Moskovan Pride 2008 (juttukommentit)

  • 1 / 17
  • vaeltaja2006
  • 26.5.2008 21:23
Russland-aktuell -sivusto tietää kertoa, että huomiseksi on suunniteltu Moskovassa Pride-paraatia. Viranomaiset ovat kieltäneet sen. Aikaisemmin on aina tullut yhteenottoja. Moskovan pormestari Lushkov on viime vuosina toistuvasti kieltänyt paraatin. Hän sanoo vastustavansa homopropagandaa samalla tavalla kuin jokainen yhteiskunta suojautuu alkoholia ja tupakkaa vastaan.

Huhtikuussa gay-aktivistit ilmoittivat, että he aikovat järjestää homomielenosoituksia pitkin toukokuuta. Ehkä huominen tapahtuma on yksi niistä.
  • 2 / 17
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2008 7:52
Onko huomenna pride?


Moskovan Pride on kielletty tänä vuonna samalla tavalla kuin edellisinäkin vuosina. Priden järjestäjät ovat anoneet lupaa usean tilaisuuden järjestämiseen toukokuun aikana. Kaikki on kielletty. Kyse ei siis ole tietystä ajasta tai paikasta, vaan kaikki homojen mielenilmaukset johdonmukaisesti kielletään.

Saksalainen parlamentaarikko Volker Beck on kahtena vuonna ollut Moskovassa, ja hänet hakattiin tv-kameroiden ja poliisilauman edessä kaksi vuotta sitten. Nyt hän ei tiedä vielä, matkustaako hän Moskovaan. Hänen mielestään Venäjän tilanne ei ole mennyt ainakaan parempaan suuntaan. Mielipiteen- ja kokoontumisvapaus ovat huonontuneet Putinin aikana.

Länsimaissa reagoidaan hyvin vaimeasti erilaisten ihmisryhmien perusoikeuksien loukkaamisiin. Päinvastoin, kaiken aikaa yritetään vakuuttaa, että Venäjällä kehitys on alkanut mennä parempaan suuntaan. Kuitenkin esim. lehdistö on lähes 100%:sesti hallituksen valvonnassa. On vain pari, kolme vapaata lehteä. Venäläiseen järjestelmään kuuluu, että vapaa kansalaisyhteiskunta tukahdutetaan viranomaisten toimesta. Niitä ei kielletä, mutta toiminta tehdään mahdottomaksi.


Tarkempaa tietoa Moskovan tapahtumista huomenna ei ole vielä löytynyt.
  • 3 / 17
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2008 12:00
Moskovan pride sunnuntaina


Moskovan Pride pidetään sunnuntaina klo 12 Suomen aikaa lähellä kaupungintaloa Ul Tver, 13. Aikaisemmin oli ilmoitettu, että mielenosoituksia olisi joka päivä toukokuussa. Mutta viranomaiset kielsivät ne ja turvallisuustilanteen vuoksi kaduille ei lähdetty.

Keskiviikkona presidentin hallinnolta tuli viestiä, että gay-pride pitäisi hyväksyä, mutta mitään tarkempia tietoja ei ole saatavissa.

(GayRussia)
  • 4 / 17
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2008 13:32
Venäjän presidentti puuttui Pride-asiaan


Venäjän presidentti Medvedev soitti viikolla Moskovan viranomaisille ja ja kehotti heitä hyväksymään homojen mielenosoituksen.

Gayaktivisti Nikolai Aleksejevin mielestä tämä on merkittävä väliintulo. Homojärjestö pyysi presidenttiä puuttumaan Moskovan kaupungin määräämiin kieltoihin, ja nyt se on tapahtunut. Mutta viranomaisten suunnalta ei ole saatu mitään uutta tietoa paraatiluvasta. Nyt odotellaan vielä kompromissipäätöstä. Epätietoisuuden vuoksi on määritelty, että pride-tapahtuma pidetään sunnuntaina. Jos viranomaiset ottavat yhteyttä, aika ja paikka voidaan nopeasti vaihtaa.
(PinkNews)
  • 5 / 17
  • vaeltaja2006
  • 30.5.2008 15:51
Pariisin pormestari tukee Moskovan Prideä


Pariisin pormestari Bertrand Delanoe on eilen lähettänyt kirjeen Moskovan homoaktivistille Nikolaj Aleksejeville. Kirjeessä pormestari ilmoittaa tukensa Pride-paraatille ja rauhanomaiselle mielenilmaukselle. Hän myös valittaa, ettei voi työesteiden takia olla paikalla. Pariisin pormestari mainitsee presidentti Medvedevin, ja toivoo, että kehitys olisi positiivista. Koska juuri nyt ei ole aikaa referoida kirjettä tarkemmin, se on tässä englanninkielisenä konekäännöksenä

Respected Nikolai Alekseyev,

Recently you politely turned themselves to me with the information about conducting of new gay pride into Moscow from May 30 to 31, whose purpose to lies in the fact that facilitate the life of Russian [LGBT]- citizens, along the model of the fact that passes to the majority of the contemporary large capitals.

With the regret I report to you that I cannot participate in it, since at this time I am situated with the official visit to Israel.

I again voice to you my full support of your valid and legal claims, connected with rights and freedoms of man, as I always this made since June with 2005 g., when we for the first time were encountered during the procession in Paris.

The prohibitions of peaceful demonstrations, the discriminational calls of deputies and officials, and also the failure of the police to protect demonstrators, who oppose of the aggression of forced groups, all this is not to standard conditions in the Democratic country. Insults and aggression with respect to your demonstrations are completely unacceptable, and I to serpent to hope that the recent words of Dmitriy Medvedev, your new President of republic, about the progress "of freedoms" will also find their concrete embodiment in your case…

Nevertheless, I confirm that my colleagues are situated at your disposal for rendering aid to your actions.

Sincerely and with the solidarity.
Bertrand Delanoe
  • 6 / 17
  • vaeltaja2006
  • 31.5.2008 9:22
Homot uhkana Moskovan lasten päivälle


Priden vastustajat Moskovassa ovat huomanneet, että sunnuntai on Venäjällä lasten oikeuksien päivä. Nyt nettipalstat ovat pullollaan vihaisia kirjoituksia siitä, että homot aikovat pitää paraatiaan lasten oikeuksien päivänä, vaikka he ovat "suuri vaara lapsille". Aikaisemmin homojen vastustamisessa ei ole vedottu näin vahvasti lapsiin.

Kanadan suurlähettiläällä oli vastaanotto Moskovan homo- ja ihmisoikeusaktivisteille perjantai-iltana. Moskovaan oli saapunut kanadalainen ryhmä, joka aikoo esittää pride-juhlien yhteydessä dokumentin pride-juhlimisesta eri kaupungeissa.
(GayRussia)
  • 7 / 17
  • vaeltaja2006
  • 31.5.2008 9:41
OMON harjoitellut joukkojen hallintaa


Moskovan Priden pääjärjestäjä Nikolai Aleksejev kertoo, että pride-mielenosoitus siirrettiin huomiseksi, koska se on parempi aika ja säästäkin luvataan parempaa. Lehtitietojen mukaan mellakkapoliisi OMON on käynyt Ranskassa oppimassa väkijoukkojen hallitsemista. "Huomenna nähdään, lyödäänkö meitä pehmeämmin", sanoo Aleksejev.

Moskovan Pride ja Sao Paulon Pride toimivat nyt veljes-prideinä. Tuki on vain symbolista. Nyt Moskovassa ei juuri ole ulkomaalaisia vieraita, koska samojen ihmisten pyytäminen paikalle monta kertaa tuntuu turhauttavalta, kun heidät mahdollisesti taas hakataan. Kun ulkomaalaisia ei tule, venäläinen lehdistökään ei pysty väittämään, että pride on ulkomaista tuontitavaraa.

Ensi vuonna on Eurovision laulukilpailut. HLBTI-aktivisteilla on jo suunnitelmia näyttävistä tapahtumista. Ensi kuussa ollaan jo yhteydessä EBUun, ja keskustellaan toimintalinjoista.

(UkGayNews)
  • 8 / 17
  • vaeltaja2006
  • 31.5.2008 20:22
Tapahtumablogi käynnistynyt


Moskovan tapahtumista on nyt auennut UkGayNewsin blogi-seuranta. He saavat tietoa netistä, skypestä, puhelimella ja kaikilla muilla mahdollisilla keinoilla. Ongelmana on se, että lupaa mielenosoitukseen ei ole saatu, vaikka presidentti Medvejevin kerrotaan kehottaneen kaupungin viranomaisia sallimaan tapahtuman. Nyt ei oikein tiedetä, mitä huomenna aiotaan tehdä. Joka tapauksessa on ilmoitettu, että kokoonnutaan kaupungintalolla klo 12. Näin blogissa: (vapaasti käännettynä)

Lauantai klo 19: Vähemmän kuin 18 tuntia aikaa huomiseen pride-tapahtumaan. Uutistoimisto AFP kertoo raportissaan että "Moskovan homoilla on rohkea marssi, vaikka kielto on voimassa". Johtavat tiedotusvälineet siis seuraavat Moskovan tapahtumia. Uutissähkeessä kerrotaan myös, että Pariisin pormestari on ilmaissut tukensa Moskovan Priden järjestäjille. Pormestari sanoo, että "solvaukset ja hyökkäykset teidän mielenosoitustanne vastaan ovat kestämättömiä, ja uskallan toivoa, että presidenttinne toteamus vapauksien kehittymisestä toteutuu teidän Pridennekin osalta.". AFP oli nähnyt kirjeen ja näin se on päässyt kansainväliseen levitykseen.
  • 9 / 17
  • vaeltaja2006
  • 1.6.2008 11:01
Epätietoisuutta


Tällä hetkellä vallitsee suuri epätietoisuus siitä, mitä tapahtuu Moskovan Pridessä. GayRussia-sivua ei ole päivitetty eilisaamun jälkeen. Viranomaiset ovat torjuneet sellaiset väitteet. että presidentti Medvedev olisi kehottanut hyväksymään pride-mielenosoituksen. Monet muut venäläiset gay-nettisivut vähättelevät homoaktivistien touhuja. Puhutaan "radikaali-gayaktivisteista". Viime vuonna UkGaynews-sivusto seurasi venäläisten blogeja tapahtumista minuutti minuutilta, ja blogi-seuranta sai maailmalla paljon kiitosta. Nyt UkGaynews kertoo, että mitään tietoja on vaikea saada. Pride-mielenosoituksen pitäisi alkaa klo 12.

Englanninkielinen blogi on tässä
http://ukgaynews.org.uk/latest.htm

*****
Me suuntaamme kohta nokkamme Riihimäkeä kohti.
UK GayNews blogista poimittua. Ajat ovat Moskovan aikaa:

13:30 Homovastaiset protestoijat ja poliisi ovat ymmällään. He eivät tiedä missä homomielenosoittajat ovat.

Kaksi erillistä tapahtumaa onnistuttiin toteuttamaan.

13:35 Tapahtuma oli ohitse kymmenen minuuttia sitten. Poliisipäällikkö saapui paikalle vain todetakseen, ettei ollut pystynyt estämään kahta tapahtumaa.

Homoaktivisteja oli mennyt yksityishuoneistoon ja sulkeutunut sinne. (Ilmeisesti paennut suojaan)

13:45 Poliisi yrittää murtaa huoneiston ovea. Tätä ei pitäisi voida tehdä ilman oikeuden päätöstä. Sisällä olijat tiedottivat tapahtumista puhelimitse

14:00 Poliisi esti mediaa menemästä taloon johon homoaktivistit ovat linnoittautuneina

14:30 Venäjän media raportoi, että homojen oikeuksien puolustajat onnistuivat järjestämään Gay Pride -tapahtuman Moskovassa.

15:20 Mitään enempää ei Moskovasta ole kuulunut. Valokuvia lähetetään verkkoon.

Valokuvia tapahtumasta:
http://ukgaynews.org.uk/Archive/08/Jun/0101.htm
Blogissa kerrotaan, että

(18:00) neljä homoaktivistia ovat edelleen linnoittautuneina asuintalon huoneistoon, jonka ovea poliisi yritti murtaa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Huoneiston ovi on pahoin vaurioitunut. Neljä henkilöä voivat hyvin ja antavat puhelimitse haastatteluja. Kahden venäläisen median sallittiin päästä taloon. He haastattelivat aktivisteja oven läpi.

Poliisi yrittää edelleen pääsyä huoneistoon.

20:14
Poliisi väittää huoneistoon linnoittautuneiden kertomana näiden neljän kasvattavan huumekasveja ja siksi heidät tullaan pidättämään huumeiden levityksestä epäiltynä.
21:41
Poliisi onnistui rikkomaan huoneiston oven ja pidätti neljä homoaktivistia. Heidät kuljetettiin poliisiasemalle. Huoneiston omistaja ei ollut paikalla pidätyshetkellä.

Poliisi myönsi, ettei heillä ollut oikeuden lupaa kotietsintään. Aktivistit ilmoittivat pidätyksen olleen lain vastainen ja asia tullaan käsittelemään oikeudessa.
Blogiseuranta on jatkunut vielä tänäänkin. Gayrussia-sivusto ja moni muukin gay-sivusto on ollut eilen ja tänään pois käytöstä. Syytä ei tiedetä, mutta epäillään, että kyseessä on jokin sensuurioperaatio.

Eilen aktivisti aleksei Davikov oli ollut jonkin aikaa pidätettynä poliisin mustassa maijassa. Kun hänet päästetiin pois, poliisi varoitteli häntä vastamielenosoittajista. Samassa autossa oli pidätetty homovastustaja. Tämä oli sanonut, että "tuo on homo eikä mies". Poliisi oli kysynyt homovastustjalta: "Oletko itse ollut armeijassa". Ei ole ollut. "Älä sitten sano itseäsi mieheksi" oli poliisi vastannut.

Pidätetyt oli tarkitus päästää vapaiksi aamuyöllä. He joutuvat oikeuteen osallistumsiesta laittomaan mielenosoitukseen ja siitä ,etteivät totelleet poliisia. Poliisi muutti mielensä, ja he jäivät selliin yöksi. Heidät vietiin oikeuteen iltapäivällä. Tuomari päätti, että miehet on vapautettava. Asian käsittelyu jatkuu ensi viikolla.

(UkGayNews)
Ovi lienee ollut metallista. Ei sen avaamiseen muuten olisi mennyt noin paljon aikaa.

Virossa tapahtui kotimurtoja siten, että työnnettiin asukkaiden poissa ollessa huoneiston ulko-ovi karmeineen kaikkineen sisään ja tyhjättiin huoneisto. Näin kävi eräälle kaverillenikin siellä. Remonteissa on ollut tapana korvata vanha ovirakenne todella tuhdilla metalliovella, joka on pinnoitettu puun näköisellä viilulla. Siitä ei mennä noin vain lävitse edes työntämällä. Mahdollisesti Moskovassa oli tuollainen tilanne.
GayRussia.ru-sivusto heräsi juuri henkiin. Sivusto lakkasi toimimasta perjantaina. Viranomaiset luultavasti "näpelöivät". Lauantaina oli kielletty Pride.

Sivustolla kerrotaan, että suuret moskovalaiset elhdet kertovat onnistuneesta pride-mielenosoituksesta. Poliisi pidätti ihmisiä kaduilla, mutta kaikki pidätetyt olivat priden vastustajia. Jotkut poliitikot opposition puolella ovat jo ilmaisseet mielipiteenään, että gay-pride-ongelma pitäisi ratkaista. He vastustavat sitä, että homoseksualaisuus uudelleen muutettaisiin rangaistavaksi. Sellaisia vaatimuksia on alkanut esiintyä yhä enemmän.

Karjalan alueella toimiva ihmisoikeusryhmä “Molodezhnaya human rights group - Karelia” on jättänyt perustuslakituomioistuimelle vaatimmuksen hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitto. Asia tuskin etenee oikeudessa. Interfax kertoi asiasta.
Turvallisuuspalvelun laittomuuksia


GayRussia-sivusto kertoo mielenkiintoista tietoa viranomaistoiminnasta. Kyseessä on ilmeisesti venäläisen tiedustelupalvelun isku homoaktivisteja vastaan. Jo perjantaina gayaktivisti Nikolai Aleksejevin kotipuhelin hiljeni. Samoin internet-yhteys katosi. Samoin GayRussia-sivustoa ei voitu enää perjantaiaamun jälkeen päivittää. Se oli kokonaan pois suununtaina eli pride-tapahtuman päivänä. Maanantaina sivusto toimi taas hetken, mutta sitten päivitysmahdollisuudet hävisivät. Ja vasta tänään se on taas toiminut. Ilmeisesti sivusto on nyt koottu uudelleen turvakopioista.

Homoaktivisti Aleksejev sai peräänsä salaisen palvelun varjostajan, kun hän lähti liikkeelle sunnuntaiaamuna. Hän pystyi kuitenkin livahtamaan jäljittäjältään. Homoaktivistit syyttävät turvallisuuspalvelua ja viranomaisia siitä että homojen tapahtuma laittomasti kiellettiin ja samalla ryhdyttiin laittomuuksiin, mm. katkaistiin puhelin- ja internet-yhteydet. Myös tunkeutuminen aktivistien käyttämään asuntoon rikkomalla ovi oli laiton teko.

GayRyussia-sivusto kertoo myös, että nyt puuhataan vauhdilla lakia homopropagandan kieltämiseksi. Lailla halutaan suojella lapsia ja nuoria. Syskyllä varmaan on valmis lakiesitys.


(GayRussia.ru)