Heteronormatiivisuus mediassa - ja politiikassa

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 1


Homot ja lesbot ovat alkaneet näkyä mediassa entistä enemmän. Joka tv-sarjassa ja reality-showssa on oma pakollinen kiintiöhomonsa. Enää he eivät ole pelkkiä surkimuksia, mutta harvoin heillä on pääsyä päärooliin. Yleiskuva on tällainen: homot ovat tunneherkkiä (sensibiilisiä), intohimoisia shoppaajia, kulttuurinhimoisia. Heillä on hyvää makua. Miten tähän kuvaan sopivat ne politiikan homot, jotka nyt ovat vaaleissa ehdokkaina.


Berliinissä oli viikonlopulla kaksipäiväinen mediakongressi ja sen ohjelmasta pisti silmään aamupäivän otsikko: Heteronormatiivisuus mediassa. Männer-homolehden entinen päätoimittaja ja queer-teoreetikko Peter Rehberg on tarkkaillut julkisuuden homotyyppejä.

Saksassa Tageszeitung-lehdessä on lesbo päätoimittajana. Toimittajakunnassa Jan Feddersen kirjoittaa säännöllisesti blogeja HLBTI-ihmisten elämästä. Tilanne taitaa olla poikkeuksellinen.

Mutta laajemmin katsottuna kuva HLBTI-ihmisistä on kaikkea muuta kuin tasapainoinen.Homojen miehisyyttä yhteiskunnassa epäillään. Homot hyväksytään vain kulttuurihomoina, "ystävinä" ("en ole homofobi, tunnen monta homoa"), drag- ja transtähtinä, comedy-homoina, asunnon uudistajina ja haute-coûture-designereinä (muotia ja räätälöintiä).

Miten sijoittuu seksuaalisuus? Mediassa näkyy hyperseksuaalisuus ja epäseksuaalisuus. Hyperseksuaalisuus on suuri spektaakkeli, jossa treenatut miehet ylävartalo paljaina asettuvat kuvattaviksi. He yrittävät pehmentää pelottavuuttaan ja outouttaan. Epäseksuaalisuus näkyy politiikassa. Esim. Saksassa ulkoministeri Guido Westerwelle on kerran myöntänyt olevansa homo, ja sitten siitä ei enää puhuta. Sen jälkeen hän on kaikessa toiminnassaan kuin hetero tai jopa hieman macho. Westerwelle luultavasti sisimmässään haluaisi olla suuri drag-kuningatar korkeakorkoisissa, mutta ulkoministerinä hän ei ole antanut siitä pienintäkään vinkkiä. Ei edes käsilaukkua, jonka takia häntä aikoinaan epäiltiin homoksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Kiinnostava kysymys olisi pohtia sitä, miten paljon meillä Suomessa politiikan alueella julkisuuden homot ja vaalien homoehdokkaat yrittävät näyttää heteroilta. Ainakaan Vihreiden vaalimanifestissa homot eivät yritä peitellä homouttaan. Ruotsissa on päästy tässäkin asiassa eteenpäin: kansanedustaja on esitellyt julkisuudessa drag-garderoobinsa. Tosin elämä voi tulla vaarallisemmaksi.

http://ranneliike.net/teema/ruotsalainen-kansanedustaja-fredrick-federley-pahoinpideltiin-kotinsa-edustalla?srt=0&cid=1&aid=4552


Poliitikko: mitä löytyy kaapistasi: röyhelöitä vai ruoskia? Yllätä meidät. Rakastamme sinua sitten entistä enemmän.

1 kommenttia

Hyvä, että tätä asiaa nostetaan esiin, mutta täytyy myöntää, että artikkeli on kummallinen. Taustalla tuntuu olevan ajatus siitä, että homot aivan välttämättä ovat erilaisia heteroihin verrattuna. Kuitenkin epäilisin, että meistä ihmisistä suurin osa seksuaalisuuteen katsomatta on taviksia. Ymmärrän kyllä ajatuksen siitä, että moni ikään kuin pakottaa itsensä heteron oloiseksi ja peittää mahdollisen feminiinisyytensä. Se ei ole hyvä, mutta jos pitäisi valita kahden välillä, erilaisuuden tai samanlaisuuden korostaminen, kallistuisin jälkimmäiseen. Valtavirtaistuminen rauhoittaa ihmisiä eikä meitä "kummia" nähdä enää niin uhkaavina.

Oho, tulipas asiaa. No, ainakin artikkeli herättää ajatuksia. :)