilöstövalmentaja, sanoo, ettei tämä ole eka kerta kun kirkkokansa käy paavia vastaan. Toinen aktivisti, eläkeläinen, taas kertoo, että tämä hetki on käytettävä. Tässä on kuin Daavid ja Goljath. Nyt kirkossa on mahdollisuus syviin muutoksiin. Lopuksi lauletaan „By the Rivers of Babylon …“. Vanhempi nainen tanssii laulun tahdeissa.


Apulaispiispa Gerhard Wagner on ilmoittanut, ettei hän ota apulaispiispan virkaa vastaan. Wagner oli mukana sytyttämässä tätä paloa. Hän kertoili haastattelussa, että homot ovat sairaita ja niitä pitää parantaa. Mutta tämä ei ole ensimäinen kerta, kun tehdään vallankumousta. Jo vuonna 1995 oli iso skandaali, kun kirkkokansa keräsi 500 000 nimikirjoitusta Wienin kardinaalia Hans-Hermann Groeriä vastaan. Silloin puhuttiin naisten asemasta, selibaatista ja naispappeudesta, mutta myös seksuaalisuudesta ja homojen kunnnioittamisesta. Vaadittiin että "ilosanomaa uhkailusanomien tilalle.".

Kansanliike "Me olemme kirkko" haluaa nyt Itävallassa, että kardinaali Schönborn ei tyydy pelkästään rauhoittavien pillereiden jakamiseen, vaan aloittaa kunnon dialogin toisinajatteijoiden kanssa. Vuonna 1998 piispat keskustelivat kansanliikkeen kanssa, mutta neuvottelu kariutui, ja puheyhteys katkesi. Vatikaani painosti, että kapinallisten kanssa ei saa enä puhua.

Apulaispiispa Gerhard Wagnerin nimittäminen Linzin apulaispiispaksi on ollut myös Vatikaanin toimenpide. Siihen virkaan haluttiin vatikaanin "oma mies". Nyt kaikissa hiippakunnissa kansa esittää vastalauseen lähtemällä kirkosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Modernistit ovat sitä mieltä, että paavi on nyt jännittänyt joustaan liian kireälle. Äärikonservatiivinen holokaustin kieltävä veljeskunta sai synninpäästön ja pääsi takaisin vatikaanin yhteyteen. Ja sen päälle tämä fundamentalisti Wagner Linzin apulaispiispaksi. Se oli kirkkokansalle liikaa.

Pastoraaliteologi Paul Zulehnerin mukaan Itävallassa on jo pitkään kytenyt tuli kirkon katonrajassa. Ja mitä tekee paavi? Hän menee sammuttamaan sinne, missä ei pala ja käyttää sammuttamiseen bensiiniä. Kirkkoaktivistit olivat jo suunnitelleet erilaisia häirintäaktioita maaliskuun lopulle, kun Wagnerin virallinen vihkiminen tehtäväänsä oli määrä tapahtua Linzin tuomiokirkossa. Itävallan kirkon kardinaali Schönborn riensi Vatikaaniin ehdottamaan, että mietittäisiin vielä Wagnerin nimitystä. Kun Wagner viime sunnuntaina ilmoitti vetäytyvänsä, vahinko oli jo päässyt tapahtumaan. Vastalausetulva oli jo ryöstäytynyt valloilleen.

Maanantaina kardinaali Schönborn kutsui kokoon piispat miettimään asiaa. Paimenkirjeessä myönnettiin "kirkon virheet". Ja Vatikaania moitittiin sillä tavoin, että vastaisuudessa piispat on nimitettävä niin kuin paikalliset kirkot haluavat eikä niin kuin paavi haluaa. Suoraan tätä ei kuitenkaan sanottu, vaan peitellysti.

Tässä on myös paljastunut, miten kiistelty paavin edustaja Gerhard Wagner nimitettiin apulaispiispan virkaan. Linzin varsinainen piispa kävi jo vuosi sitten paavin luona kertomassa, että nyt olisi kolme halukasta apulaispiispan virkaan. Kiistelty Wagner ei ollut sillä listalla. Paavi kiinnostui ja paneutui asiaan. Jo pitkään paavia oli ärsyttänyt se, että Linzin hiippakunnassa oli vahva maallikoiden protestiliike. Sille pitäisi tehdä jotain. Konservatiivinen papisto oli jo pitkään ollut ärtynyt moderneista maallikoista. Paavia oli määräajoin informoitu maallikkojen vaatimuksista. Konservatiivisilla papeilla oli erityinen "Linzin pappien piiri", johon myös tämä Wagner kuului. Kun pappien piiri piti kesäakatemiaa, siellä kävi myös Ratzinger eli nykyinen paavi ennen valtaistuimelle tuloaan. Suhteet olivat siis lämpimät.

"Wagner apulaispiispaksi" -projektin taustahahmoiksi on paljastunut paavin velipoika tai sitten taustalla on häärinyt joko paavin vaikutusvaltainen sihteeri Georg Gänswein tai entinen parlamentin puhemies, konservatiivista ÖVP-puoluetta edustava poliitikko Herbert Schambeck. Viimeksi mainittu itse kieltää, mutta myöntää, että hänellä on Roomaan oikein hyvät suhtet. Ja asiaa tunteva taho Vatikaanista kertoo, että poliitikko on käynyt kuiskuttelemassa paaville Itävallan kirkon kuulumisia.

Paavi ilmoitti Wagnerin valinnasta helmikuun alussa. Kardinaali Schönbornilla oli sovittu illallinen paavin kanssa 8. helmikuuta. Oli tarkoitus puhua juutalaisuudesta, mutta kardinaalilla olikin tuomisina tietoja maallikkojen protestimielialasta, kun oli kuultu Wagnerin valinnasta.

Kolme päivää myöhemmin, 11. helmikuuta, Graazin hiippakunnan piispa oli Roomassa. Hänelle ja hänen seurueelleen oli sovittu tapaaminen paavin kanssa. Hetkeä aikaisemmin delegaatio istui trattoriassa Borga-Pio-kadulla, kun kukas muu kuin Wagner tepasteli siitä ohi. Hän oli tullut Roomaan mielivaatturilleen, joka tekee piispan kaapua.

Loppuviikolla sitten modernistit kävivät todelliseen vastahyökkäykseen Wagneria vastaan. Muistutettiin kaikista Wagnerin kyseenalaisista sanomisista kuten että Harry Potter on saatanasta ja että homoseksuaalisuus paranee. Vastaisku oli kova ja Wagner ilmoitti luopumisesta sunnuntai-iltana viikko sitten.

Ensi viikolla "Me olemme kirkko"-uudistusliike julkaisee oman kannaottonsa siitä, miten dialogia piispojen kanssa jatkettaisiin. On kysymnys uudistuksista kirkon sisällä. Jos piispat kieltäytyvät vuoropuhelusta, uhataan maanlaajuisella kirkollisveroboikotilla. Linziläinen professori valittaa: Paavi on täysin menettänyt kosketuksensa ruohonjuuritasolle. Hänen pitäisi tulla juttelemaan tavallisten pappien ja tavallisten maallikoiden kanssa. Mutta professori pelkää pahoin: Ei hän tule.

(profil.at)

1 kommenttia

Erittäin kiinnostava kirjoitus.

Tuohon viimeiseen kappaleeseen sisältyy mielestäni koko paaviuden ongelma. Hän on sulkeutunut norsunluutorniinsa tajuamatta/hyväksymättä sitä, että maailma ympärillä muuttuu koko ajan. Paavi yrittää tarrautua valtaan, joka koko ajan vähenee ja kaikkoaa. Mahtava poliittinen ja taloudellinen valta pitää paavia vielä pystyssä. Usko on kadonnut. Tavallinen kansa sen tajuaa, paavi ei. Tuolla politiikalla paavista tulee jonain kauniina päivänä hylkiö. Tuskin vielä aivan lähiaikoina.

Aivan pienenä Vatikaanin epäonnistumisena oli Suomen piispan nimitys muutamia vuosia sitten. Tuloksena piispa Josef Wrobelin öykkäröivästä käytöksestä oli julmettu riitely piskuisen katolisen seurakunnan sisällä. Hänen oli lopulta lähdettävä.

http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=20&thrdid=6635