Liettua ei piittaa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä koskien transsukupuolisten hoitoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Liettuan konservatiiviparlamentaarikot ovat tehneet lakialoitteen, joka kieltäisi sukupuolenkorjaushoidot. Vuonna 2007 Liettua hävisi European Court of Human Rights (ECHR) jutun koskien transsukupuolisten oikeutta sukupuolenkorjausleikkauksiin. Liettua ei ollut tehnyt tarvittavia lakimuutoksia, vaikka laissa on jo maininta tästä oikeudesta.

Lakialoitteen tehneet Seiman jäsenet totesivat, että jos lakiin saadaan kielto sukupuolen korjausleikkauksista, se suojaa Liettuaa uusilta kanteilta ECHR:ssä tästä aiheesta. Lakiehdotuksen mukaan sukupuolen korjaukset ulkomailla olisivat mahdollisia vain tuomioistuimen päätöksellä.

Vuoden 2007 tuomiossa ECHR määräsi Liettuan muuttamaan lakejaan kolmen kuukauden kuluttua tuomiosta niin, että laissa määrätään ja säädetään sukupuolenkorjaukseen liittyvät toimenpiteet. Samalla tuomiossa määrättiin Liettuan valtio maksamaan kantajalle 40 000 euron korvaukset, ellei oikeuden päätöstä noudateta. Kantajalle on maksettu tuo korvaus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Liettuan Gay League -järjestön puheenjohtaja Vladimir Simonko totesi UK Gay News:lle, että trans-ihmiset kärsivät jo nykyisin syrjinnästä, koska kansallinen tasa-arvolaki ei yksitulkintaisesti sisällytä mukaan sukupuolen korjausta.

Lähde: UK Gay News

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Hannu, Tre
  • 21.3.2011, 23.05
Liettua on harvinaisen uppiniskainen, konkurssin partaalla oleva pikkuvaltio, joka pysyy pystyssä EU:n tuella ja ulkomailla asuvien liettualaisten rahalahjoituksin. Parlamentin (Seimas) edustajaksi pääsee siellä näköjään tietämättömän ja ymmärtämättömän papereilla. Suomi saattaa lähentyä vaalien jälkeen Liettuaa, kun persujen edustajat astuvat lavalle.

Mihin tahansa vaativaan työpaikkaan pyrittäessä joutuu testeihin. Kansanedustajaksi Liettuassa ja Suomessa pääsee, vaikka ei omaisi yleissivistystä eikä osaisi kirjoittaa, luetun ymmärtämisestä puhumattakaan.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco julkaisi seksuaalivalistusoppaan, joka pitäisi ottaa käyttöön myös Liettuassa, jossa kansalaisten tietämys seksuaalisuutta koskevista asioista on huono. Samat uskovaiset ja konservatiivit hyökkäsivät oitis opasta vastaan. Heidän mielestään opaskirja viettelee nuorisoa ja johtaa harhaan. Selailin opasta, ja toden totta: siinä mainitaan sivulla 27 ohimennen homot ja lesbot. Tämä on tietenkin liikaa Liettuan kaltaisessa maassa.

Liettuassa on onneksi vielä sananvapaus, ja valistusta vaativat ovat korottaneet äänensä ja saaneet sen kuuluviin mm. päivälehti Lietuvos Rytasin avulla. Saattaa silti kestää kauan ennen kuin Liettua nousee sivistysmaiden joukkoon.