Berliinin pride-viikonlopun jälkilöylyjä: lähes kaikki meni pieleen

  • Uutinen
  • Pride
  • Kosti Heiskanen
  • 5

Berliinin 43. CSD:ssä eli lauantaina järjestetyssä pride-tapahtumassa lähes kaikki meni pieleen, kun kymmeniä tuhansia juhli ja osoitti mieltään kaupungissa - esimerkiksi unohtaen koronarajoitukset ja suojaetäisyydet.

Poliisin raportti viikonlopun tapahtumista kertoo karua kieltään: useita homofobisia hyökkäyksiä eri puolilla kaupunkia, poliisien vastaista niskottelua ja vastarintaa, muistolaatan tärveleminen ja juutalaisvihaa kansainvälisessä "International Queer Pride" -mielenosoituksessa sekä laittomat huumebileet.

Juhla, jonka tarkoituksena on havahduttaa ihmiset huomaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo sekä näiden kohtaama syrjintä ja homofobia, koki useita homovihamielisiä hyökkäyksiä tuoreeltaan. Juhlan teema "Save our Community - save our pride" on laajasti kyseenalaistettu. Myös kulttuurisenaattori Klaus Lederer (Linke/Vasemmisto) kehoitus "Enemmän politiikkaa, vähemmän juhlintaa" on saanut kritikkiä.

Päivää ennen CSD-juhlaa 

Toistaiseksi tuntemattomat tekijät töhrivät Magnus Hirschfeldin ja muiden tunnettujen berliiniläisten seksuaalivähemmistöön kuuluvien edustajien muistolaatan Magnus Hirschfeld Uferissa Moabitissa.

Magnus Hirschfeld oli saksalais-juutalainen seksologi ja aktivisti. Häntä pidetään Alfred Kinseyn ja Havelock Ellisin ohella yhtenä merkittävimmistä ja ensimmäisistä seksuaalisuuden tutkijoista ja tärkeänä niin sanotun seksuaalisen vapautumisen pioneerina. Muistolaatta on aikaisempinakin vuosina joutunut vandalisimin ja homofobisten hyökkäyksen kohteeksi.

Iltapäivällä puolestaan Kreuzbergin kaupunginosassa nuorukainen solvasi ja hyökkäsi metrovaunussa olleen miesparin kimppuun. Agressivisesti käyttäytynyt hyökkäjä löi 51-vuotiasta miestä nyrkillä kasvoihin. Hämmästyneet vanussa olleet kanssamatkustajat hälyttivät ambulanssin ja poliisit paikalle. Hoitohenkilökunta tarkasti uhrin saamat vammat ja antoi tarvittavan hoidon paikan päällä. Nopeasti paikalle saapunut poliisipartio pidätti lähellä Schlesisches Torin metroasemaa 18-vuotiaan teosta epäillyn.

Lauantai

Mielenosoitusten alkaessa paikalle oli tuotu 3 000 poliisia. Ennaltaodotetusti käytännössä hyvin harva mielenosoittaja näkyi pitävän maskia. Ihmiset myös pakkautuivat aivan toistensa tuntumaan. Tilanteen huomattuaan poliisi yritti hajottaa mielenosaittajien ryhmiä pienemmiksi ja pitää välejä ensimmäiseen isompaan ryhmään. Kehotuksista huolimatta osallistujat nauroivat ja huusivat ilmoitukselle. Etenkin Linken ja Antifan ryhmien osallistujat vastustivat poliisin käskyjä. Tämän vuoksi poliisi pidätti useita mielenosoittajia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Berliinin CSD:stä erillisenä järjestetyssä "International Queer Pride" -tapahtumassa kokoontui viikonlopun aikana satoja ihmisiä Israelin ja juutalaisvastaisiin pienempiin ja suurempiin mielenosoituksiin Berliinissä. Tapahtuman alkuperäinen sisältö on vaihtunut antisemitisteseksi ja juutalaisvastaiseksi. Osallistujat kantoivat banderolleja ja kylttejä joissa mm. luki "NO PRIDE IN ISRAELI, APARTHEID".

(kuva: JFDA Jüdisches Forum)
(kuva: JFDA Jüdisches Forum)
(kuva: JFDA Jüdisches Forum)

Tunteet kuumenivat Neuköllnin kaupunginosassa pidetyssä mielenosoituksessa. Esimerkiksi toimittajia tönittiin, häirittiin ja haukuttiin. Aggressivisesti käyttäneet mielenosoittajat myös solvasivat poliiseja ja sylkivät näiden päälle. Järjestyksen palauttamiseksi poliisi pidätti viitesenkymmentä osallistujia. Vankikuljetusautoon kimppuun hyökättiin 300 ihmisen voimin. Mielenosoittajat tukkivat vankiluljetusauton tien ja yrittivät vapauttaa kavereitaan pansaroidusta ajoneuvosta.

Nollendorfplatzin metroaseman läheisyydessä sijaitsevan kuuluisan Hafen (suom. Satama) -homobaarin luona kirjava joukko juhli ilman turvaetäisyyksiä ja vastustaen muutenkin hanakasti koronarajoituksia. Baarin ulkopuolella kokontuneet juopuneet asiakkaat huusivat "Maskit pois!" ja poliisin joukkoon heitettiin tuoppeja. Baarin luona tehtiin useita kiinniottoja. Baarin asiakkaat puolestaan syyttävät poliisia provosoinnista.

CSD-tapahtumaan osallistunut seurue, 48-vuotias nainen sekä 39- ja 51-vuotiaat miehet joutuivat alkuillasta homovihamielisen hyökkäyksen kohteeksi Viktoria-Luise-Platz puistossa Schönebergin kaupunginosassa läntisessä Berliinissä. Suurempaan ryhmään kuuluneet kolme nuorta miestä potkivat, tönivät ja haukkuivat prideen osallistuneita. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet saivat lieviä vammoja, ja paikalle saapunut ambulanssi huolehti loukaantunita paikan päällä. Silminäkijöiden havaintojen ansiosta poliisi sai verekseltään kiinni 18-, 19- ja 21-vuotiaat miehet. Kiinnioton yhteydessä Schlesisches Tor -metroaseman läheisyydessä nuorukaiset tekivät vastarintaa, jolloin kaksi poliisia loukaantui, mutta heidät vammansa jäivät lieviksi.

Vakavaan väkivallantekoon liittyvä tapahtumasarja Berliinin itäosan keskustassa sai alkuunsa launtain ja sunnuntain välisenä yönä puolenyön jälkeen, kun kaupungissa pride-tapahtumaan osallistunut hesseniläinen 21-vuotias mies oli pienen seurueensa kanssa matkalla kauppaan Hackescher Markt -metroaseman läheisyydessä juomia ostamaan. Homovihamielisesti käyttäytyneeseen useamman henkilön ryhmään kuulunut "etelämaalaiselta näyttävä" mies alkoi yllättäen potkia sateenkaarilippua repussa kantanutta nuorukaista selkään. Hyökkäjä repi miehen repusta sosiaalidemokraattisen SPD-puolueen tunnuksella varustetun sateenkaarilipun ja tallasi sen maahan. Kääntyessään hyökkääjää kohti hesseniläismies sai kovan iskun kasvoihinsa sillä seurauksella, että leukaluu murtui kahdesta kohtaa. Vaikeasti loukkaantunut mies toimitettiin Charite-sairaalaan. Hänen tilansa on vakaa. Keskusrikospoliisi ja poliittisesti motivoituneita rikoksia tutkiva poliisiosasto selvittää tätänkin tapausta.

Berliini poliisi tyhjensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä erityisesti maahanmuttajien asuttaman Neuköllnin kaupunginosassa sijaitsevan seksuaalivähemmistöjen suosiman Heiseheid-puiston pridea juhlivista ihmisistä. Berliinin poliisin lehdistövastaavan mukaan aiemmin sunnuntaina arvioitiin, että Heiseheide-puistossa oli kokoontunut toistatuhatta ihmistä mutta näyttää, että juhlijoita on ollut peräti 5 000.

Poliisi oli twiitannut aiemmin päivällä, että Berliinissä ihmisiä oli liikkeellä jonkin verran pienissä satojen ihmisten porukoissa, ja että kaikki suuret tapahtumat sekä kotibileet ovat koronarajoitusten vuoksi sakon uhalla kiellettyjä. Berliinin poliisi teki ratsioita useampaan asuntoon, jossa oli käynnissä huumehuuruiset chemsex-homobileet.

Berliniin keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan suurta vyyhteä, joka liittyy huumehuuruisiin seksibileisiin. Aiheesta kirjoitettiin keväällä myös ranneliike.netissä.

Lähteet: Berliinin poliisi, Queer.de, der Tagesspiegel

5 kommenttia

Nyt korona-aikana olisi ollut ehkä viisainta pidättäytyä tällaisen tapahtuman järjestämisestä, jonka osallistujamäärä ja osallistujien käyttäytyminen ei ihan loogisista syistä ole millään tavoin hallittavissa.

Kaikenlainen hlbti-vihamielinen väkivalta ja ilkivalta ovat oma lukunsa. Se ei katoa ainakaan minun tietämilläni keinoilla, vaikka kaikella tapaa tuomittvaa onkin. Tällaisen toiminnan taustojen ja siihen johtavien syntymekanismien parempi ymmärtäminen voi ehkä olla jonkinlainen työkalu parantaa tilannetta. Mutta ei tässä siitäkään sen enempää.

Mutta järjestystä pitävien viranomaisten kimppuun hyökkääminen ja niskoittelu.

En ymmärrä vaikuttaamaan pyrkimistä konfliktia hakemalla ja asettumalla lain yläpuolelle, vaarantaen muiden turvallisuutta ja terveyttä. Kansalaistottelemattomuus voi tulla kyseeseen tapauksessa, jossa on olemassa välitön uhka omalle olemassaololle, vapaudelle tai turvallisuudelle - ja/tai jos mielenilmaisu ylipäätään estettäisiin.

Mielen ilmaiseminen on lähtökohtaisesti perusoikeus. Ristiriitojakin herättävien asioiden ja näkemysten tuominen esiin on yhteiskunnallisessa keskustelussa ehdottomasti tarpeen. Siihen puuttumisen kynnyksen pitää olla korkea. Kynnys on jossain siellä, missä aletaan luoda todellista uhkaa muiden ihmisten turvallisuudelle.

Erilaisten kapinaliikkeiden yleistyvä toimintatapa, jossa omaa näkemystä tuodaan esiin muiden elämää haittaamalla, on minulle täysin vieras. Näen sellaisen toiminnan hyvin vastenmielisenä. Minusta ei sellaiselle touhulle saa sympatiseeraajaa.

Oma näkemys on mahdollista tuoda esiin myös asiallisin keinoin. Jos oma viesti on epäselvä, ei se selvemmäksi muutu kanssaihmisille haittaa tuottamalla. Mieltään ei tarvitse ilmaista jossain lähiön ostarin hiljaisella torilla, vaan ihan ihmisten ilmoilla - kun toimitaan yleisen haitan minimoimiseen liittyvin pelisäännöin.

Valitettavasti meilläkin Suomessa näkee nykyään jutussa mainittujen Linken ja Antifan ryhmien piirissä esiintyvää ajatusta toimintatavoista. Ne eivät johda mihinkään muuhun kuin vastakkainasettelun syvenemiseen.
Neuköllnin kaupunginosassa, Kreuzbergin rajoilla sijaitsevan seksuaalivähemmistöjenkin suosiman puiston nimi on tietysti Hasenheide Park (Volkspark Hasenheide).

Kaikenlainen hlbti-vihamielinen väkivalta ja ilkivalta ovat oma lukunsa, mutta queer henkisten ryhmien linkittäminen samaan syssyyn äärioikeiston kanssa on omanlaista politiikkansa, jota ei tulisi harrastaa. Koen tämän kovin huolestuttavana ilmiönä Ranneliikkeessä. Mielenosoituksista Israelin toimia Palestiinaa vastaan saatiin antisemitistinen ja juutalaisvastainen?


Jos sallitte, että jatkan vielä. Ajatus jäi kireessä kesken. Itse olisin enemmän huolissani äärioikeiston hyökkäyksistä, kuin kansalaistottelemattomuudesta. Berliinin Priden tapahtumia varmasti käydään läpi niiden osallistujien kesken paikallisesti, täällä etäällä niitä on aika ikävä tuoda esiin oman (Kokoomulaisen tolkun) politiikan välineenä. Queer elementtien poissulkeminen homoliikkeestä ei ole mikään uusia ilmiö, samaa sisäistä bipolarisointia on harrastettu iät ajat. Näin sivustakatsojana tuntuu hieman siltä, että tasa-arvoisen avioliiton myötä tilaa on vallannut enemmän arvokonservatiivit pinkin rahan johdattelemina, normitalkoissa kouristeleva homoliike näyttää pikemminkin pyristelevän rakkaus voittaa sloganeitaan tukholman syndroomassa "suvatsevaston" panttivankina. Homoliike on politisoitunut, mutta vaatimus ei ole enää yhteinen. Näyttää siltä, että liike on jakautumassa kahtia vasemmalle ja oikealle, kuten yhteiskunta ylipäätään.