Berliinin pride ohjelmaltaan tavanomaista poliittisempi

  • Uutinen
  • Pride
  • Kosti Heiskanen

Saksan suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma alkoi supistettuna poliittisella ohjelmalla. Saksan pääkaupungissa Berliinissä järjestettiin lauantaina 24. heinäkuuta kaupungin keskustan läpi kulkenut järjestyksessään 43. pride-mielenosoitus. Tapahtuma tunnetaan paikallisesti nimellä CSD (Christopher Street Day).

Lauantai-iltapäivänä kymmeniä tuhansia kokoontui Mitten kaupunginosaan, josta CSD-mielenosoitus kulki banderolleineen, kyltteineen ja lippuineen teknomusiikin tahdissa Berliinin idän puolen keskustasta läntisen puolen keskustaan. Järjestäjien mukaan mielenosoitukseen otti osaa jopa 80 000 ihmistä, joka on neljä kertaa enemmän kuin odotettiin.

Poliittisempi pride

Tänä vuonna Berliiniin Pride-mielenosoituksessa oli politiikka vahvasti läsnä. Kaikkia se ei miellytä ja saa paljon krittiikiä seksuaalivähemmistöltä, sillä perinteisesti Pride-kulkue enemmäkseen viihdytti kansaa. Esimerkiksi Berliinissä turisteina vierailevat müncheniläiset Gabi, Sandra ja Elisabeth olivat odottaneet toisenlaista tapahtumaa.

- Kyllä harmittaa, ettei perinteistä kulkuetta tänä vuonna ole. Tämä muistuttaa enemmän poliittisesta agendasta.

- Olimme pitkään odotanut juhlaa.

Myös amerkkalaiset kaverukset Tony ja John tulivat Prahasta Berliniin juhlimaan.

- Lensimme Prahaan ja olimme kolme päivää siellä. Olemme käyneet Berliinissä vuosittain. Kyllä korona on kurittanut kaupunkia, valittaa Tony.

- Tsekissä kaikki mestat on auki, täällä NO SEX. On vain Tiergaren, poliittinen hömppä ei kiinnostaa, Berliini oli hyvä PARTY CITY, pojat nauravat.

Koronatilanteesta johtuen perinteinen pride-kulkue järjestettiin supistettuna jo toista vuotta peräkkäin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Berliinin Pridea avatessa kulttuurisenaattori Klaus Leder (Linke/Vasemmisto) yllätti lehdistön sanomalla "Enemmän politiikkaa, vähemmän juhlintaa". CSD:n puheita seuranneille tuli varsin selväksi, että jokainen puhuja yritti varastaa nuorten huomioon ja kalasteli puoluelle potentiaalisia äänetäjiä.

Supistettu pride, koronarajoituksia ja välinpitämättömyyttä

Alunperin koronarajoituksten takia kaupunginhallitus oli sallinut vain 20 000 ihmistä, toisin kun "aikaisempina hyvinä aikoina", jolloin Berliini CSD paratiin osallistunut yli miljoona ihmistä. Menneinä hyvinä vuosina heinäkuun viimeinen viikko on ollut Berliinille hyvin tärkeä,  sillä Prideen saapui seksualivähemmistöihin kuuluvia turistejä ympäri maapalloa. Tänä vuonna tietysti turisteja ei ole niin paljon mutta hotelli yöpymiset heinäkuussa ovat nousseet  viime vuoteen verraten, ulkomaalaisten turistien läsnä olo näkee ja kuuluu Pridessa.

Vaikka niin poliisi kun järjestät kehottivat osanottajien käyttämään maskia ja pidettämään etäisyyttä näin ei kuitenkin ollut. Suurin osa osallistujista juhlinut ja huutanut ilman maskia ennen kun poliisit ja järjestyksenvalvojat puuttunut siihen. Lisäksi juopuneet työlistivät poliisia.

Saksalaisten ammattiliittojen ja suurten yritysten, kuten lääkeyhtiö Bayer, kansallinen lentoyhtiö Lufthansa, autovalmistaja BMW sekä myös Kanadan, USA:n ja Britanian suurlähetystöt ja niiden virkamiehet sekä työntekijät saapuivat sateenkaarilippuja kantaen. Suurlähettilät kokoontuivat muiden suurlähetystöjen edustajien kanssa juhlimaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Tiergardenissa sijatsevat Suomen ja muiden Pohjoismaiden suurlähetystöt nostivat sateenkaariliput salkoon yhdessä Berliinin Priden kunniaksi.

Poliittisten iskulauseiden lisäksi mielenosoittajat vaativat myös homovainojen lopettamista maailmalla.

Berliinin pormestari Michael Müller (SPD/SDP) ilmaisi huolensa Berliinissä lisääntyneestä homofobiasta ja vetosi maailmaanlaajuiseen seksuaalivähemmistöjen solidarisuuteen. Juhlinta jatkuu Nollendorfplatzin ympäristössä Schönebergin kaupunginosassa ja siirtyy myöhemmin Tiergarteniin.

Edellisviikkona myös Berliniin venäjänkieliset järjestivät oman CSD-mielenosoituksena Berliinin Marzahn kaupunginosassa, jota pidetään homovihamielisenä alueena. Tällä kertaa mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Loppuvuoden tapahtumat peruuntuvat

On mahdollista, että pride oli Berliinissä viimenen suurempi hlbti-juhlatilaisuus kuluvana vuonna, sillä Stadfest ja Folsom ovat tältä vuodelta peruuntuneet.

Fetissiteemainen Folsom-tapahtuma on peruttu kesän 2021 osalta.
Stadfest Berlin on myös peruttu tältä vuodelta. Vuonna 2019 tapahtumaan osallistui yli 300 000 ihmistä. Tapahtumassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen läsnäolo on ollut perinteisesti vahvaa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!