Tom of Finland -juhlavuosi: Kirjeiden Tom of Finland Postimuseon verkkosivulla

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Ennen mainosalaa Laaksonen työskenteli ravintolamuusikkona lähes kymmenen vuoden ajan aina vuoteen 1958 ja soitti säännöllisesti mm. legendaarisen helsinkiläishotelli Palacen baarissa (kuva: perhealbumi)

Toukokuussa tuli kuluneeksi sata vuotta taiteilija Touko Laaksosen (1920–1991) eli Tom of Finlandin syntymästä. Hänen kirjeenvaihtoaan on esillä Postimuseon verkkosivuilla osana Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyä. 

Laaksosen kirjeenvaihtoa on säilynyt runsaasti kuudelta eri vuosikymmeneltä. Kirjeenvaihto esittelee Laaksosen nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, rakkaana enona, ystävänä ja lopulta sairaana vanhana miehenä.

- Näin monelle vuosikymmenelle ulottuva kirjeenvaihto tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Tomin persoonaan ja tietysti ajankuvaan.  Minulle avain miehen henkilön ymmärtämiseen on ollut hänen monet kokemukset: jatkosota, opiskeluvuodet Sibelius-Akatemiassa, matkat ja viime kädessä muistot, jotka innoittivat häntä kuvailemaan niitä kirjeissä uskotulleen eli vanhemmalle sisarelleen Helylle. Hänen kirjeitään värittää humaani ja sivistynyt henki, sanoo Tom of Finland Foundationin edustaja, toimittaja Susanna Luoto.

- Sukuaan rakastavan, taitavasti kirjoittavan Touko Laaksosen kirjeiden takaa paljastuu vaatimaton, humaani ja huumorintajuinen mies, joka rakasti musiikkia. Myöhemmin taide nousi etusijalle ja sen vaikutus on muodostunut suuremmaksi kuin hän osasi ikinä uneksiakaan.

Kirjeiden Tom of Finland -verkkonäyttely avautuu 5.6. Postimuseon verkkosivulla, jossa kirjeenvaihtoa on sekä kuunneltavissa että luettavissa. Kirjeet tulkitsee näyttelijä Ville Virtanen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tom of Finland Foundationin edustaja, toimittaja Susanna Luoto on Postimuseon Facebook-kanavalla haastateltavana perjantaina 5.6. klo 19.

Kirjeiden Tom of Finland -verkkonäyttelystä valmistuva englanninkielinen toteutus avataan 10.6.2020.

Unohtumattomia kirjeitä Suomessa -näyttely on avoinna Postimuseossa 31.1.2021 asti museokeskus Vapriikissa (Alaverstaanraitti 5, Tampere).

Haastattelutallenteita

Tom of Finlandin eli taiteilija Touko Laaksosen haastattelutallenteita on kuunneltavissa ranneliike netissä. 

Tom of Finlandin syntymäpäiväkakku - ja useita haastattelutallenteita 1990-luvulta

Tom of Finland 1980-luvun haastattelussa: ”Mä koen olevani niin hemmetin suomalainen”

Tom of Finlandin öinen kävelyreitti

Syysretki Tom of Finlandin sota-ajan palveluspaikalle

Päivitys: lisätty edelle linkkejä haastattelutallenteita sisältäviin juttuihin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!