Global Pride kokoaa yhdenvertaisuuden tukijat virtuaalitapahtumaan 27. kesäkuuta

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1
Global Pride 2020 järjestetään 27. kesäkuuta (kuvakaappaus verkkosivulta)

Kesäkuu on pohjoisella pallonpuoliskolla vakiintunut pride-kuukaudeksi. Perinteiset pride-tapahtumat on kuitenkin muiden suurtapahtumien tavoin kesältä 2020 pääosin siirretty myöhemmäksi tai peruttu koronaviruspandemian etenemisen torjumisen vuoksi. Esimerkiksi Helsinki Pride on siirretty syksyyn.

Monet paikalliset pride-tapahtumien järjestäjät ovat siirtäneet ohjelman ja yhteisöllisen toiminnan nettiin. Joitain tapahtumia on myös järjestetty tavallista pienimuotoisemmin siltä osin, mitä pandemiatilanne on missäkin mahdollistanut.

Global Pride -virtuaalitapahtuma lauantaina 27.6.

Perinteisten pride-kulkueiden ja muiden tapahtumien sijaan lauantaina 27. kesäkuuta järjestetään verkossa virtuaalinen Global Pride -tapahtuma. Tapahtumapäivänä on luvassa vuorokauden mittainen livelähetys YouTuben tarjoamana streamina. Global Priden verkkosivusto on osoitteessa globalpride2020.org ja sosiaalisessa mediassa käytetään aihetunnisteita #globalpride ja #ExistPersistResist.

Lähetystä pääsee katsomaan ja sen ohjelmakaavioon voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla. Livestreamia voi seurata esimerkiksi YouTubessa ja Facebookissa.

Lähetyksessä nähdään monenlaista viihdettä ja myös vakavampia aiheita. Puheenvuoroja on myös tunnetuilla poliitikoilla ja muilta julkisuuden henkilöiltä eri puolilta maailmaa. Suomen aikaa kello kuuden jälkeen on luvassa Helsinki Pride -yhteisöt ry:n tuottamaa sisältöä:

- James Lorian MacDonald | Take a Breather
- Fetish sexuality, vanilla patriarchy and everyone's right to be loved
- Performance video by Miss Vinyl Envy

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Virtuaalitapahtuman järjestävät European Pride Organisers Assosiaction EPOA ja InterPride sekä joukko näiden yhteistyöorganisaatioita. Tavoitteena on, että jokainen asuinpaikasta riippumatta voi osallistua tämän kesäkuun pride-tapahtumaan.

Global Priden tunnuslause on Exist. Persist. Resist. - ajatus suomennettuna: "Elä, jatka hellittämättä ja tee vastarintaa".

Erilaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta vastustavat toimijat ovat viestineet aikovansa häiritä sosiaalisessa mediassa prideen liittyvää toimintaa.

Aiempia virtuaalisia pride-tapahtumia

Kesän 2020 Global Pridess ei ole kyse kaikkien aikojen ensimmäisestä virtuaalisesta pride-tapahtumasta, mutta oletettavasti suurimmasta tähänastisista. Jo kesäkuun alussa Suomessa ainakin Lappeenrannassa ja Tampereella pride-tapahtumaa vietettiin sosiaalisen median alustoilla. 

Kesäkuussa 2015 järjestettiin virtuaali-pride #AndProud, jossa Android-laitteiden käyttäjät saattoivat liittyä juhlimaan sähköisesti moninaisuutta muiden kanssa: osallistuja loi Android-robottihahmosta oman personoidun hahmonsa, jonka sai pukea ja muutenkin somistaa halumansa näköiseksi sekä valita sille mieleisensä tanssiliikkeet. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna 27.-28.6.2015 hahmot marssivat maailmanlaajuisessa Pride-verkkokulkueessa. Se on nähtävillä suurilta näytöillä Lontoon, New Yorkin ja San Franciscon prideissä.

1 kommenttia

Streami on ollut täällä auki tunteja; käytännössä koko lauantaipäivän ja illan sekä nyt vielä sunnuntain aamun. Syntyisiköhän tästä perinne tulevillekin vuosille? Koronapandemian jälkeisessä ajassa muun sekaan sopisi mainiosti lyhyitä väläyksiä eri kaupunkien tapahtumista.