Moskovan Pride 2008

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 17

Pride-paraati on suunniteltu lauantaiksi 31. toukokuuta 2008.

*****

Moskovan gay-paraatin järjestäjät ovat kääntyneet presidentti Medvedevin puoleen ja pyytäneet apua gay-paraatin järjestämiseksi valtion maalla Moskovan kaupungin alueella. Kaupungin viranomaiset sanoivat, että aktivistien yritys ei ole paskankaan arvoinen, kertoo Interfax. Gay-aktivisteilla on määriteltynä paikka, jossa he haluaisivat järjestää paraatin kahden viikon päästä lauantaina (31.5.). Presidentillä olisi oikeus sanella päätöksensä yli kaupungin viranomaisten, kun on kyse puistoalueesta.

Kirjeessä Medvedeville gay-aktivistit syyttivät pormestari Lushkovia monista lain loukkaamisista, kun on ollut kyse kokoontumisoikeudesta ja mielipiteen vapaudesta. Toissa vuonna marssi kiellettiin, mutta joukko homoja kokoontui ilmoitetulla katuosuudella. Mukana oli saksalainen kansanedustaja Volker Beck ja poliisien nenän edessä Beckin nenä hakattiin verille. Viime vuonna sama tilanne toistui ja englantilainen ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell sai silmän mustaksi. Mitään oikeusprosesseja hakkaajia vastaan ei ole käynnistetty. Kansanedustaja Beckin tiedottaja kertoi perjantaina, että ei ole vielä tietoa, osallistuuko Beck Moskovan paraatiin. Hän haluaa osallistua vain sellaiseen paraatiin, joka on turvallinen, ilman väkivaltaa ja poliisin suojaama.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

17 kommenttia

Russland-aktuell -sivusto tietää kertoa, että huomiseksi on suunniteltu Moskovassa Pride-paraatia. Viranomaiset ovat kieltäneet sen. Aikaisemmin on aina tullut yhteenottoja. Moskovan pormestari Lushkov on viime vuosina toistuvasti kieltänyt paraatin. Hän sanoo vastustavansa homopropagandaa samalla tavalla kuin jokainen yhteiskunta suojautuu alkoholia ja tupakkaa vastaan.

Huhtikuussa gay-aktivistit ilmoittivat, että he aikovat järjestää homomielenosoituksia pitkin toukokuuta. Ehkä huominen tapahtuma on yksi niistä.
Onko huomenna pride?


Moskovan Pride on kielletty tänä vuonna samalla tavalla kuin edellisinäkin vuosina. Priden järjestäjät ovat anoneet lupaa usean tilaisuuden järjestämiseen toukokuun aikana. Kaikki on kielletty. Kyse ei siis ole tietystä ajasta tai paikasta, vaan kaikki homojen mielenilmaukset johdonmukaisesti kielletään.

Saksalainen parlamentaarikko Volker Beck on kahtena vuonna ollut Moskovassa, ja hänet hakattiin tv-kameroiden ja poliisilauman edessä kaksi vuotta sitten. Nyt hän ei tiedä vielä, matkustaako hän Moskovaan. Hänen mielestään Venäjän tilanne ei ole mennyt ainakaan parempaan suuntaan. Mielipiteen- ja kokoontumisvapaus ovat huonontuneet Putinin aikana.

Länsimaissa reagoidaan hyvin vaimeasti erilaisten ihmisryhmien perusoikeuksien loukkaamisiin. Päinvastoin, kaiken aikaa yritetään vakuuttaa, että Venäjällä kehitys on alkanut mennä parempaan suuntaan. Kuitenkin esim. lehdistö on lähes 100%:sesti hallituksen valvonnassa. On vain pari, kolme vapaata lehteä. Venäläiseen järjestelmään kuuluu, että vapaa kansalaisyhteiskunta tukahdutetaan viranomaisten toimesta. Niitä ei kielletä, mutta toiminta tehdään mahdottomaksi.


Tarkempaa tietoa Moskovan tapahtumista huomenna ei ole vielä löytynyt.